Netflix'te yayınlanan Korkunç Cerrah belgeselindeki Doktor Dr. Paolo Macchiarini kim?

Netflix'te yayınlanan Korkunç Cerrah belgeseli ile gündeme gelen Dr. Paolo Macchiarini aslında kim? Solunum yolu hastalıkları ve özellikle nefes borusu nakilleri alanında uzmanlaşmış bir cerrah olarak tanınan ancak sonrasında korkunç ölümlere sebep olan Macchiarini hakkında detaylar...

Netflix'te yayınlanan Korkunç Cerrah belgeselindeki Doktor Dr. Paolo Macchiarini kim?

Netflix'te yayınlanan Korkunç Cerrah: Bıçak altında aşk belgeseli Doktor Paolo Macchiarini'ye odaklanıyor. Netflix belgeseli şu sözlerle tanıtıyor: Dr. Paolo Macchiarini yaptığı kök hücre destekli nefes borusu nakilleriyle tüm dünyada adını duyurdu. Ama bir sorun vardı: Hastaları ölüp duruyordu. Peki, kim bu doktor Macchiarini?

DR MACCHIARINI KİMDİ?

İlk başlarda Dr. Paolo Macchiarini oldukça önemli biriydi: Barack Obama ve Papa'nın cerrahı olduğu söyleniyordu. Alanındaki ilerlemeleri o dönem için devrim niteliğindeydi. Eski nişanlısı araştırmacı yapımcı Benita Alexander'a göre, kariyer başarılarının dışında mükemmel bir adam gibi görünüyordu. Macchiarini, İtalyan bir cerrah olarak özellikle solunum yolu hastalıkları ve nefes borusu (trakea) nakilleri konusunda uzmanlaşmış bir isimdi. Kariyeri boyunca yapay solunum cihazları ve trakea (soluk borusu) nakilleri üzerine çalışmış ve bu alandaki yenilikçi çalışmaları ve tedavi yöntemleriyle ün kazanmıştı. Ancak önemli bir sorun vardı: Macchiarini'nin hastaları neden ölmeye devam ediyordu?

BAŞARILI GİBİ GÖRÜNEN TRAKEA NAKİLLERİ

macchiari

İlk bakışta, bu tedaviler umut verici olarak görüldü ve tıp literatürüne de yansıdı. Hatta bir dönem Macchiarini'nin Nobel Tıp Ödülü almasına kesin gözüyle bakılıyordu.

NELER YAŞANDI?

Kök hücrelerin aşılandığı plastik nefes borularını içeren çığır açan bir nakil operasyonuyla ünlenen ünlü göğüs cerrahı Macchiarini, rejeneratif tıbbın öncüsü olarak tanındı. Ancak hastaları, nakil ameliyatlarından sonra ölmeye devam ediyordu. Macchiarini bunun böyle deneysel bir ameliyatın doğasında olduğunu öne sürdü, ancak ölümler artmaya başladıkça (nakliye hastalarının neredeyse tamamı öldü) araştırmalar yoğunlaştı. Suistimal, dolandırıcılık ve manipülasyona ilişkin kanıtlar ortaya çıktı. Sonunda iddialar onu İsveç temyiz mahkemesine götürdü ve burada eski hastalarına ağır saldırı ve bedensel zarar vermekle suçlandı.

HAPİS CEZASI

Doktorun soruşturulduğu beş vakadan dördünde, kanıtlanamayan cihaz ve yöntemlerin kullanımıyla ilgili ihmaller tespit edildi. Ancak, hastaların farklı tedaviler sonucunda ölmüş olmaları, doğrudan suçun kanıtlanmasını zorlaştırdı.

2019'da İtalyan mahkemesi, görevi kötüye kullanma ve belgede sahtecilik suçlamalarıyla 16 ay hapis cezası verdi, ancak bu karar Yüksek Mahkeme tarafından bozuldu ve beraat etti. 2020'de Macchiarini, bedensel zarar vermek suçundan suçlu bulundu ve 2023'te 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.