Dünyanın ilk bütünleşik diski testte!

Dünyanın ilk bütünleşik HDD ve SSD diski Western Digital Black 2'yi test ettik!

CHIP Online Notu 90
  • Bütünleşik çözüm
  • Geniş HDD alanı
  • SSD okuma hızı
  • HDD performansı
  • SSD yazma hızı daha hızlı olabilirdi

Western Digital son zamanlarda başarılı depolama çözümleriyle karşımıza çok sık çıkmaya başladı. Bunlara örnek olarak daha önce incelediğimiz üç Western Digital ürününü gösterebiliriz. Dünyanın ilk 2.5 inçlik 5 mm boyutlu sabit diski WD Blue UltraSlim, yine dünyanın en ince 1 TB'lık diski olan WD Blue Slim ve hem geniş kapasite hem yüksek performans isteyen kullanıcılara uygun olan WD VelociRaptor, sırasıyla test merkezimizdeki yerini almıştı hatırlarsanız. Bu kez de bir başka "ilk" depolama çözümü olan Black 2 Dual Drive'la karşımıza olan WD, bu defa gerçekten oldukça işlevsel bir ürüne imza atmış. Dünyanın ilk 2.5 inç boyutunda çift sürücülü depolama çözümü olan Black 2, hem HDD'yi hem SSD'yi bir arada sunuyor. Böylece ultra hızlı performans isterken aynı anda geniş disk alanı ihtiyacı duyan kullanıcıları yakalayan WD, bakalım Black 2 ile bizlere neler sunuyor.

Bütünleşik çözüm

WD'in ürettiği Black 2 ile kasada hem SSD'ye hem HDD'ye yer ayırmak zorunda kalmıyorsunuz. Eğer bir PC kullanıcısıysanız Black 2 ile ilk kazanımı kasa hacminden elde ediyorsunuz. Elbette disk, dizüstü bilgisayarlar için de uygun. 9.5 mm'lik kalınlığa sahip olan disk, rahatlıkla takılabiliyor. 2.5 inçlik form faktöründe olan Black 2'nin ağırlığı ise 125 gram dolaylarında.

Küçük gövdesi üzerinde hem HDD hem SSD bulunduran Black 2, geniş kapasite ve yüksek performansı bir arada arayanlara hitap ediyor. Tam 1 TB'lık HDD alanı sunan disk, SSD kapasitesiyle ise 128 GB'a sahip. Disk SATA III arayüzünü kullanıyor ve 6 GB/s standardında çalışıyor.

2.5 inçlik diskin HDD tarafı 5400 RPM hızında çalışıyor. Önbellek değeri ise 16 MB. SSD tarafına baktığımızda kullanılan flaş yongasının 20 nm MLC NAND olduğunu görüyoruz. Diski test sistemimize taktığımızda karşımıza çıkan alan değerleri ise gayet uygun. Kullanılabilir HDD kapasitesi 931 GB; SSD alanı ise 111 GB.

Diskin gösterdiği performansa elbette değineceğiz, ancak daha önce bir noktaya daha bakmamız lazım.

Özgür kullanım imkanı

Black 2'nin kutusu oldukça şık görünüyor. Elbette bizi ilgilendiren kutudan ziyade içindekiler. Kutu içeriğinde karton bir USB bellek görüyoruz. Bu USB belleği bilgisayarınıza taktığınızda Western Digital'in internet sitesine, Black 2 ile ilgili olan sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Burada Black 2 ile kullanacağınız Acronis True Image WD Edition ve WD Black 2 yazılımlarını ve ek bilgileri bulabiliyorsunuz. Bunun dışında kutudan bir de SATA-USB 3.0 kablosu çıkıyor. Evet, bu demek oluyor ki Black 2'yi sadece bir yerleşik disk olarak kullanmak zorunda değilsiniz. Bu kablo sayesinde Black 2'yi taşınabilir bir disk olarak da kullanabilmeniz mümkün. Black 2, sunduğu avantajların yanında bununla da bizden büyük bir yıldız daha almayı başarıyor.

Diğer yandan Western Digital'in Black 2 Dual Drive'da tam 5 yıllık bir garanti süresi sunduğunu da söyleyelim.

Performans notları

1 TB'lık HDD ve 128 GB'lık SSD'yi tek gövdede sunmasıyla performansa gönül verenlerin beklentisini karşılayacak olan Black 2, verimliliği direkt olarak arttırıyor. Hızlı açılan bir işletim sistemi istiyorsanız, Black 2 size göre. Performans sadece işletim sistemiyle de kısıtlı değil elbette. Shift Teknolojisi ile veri yönetimini çözen disk, büyük veri dosyalarını sabit sürücüye taşımanızı ve böylece SSD'nin performansından tam kapasite yararlanabilmenizi sağlıyor. Bu da sistemin genel performansına yansıyor. Böylece disk oyunseverler tarafından da beğenilecektir diye düşünüyoruz.

Evet, sıra geldi test sonuçlarına. Disk çift sürücü kullandığından elbette hem HDD hem SSD performansını değerlendirdik. HDD tarafında işlerin gayet yolunda göründüğünü hemen söyleyelim. CrystalDiskMark 3.0.3 ile yaptığımız sıralı okuma testinde 112 MB/s, yazma testinde ise 113 MB/s sonuçlarını aldık. 512K transfer testinde saniyede 58 MB yazan disk, okumada ise yine saniyede 43 MB elde etti.

Peki, Black 2'nin SSD performansı nasıl? Hemen söyleyelim. SSD'ye uyguladığımız sıralı okuma testlerinde beklendiği gibi 400 MB/s civarında sonuç üreten disk, yazma skoruyla ise 200 MB/s dolaylarında sonuçlar aldı. Bu noktada okuma hızıyla beklentimizi karşılayan diskin, yazma hızıyla ise ilk etapta daha yüksek oranda skor elde etmesini umduğumuzu söyleyelim. Zira piyasada çok daha yüksek yazma hızlarına sahip SSD modelleri bulunuyor. Ancak elbette bunların hiçbiri Black 2 gibi hem HDD'yi hem SSD'yi tek gövdede sunmuyor. Bunu da belirtmek lazım.

Özetle

Sonuç olarak Black 2 kolay kullanılabilen ve komple çözüm sunan bir disk olmayı başarıyor. Minik gövdesinde 1 TB'lık HDD alanı ve 128 GB kapasiteli bir SSD sunan Black 2, performansı ve geniş kapasiteyi bir arada arayanların tercihi olabilir. Buna ek olarak diskin taşınabilir sürücü olarak kullanılabilmesi de ek avantaj sağlıyor.

Kimler Almalı

HDD ve SSD karmaşasına kompakt bir çözüm arıyorsanız aradığınız ürünün Black 2 Dual Drive olduğunu söyleyebiliriz. Black 2, 1 TB gibi geniş disk alanının ve 128 GB'lık SSD'nin performans katkısını alabileceğiniz başarılı bir ürün.

Alternatifleri

Eğer okuma ve yazma oranlarıyla çok yüksek skorlar bekliyorsanız alternatif olarak Samsung SSD 840 Pro'yu gözden geçirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli WD Black 2 Dual Drive
Ürün Markası Western Digital
CHIP Online Notu
90
Arayüz SATA 6 GB/s
Faktör 2.5 inç
SSD Kapasitesi 120 GB
HDD Kapasitesi 1 TB
Güç Tüketimi 1.80 watt
Boyutlar 100 x 69 x 9.5 mm
Ağırlık 125 gr.
Okuyucu Yorumları