Sony Xperia XZ Premium İncelemesi

Sony'nin üst düzey akıllı telefonu olarak gelen Sony Xperia XZ Premium'u tüm detaylarıyla test ettik

CHIP Online Notu 78
  • Performans
  • Stereo hoparlör
  • Müthiş ekran
  • İyi ışık koşullarında 960 kare video
  • İyi ışıkta ön & arka kamera
  • Ağır ve kalın
  • Sıkıcı hale gelmeye başlayan tasarım çizgisi
  • Sınırlı ağır çekim yeteneği ve kamera arayüzü
  • Kameranın düşük ışık performansı
  • Fiyatı yüksek
  • Ekran gövde oranı

Sony, her ne kadar X serisine geçse de, Z serisinden aşina olduğumuz köşeli hatları kullanmaya devam ediyor. Bunun etkilerini elimizdeki Xperia XZ Premium'da da görüyoruz. Hatta Sony, yeni modelde özellikle köşeleri daha belirgin ölçüde keskin kılmış. Evet, Sony'nin tasarımını genel hatlarıyla beğenen çok sayıda kullanıcı var, ancak bir o kadar kaba durduğunu savunanlar da öyle. Açıkçası bunu Xperia XZ Premium'da da görüyoruz ve bizce artık Sony, bu tasarım çizgisini bir şekilde değiştirmeli.

Telefonun gövde uzunluğu 156 mm, kalınlığı ise 7.9 mm. Bunu son dönemin uzun telefonlarından Galaxy S8+'la kıyaslayacak olursak, 159 mm uzunluğundaki Galaxy S8+'ın, Xperia XZ Premium'dan daha dar yapıda olması ve kenarlarının yumuşak kesimden oluşması, S8+'ı daha kibar gösteriyor diyebiliriz. Öte yandan Xperia XZ Premium, S8+'a kıyasla daha ağır bir telefon. Xperia XZ Premium'un ağırlığı tam 195 gram.

Elimizde parlak krom rengiyle bulunan telefon, arka yüzüyle adeta bir ayna gibi görünüyor. Bu da özellikle dikkat çekici bir telefona sahip olmak isteyenlerin hoşuna gidecek bir detay. Ancak onu temiz tutmak sandığınızdan çok daha zor olacak; zira telefon fazlasıyla parmak izi tutuyor. Bu arada telefonun arka yüzeyinin de tıpkı ekran gibi Corning Gorilla Glass 5 ile korunduğunu söyleyelim.

Sony, elbette Xperia XZ Premium'da da su geçirmezlik özelliğini bizlere sunuyor. IP68 sertifikasının sahibi olan telefonla, rahatlıkla suya girebilirsiniz. Telefon, 1.5 metreye kadar 30 dakika süreyle tatlı suya karşı dayanıklı yapıda.

Bu kısmı kapatmadan son olarak, telefonun sağ kenarında yer alan güç tuşunun yine parmak izi sensörü olarak çalıştığını söyleyelim ve ekrana geçelim.

4K çözünürlüğünde ekran

4K çözünürlüğünde ekran

Sony, bu telefonunda da bize 4K çözünürlüğünde bir ekran sunuyor. Ekranın boyutu ise 5.46 inç olarak karşımıza çıkıyor. Piksel yoğunluğunun 807 ppi olduğu ekranın gövdeye oranı ise hayal kırıklığı seviyesinde diyebiliriz. Zira yüzde 68.4'lük bir oran sunuyor bize. Buna bir de ekranda yer alan sanal butonları eklediğinizde, görüntü daralıyor. Ancak en önemli etken, ekranı çevreleyen çerçevelerin çok kalın olması. Bu, yalnızca telefonu hantallaştırmıyor, aynı zamanda bize daha dar bir görüş açısı getiriyor.

Neyse ki, telefonun görüntü kalitesi memnun edici. 4K içerikler şimdilik her ne kadar sınırlı sayıda olsa da, ekranın 4K görüntü sunması, onu fazlasıyla çekici kılıyor. Bunu özellikle oyun ve filmlerde görüyorsunuz. Sony HDR desteğinin bulunması da önemli bir detay.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Xperia XZ Premium'da, Android 7.1 işletim sistemi bulunuyor. İşlemci olarak Snapdragon 835'in bulunduğu telefonda, toplamda 8 çekirdek yer alıyor. 2.45 GHz ve 1.9 GHz frekanslı, 4'er çekirdekli Kyro yongalarının bulunduğu telefonda, Adreno 540 grafik birimi yer alıyor.

Telefonun RAM kapasitesi 4 GB, depolama alanı da 64 GB olarak sunuluyor. Hafızayı, microSD kart yoluyla 256 GB daha arttırmanız mümkün.

Telefonun teknik kadrosunda önemli bir detay, Xperia XZ Premium'da Bluetooth 5 desteğinin yer alması. Bluetooth 5.0'ın neler getirdiği ile ilgili her şeyi "Bluetooth 5 hakkında bilmeniz gerekenler" makalemizde bulabilirsiniz. Ancak kabaca Xperia XZ Premium'un bu özelliği ile, daha iyi bir Bluetooth deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz.

Telefonda ayrıca kablosuz bağlantılar arasında NFC'nin yer aldığını ve 802.11ac Wi-Fi desteği sunduğunu söyleyelim. Yine Cat16 seviyesinde LTE desteği de telefonda yer alıyor.

Xperia XZ Premium'un performansı hakkında çok fazla şey söylemeye gerek yok aslında. Zira Snapdragon 835'in gücünü diğer modellerde de çok kez gördük. Bu anlamda telefon, Galaxy S8+ ve LG G6 ile eşleşiyor diyebiliriz.

Elbette her zamanki sentetik testlerimizi bu telefon için de uyguladık. Xperia XZ Premium'un AnTuTu Benchmark'tan aldığı skor 164923 oluyor. Aynı testten Galaxy S8+, 173314 puan almıştı hatırlarsanız. Yine öte yandan 2200 TL'lik Xiaomi Mi 6 ise 177319 puanla ayrılmıştı.

Geekbench 4'e geldiğimizde, Xperia XZ Premium'un tek çekirdek skorunda 1862 puan, çok çekirdekte de 6391 puan topladığını görüyoruz. Bunu da hemen kıyaslayacak olursak, Galaxy S8+ aynı testten 2019 ila 6720 puan; Xiaomi Mi 6'nın da 2010 ila 6110 puan aldığını söyleyebiliriz. Bu anlamda sentetik test sonucunda Xperia XZ Premium, bu diğer iki modelin arkasında yer alıyor.

Telefonun genel kullanımında ise bu farkı hissetmeniz elbette pek mümkün değil. Telefon gayet hızlı, akıcı çalışıyor. Üst düzey oyunlarda veya uygulamalarda herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Pil ömrü

Pil ömrü

Xperia XZ Premium'un bataryası 3230 mAh kapasitesinde. Evet, geniş bir kapasite; ancak baktığımızda LG G6'da 3600 mAh, Galaxy S8+'ta da 3500 mAh kapasitesinde bir batarya görüyoruz. Ve bu iki telefon daha geniş bataryayı, hemen hemen Xperia XZ Premium kalınlığında gövdede, daha düşük ağırlıkta bir telefon olarak yer verebiliyor. Bu önemli bir detay.

Peki, telefonun pil performansı nasıl? Xperia XZ Premium'a detaylı pil testi uyguladık. Telefon, tek şarjla rahatlıkla bir gün süreyi çıkartıyor. Ilımlı bir kullanımla, sonraki güne yüzde 15 ila yüzde 20 arasında bir pil ömrü daha bırakabiliyor.

Birkaç saatlik Spotify müzik akışı, yaklaşık 40 dakikalık video izleme süresi, bir düzine telefon görüşmesi, aktif sosyal medya kullanımı, mesajlaşmalar, bir sürü e-posta cevaplama, internet dolaşımı ve bir saat süresince iki farklı oyun oynadığımız senaryoda bu sonuca ulaştığımızı da belirtelim. Eğer çok oyun oynamayan biriyseniz, bu senaryodan oyunu çıkarttığınızda, bataryada yüzde 20'den daha fazla bir doluluk oranı göreceksiniz.

Elbette, yüzde 20 civarında doluluk oranı sonraki gün size yetmeyeceği için, Xperia XZ Premium'u da diğer pek çok telefon gibi gece yatarken şarja takacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Her zamanki Full HD video testimizi Xperia XZ Premium için de uyguladık pek tabii. Maksimum parlaklık ve Wi-Fi'ın açık olduğu bu senaryoda, telefon test sonunda yüzde 32'lik bir dilim kaybetti. Bu oran Huawei P10'da yüzde 20, Galaxy S8+'ta ise yüzde 11 idi.

Peki, telefonun pili tamamen tükendikten sonra ne kadar sürede doluyor? Bu süreyi de 3 saat 3 dakika olarak ölçtüğümüzü söyleyelim. Her ne kadar telefonda Quick Charge 3.0 desteği olsa da, bu süre biraz uzun.

Kamera

Kamera

Xperia XZ Premium, özellikle kamerasıyla çok konuşulan bir telefon oldu. Bunun sebebi 960 kare ağır çekim modu. Ondan az sonra bahsedeceğiz, önce kameraların teknik yapılarına bakalım.

Telefonda arka yüzde 19 MP ölçüsünde Exmor RS sensör yer alıyor. Son dönemde popüler hale gelen çift kamera trendine girmeyen Sony, telefonda tek kameraya yer veriyor. f/2.0 diyafram açıklığı, faz algılamalı lazer otofokus, tek LED flaş ve 25 mm genişliğinde lensle 8x'e kadar zum yeteneği de sunan XZ Premium, HDR fotoğrafların yanı sıra 30 karede 4K, 60 karede Full HD video yakalayabiliyor.

Ön kameraya döndüğümüzde, burada da 13 MP, f/2.0 diyaframlı ve 22 mm genişliğinde bir lens buluyoruz. Yine ön kamerayla Full HD video kaydı serbest.

Telefonun gerek video kaydı gerek fotoğraf çekim kalitesi fazlasıyla başarılı. Otomatik modda rahatlıkla güzel kareler yakalayabiliyorsunuz. Eğer daha fazlasını isterseniz, odak, pozlama, beyaz dengesi ve obtüratör hızını ayarlayabileceğiniz manüel mod da size istediğinizi fazlasıyla veriyor.

Fotoğraf kalitesini rakiplerle kıyaslarsak, Galaxy S8+ ve HTC U11'le yakın durduğunu söyleyebiliriz. Ancak çekilen görüntüler her ne kadar canlı ve renk dolu olsa da, Galaxy S8+ bir adım önde.

Düşük ışık kısmına gelirsek, burada da telefonun diğer rakiplerine oranla ayrıntılardan yoksun olduğunu söyleyelim.

#İlkGörüşteVaaay dedirtiyor mu?

#İlkGörüşteVaaay dedirtiyor mu?

Şimdi gelelim XZ Premium'un, insanlara #İlkGörüşteVaaay dedirten 960 karelik video performansına. Evet, telefonda 960 FPS kademeli çekim yapabilen süper yavaş çekim uygulaması bulunuyor. Buna karşılık iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile Samsung Galaxy S8+ ve S8'de ağır çekim modları 240 FPS'de kayıt yapıyor. Bu anlamda XZ Premium, fark yaratıyor; bu doğru.

Bu özelliği, özellikle doğru zamanda kullanırsanız ortaya ciddi şekilde etkileyici sonuçlar çıkabiliyor. Özellikle gün ışığında eğlenceli anlar yakalayabiliyorsunuz; bu çok doğru. HD çözünürlükte saniyede 960 kare video yakalayabilen kamera, buna karşın bu modda kare başına pozlama süresi çok kısa olduğundan, ışık koşuları yetersiz olduğunda sonuçlar karanlık ve bir hayli grenli oluyor. Biz yaptığımız çekimlerde gerek ofis ortamında gerek dış koşullarda bu özelliği denedik; sonuçlar gördüğünüz gibi.

XZ Premium'un video kayıt ve fotoğraf çekim örneklerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak toparlarsak, XZ Premium üst segment akıllı telefonlar arasında kendine yer buluyor. Evet, etkileyici 4K ekranı ve üst düzey performans göstermesi onu önemli bir model yapıyor. Bunun yanı sıra özellikle iyi ışık koşullarında 960 kare video kayıt yeteneği, onun öne çıkan özellikleri.

Telefonun fiyatı 3449 TL. Bu anlamda, pahalı olduğu gerçeğini de göz ardı etmek imkansız. Zira telefondan ağır çekim modunu çıkarttığınızda, 2600 TL'lik LG G6 ve hatta S7 edge halen adeta kapı gibi orada duruyor. Öte yandan Galaxy S8'in de 3339 TL olduğunu düşünürsek, bize göre XZ Premium'un işi açıkçası biraz zor gibi. Yine HTC U11 ve S8+'ın da 3600 TL civarındaki fiyatları, onları da potaya sokuyor. Bu anlamda seçim sizin elbette; ancak bizce XZ Premium'un fiyatı bir hayli aşağı çekilmeli. O haliyle rekabetçi olabilir, ancak bu şekilde biraz zor.

Kimler Almalı

Sony Xperia XZ Premium, özellikle sıkı Sony fanları tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Sony Xperia XZ Premium'a alternatif olarak LG G6 veya Galaxy S7 edge, daha uygun fiyatlı iyi bir seçim olabilir. Ayrıca Galaxy S8'i de mutlaka değerlendirmeli.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony Xperia XZ Premium
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
78
İşletim SistemiAndroid 7.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 835
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.46 inç
Ekran Çözünürlüğü2160 x 3840 px
Grafik İşlemciAdreno 540
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera19 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar77 x 156 x 7.9 mm
Ağırlık195 gr.
Okuyucu Yorumları