Windows güncelleme geri alma nasıl yapılır? Otomatik güncellemeleri açma ve kapatma adımları

Windows güncelleme geri alma nasıl yapılır? sorusu sıklıkla merak konusu olan konulardan biri. Windows otomatik güncelleme aldı ya da kendi isteğinizle güncelleme aldırdınız ancak memnun değil misiniz? İşte güncellemeyi geri almak için yapılması gerekenler...

Windows güncelleme geri alma nasıl yapılır? Otomatik güncellemeleri açma ve kapatma adımları

Windows güncelleme geri alma nasıl yapılır? Windows, Microsoft bilgisayar yazılımları şirketinin bir ürünüdür ve bilgisayarların çalışmasını sağlayan işletim sistemidir. Windows’un sağlıklı ve sorunsuz çalışması için zaman zaman güncellemeler yapmak gerekir. Bu güncellemeler çevrimiçi ortamlardan işletim sistemi yazılımlarına gönderilir ve genellikle işletim sisteminin sorunsuz şekilde çalışmasını amaçlar. Güncellemeler sayesinde işletim sistemi verileri daha kolay işler ve bilgisayar da hızlanır.

Windows Güncelleme Geri Alma Nasıl Yapılır?

windows

Windows güncellemeleri ile ilgili işlem yapmak için ise sayfanın sol alt kısmında yer alan başlangıç menüsüne tıklanır ve arama butonuna güncelleştirme yazılır ve eşleşmelerde çıkan güncellemeleri denetle menüsüne ulaşılır. Açılan ekranda Windows Update menüsünden güncelleme geçmişi, güncelleştirmelere dair yapılabilecek işlemler ve gelişmiş seçenekler yer alır.

Sayfanın sol kısmında yer alan kurtarma seçeneğinden de Windows’a yüklenen son güncellemeleri geri almak mümkündür.

2. Windows Update Geri Alma Yöntemi

Ayrıca Windows Update içerisinde yer alan güncelleştirme geçmişini görüntüle seçeneğini kullanarak da güncellemeleri geri almak mümkündür. Bunun için;

  • Güncelleştirme geçmişini görüntüle menüsüne tıklanır ve sayfanın en üst kısmında yer alan güncelleştirme kaldır butonuna basılır.

  • Açılan ekranda bilgisayara yüklenen tüm güncellemeler görülür ve kaldırılmak istenen güncellemenin üzerine gelerek sağ tıklanır ve kaldır seçeneğine basılır.

  • İşlem onaylanır ve güncelleştirme kaldırılarak bilgisayar yeniden başlatılır.

Ayrıca işletim sistemi yükseltilmesi olarak yapılan güncelleme işlemini kaldırmak için de kurtarma menüsü kullanılır. Kurtarma menüsünde yer alan önceki sürüme geri dön butonuna basılır ve son işletim sistemi yükseltilmesi sistemden kaldırılarak eski sürüme dönülür. Ancak bu işlem yeni işletim sistemi yüklendikten sonra 10 gün içerisinde yapılabilir ve daha sonra işletim sistemini bu menüyü kullanarak eski sürümüne döndürmek mümkün değildir.

Windows Güncelleme Kapatma ve Açma Adımları Nelerdir?

Windows güncellemeler kullanıcıların isteği doğrultusunda kapatılabilir veya duraklatılabilen özelliktedir.

  • Başlangıç butonunda yer alan arama çubuğuna güncelleştirme yazılır ve eşleşen aramada yer alan güncellemeleri denetle seçeneğine tıklanır.

  • Güncelleştirme ve güvenlik seçeneğinde yer alan Windows Update menüsüne tıklanır ve açılan pencerede gelişmiş seçeneklere tıklanır.

  • Gelişmiş seçenekler menüsünü kullanarak güncelleştirmelere dair birçok ayarları yapmak mümkündür.

  • Güncellemeleri duraklat menüsü kullanılarak güncelleştirmelere 35 güne kadar kapatmak mümkündür. Bu sürenin sonunda ise otomatik olarak güncellemeler açılır ve işletim sistemine bu süre içerisinde gönderilen güncelleştirmeler yüklenir.

  • Gelişmiş seçenekler menüsünden güvenlik güncelleştirmeleri de kapatılabilir ve bunun için gri renkte yer alan butonun üzerine tıklayarak buton maviye döndürülür ve işlem tamamlanır.

Windows Update menüsü kullanılarak güncelleştirmenin etkin saatleri de değiştirilebilir. Güncelleştirmenin etkin saatleri kullanıcılara güncelleştirme olduğunda bildirim gönderilmesini sağlar. Eğer ki kullanıcı bilgisayarda çalışırken güncelleme yapmak istemezse, etkin saatlerde gönderilen bildirime tıklayarak güncelleştirmenin hangi saat dilimleri arasında bilgisayara gönderilmesi gerektiğini seçebilir. Güncelleştirmeler ile ilgili gelişmiş ayarlar da yine Windows Update menüsünden yapılabilir.

Windows işletim sisteminin her zaman güncel kalmasını sağlayan güncelleştirmeleri kapatmanın sisteme dezavantajları bulunur. Güncelleştirmeyi kapatan kullanıcılar, Microsoft’un çevrimiçi ortamlardan yazılımlara gönderdiği güvenlik güncelleştirmelerini alamaz ve bu da bilgisayarın kötü yazılım ve casuslara karşı savunmasız olmasına neden olur. Windows güncelleştirmeleri, bilgisayarın verimli çalışmasını sağlayan sistem yamalarıdır ve sürüme gönderilen her güncelleştirme, yazılımı daha güvenli hale getirir ve işletim sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlar. Windows güncelleştirmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar da bulunur. Öncelikle bilgisayarda güncelleştirme yaparken bilgisayarın fişe takılı veya şarjının fazla olması gerekir. Amaç, bilgisayarın güncelleştirme yaparken kapanmasını ve işlemin yarıda kalmasını önlemektir. Güncellemelerden sonra bilgisayar otomatik yeniden başlatılır ve kullanıcılar güncellemeleri denetle menüsünden güncelleştirme içeriğini kontrol edebilir ve isteyen kullanıcılar güncelleştirmeleri devre dışı bırakabilir.