Retina'lı yeni MacBook Pro testte!

Apple'ın Retina ekranlı yeni MacBook Pro modeli, CHIP Online test merkezinde ter döktü...

TEST: Apple MacBook Pro

Yeni Retina ekranlı MacBook Pro geçtiğimiz günlerde tanıtıldı ve hemen ardından test merkezimizi şereflendirdi. Biz de hemen en zorlu testlerimizi uyguladık. Muhteşem görüntü kalitesi hepimizi hayran etti. Ivy Bridge işlemcisi ve Kepler Grafik kartı sayesinde Diablo 3'ü bile Retina çözünürlüğünde oynadık. Ama tabi bu güç karşılıksız değil. İç tasarımı çok şık olmasına rağmen bilgisayar oyun sırasında çok gürültülü çalışıyor. Yine de, oyunlar dışında ısınma ve gürültünün minimum seviyede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yeni MacBook Pro'lara Windows 7'yi henüz kuramıyoruz. Üzerindeki LAN girişine de, sabit WLAN sayesinde pek ihtiyaç kalmıyor. Zaten yeni nesil mobil cihazların hemen hepsinin, kablo yerine kablosuz bağlantı yardımıyla internete ve ağlara bağlandığı, günümüzün gerçeklerinden biri...

Elimizdeki bilgisayar, MacBook Pro'nun 2,6-GHz Core i7 Ivy Bridge işlemcili modeli. Cihaz 2.900 Euro civarında satılacak.

Testimiz hakkındaki temel detayları makalemizin ilerleyen sayfalarında bulacaksınız. Testimizin detaylarına göz atmak içinse, galerimizi ziyaret etmeyi unutmayın...

İlk izlenimler...

İlk izlenimler...
MagSafe adaptör...

Apple'dan alışık olduğumuz üzere son derece şık paketlenmiş olan MacBook Pro, yeni nesil Magsafe adaptör ile birlikte geliyor. Adaptörlerin bir önceki modelleri fazla kalın kaçacağı için bu model tercih edilmiş. Adaptör bizim prizlerimize (şimdilik) uyumlu değil. Bunun için 85 Watt'lık bir ikinci adaptör de pakete dahil edilmiş.

Yer kazanmak için monitörün altından alışmış olduğumuz logoyu çıkaran Apple, bilgisayara 2 Thunderbolt ve iki USB 3.0 girişi eklemiş. Eskiden DVD açma düğmesinin olduğu yerde şimdi bilgisayarın açma/kapama düğmesi yer alıyor.

Şirketin açıklamasına göre tabandaki havalandırma yarıkları aynı zamanda ses vermek için de kullanılıyor. Yeni MacBookPro 2,02 kilo, yani bir önceki modele oranla 500 gram daha hafif.

Ekran ve gürültü seviyesi

Ekran ve gürültü seviyesi
MacBook Pro oldukça sessiz...

Retina ekranın parlaklığı bir önceki modele göre daha düşük olsa da piyasadaki pek çok dizüstü bilgisayardan daha iyi. Kontrast testinde masaüstü monitörlerinkine eşdeğer sonuçlar elde ediyoruz. Renk skalası testi sonuçlarına göre de bilgisayar, sRGB renk skalasının neredeyse tamamına sahip.

Ekranın görüntü açıları gayet iyi. Kısacası monitör dijital fotolar üzerinde işlem yapmak için yeterli. Şöyle düşünmekte fayda var: Neticede bu bir mobil cihaz. 1.000 Euro'luk bir monitörün performansını beklemek yersiz olur. Ama dizüstü bilgisayarlar arasında da bundan daha iyisini bulmanız biraz zor.

Yeni MacBook Pro'nun ne kadar gürültülü olduğunu ölçmek için Full HD çözünürlükte bir filmi baştan sona sesi kapalı olarak oynattık ve cihaz o kadar soğuktu ki havalandırma devreye bile girmedi. İçinde başka mekanik parça olmadığı için de hiç ses çıkarmadı. Daha sonra işlemciye tam olarak yüklendiğimizde ses seviyesini 36,5 dB(A) ölçtük. Yani bir dizüstü için oldukça sessiz...

İşlem gücü, ısınma ve pil...

İşlem gücü, ısınma ve pil...
Çok ısınmıyor; eğer fazla oyun oynamazsanız...

Şimdi testimizin en heyecanlı yerine geldik. Diablo 3'ü yükledik ve yeni canavara biraz yüklendik.

Bütün ayarları en sona getirip 2.880 x 1.800 çözünürlüğe aldığımızda MacBook Pro 20 fps'nin altına düşmedi. Gölgeleri kapatırsanız 35 fps'e erişmeniz mümkün.

Bilgisayara bu kadar yüklenmişken ne kadar ısındığını test etmek istedik. Diablo 3 sırasında bilgisayarın üst kısmı 60 dereceye kadar çıkıyor. Tabanı ise 50 dereceye kadar ısınabiliyor. Kısacası, bilgisayarı çıplak bacak üstüne koymak çok iyi bir fikir olmayabilir.

95 Wh'lik canavar pili, şimdiye dek bir dizüstünde gördüklerimizin en kapasitelisi. Pil lehimli olduğu için değiştirilmesi mümkün değil.

Apple havalandırmada masraftan kaçınmamış. Oluşan ısı hemen havalandırma kanallarına devrediliyor. Böyle ince bir bilgisayarda bunu yapmak şart.

Testimizin detaylarına göz atmak için galerimizi ziyaret etmeyi unutmayın...

Okuyucu Yorumları