Video Kamera Nasıl Kullanılır?

Dijital video kameralarla çalışırken dikkat etmeniz gereken detaylar.

Multimedya: 33

Video kameranın ne olduğunu geçen sayımızda öğrenmiştiniz. Şimdi de bu harika cihazların bazı temel işlevleri ile tanışacaksınız.

Dijital video kameraların özelliklerini anlamak için, öncelikle her üreticinin kendine has yöntemleri olduğunun bilinmesi gerekir. Ayrıca her model, hitap ettiği pazar dilimine göre (profesyonel, amatör gibi) daha çok veya az daha özellik sunmaktadır. Bu da görüntü kalitesini ve cihazın işlevlerini doğrudan etkiler. Buna rağmen, genelde bazı temel özelliklerin tüm video kameralarda aynı olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıda bu temel özellikler ile ilgili bilgileri bulacaksınız.

Kullanım

Kullanım

KULLANIM

Dijital video kameraların kullanımı, geleneksel video kameraların kullanımına çok benzemektedir. Bu yüzden eski bir video kameraya sahip olanların yeni nesil cihazlara alışmaları da kolay olacaktır. Dijital video kameralar, görüntüleri bir kaset üzerine kaydederler. Ancak bu kasetlerin formatları, modelden modele farklılık gösterebilir.
Günümüzde en çok tercih edilen kayıt formatı MiniDV'dir. Bu formatın kasetleri son derece kullanışlı ve çok küçük boyutlardadır. Bazı video kameralar tek elle tutulup iki parmak yardımıyla kullanılabilecek kadar ergonomiktir.

Bir video kameranın temel olarak üç çalışma modu bulunur; bekleme, kayıt ve görüntüleme.

• Bekleme
Bekleme modunda görüntüler vizöründe veya küçük LCD ekranından izlenebilir; fakat kayıt yapılmaz. Daha sonra kaydedilecek görüntülerin nasıl görüneceğini anlamak için bu moddan yardım alabilirsiniz.

• Kayıt
Bu modu kullanırsanız, vizörde ya da LCD ekranda görülen her şey kaset üzerine kaydedilecektir. Eğer kayıt hoşunuza gitmezse kaseti geri sardırarak üstüne yeni görüntüler kaydedebilirsiniz. Böylece eski kayıtlar da silinmiş olur. Yani video kameraların kayıt mantığı, eski ses kayıt cihazları ve VHS kasetleri ile aynıdır.

•Görüntüleme
Görüntüleme modunda, daha önce kasede kaydettiğiniz görüntüleri video kameranın LCD ekranında, TV'de ya da bilgisayarda izlemeniz mümkün olacaktır. Ayrıca kameranızı bilgisayara bağlarken de bu modu seçmiş olmanız gerekir.

Optik ve Dijital Büyütme

Optik ve Dijital Büyütme

OPTİK VE DİJİTAL BÜYÜTME

Kayıt sırasında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da büyütmedir. Dijital video kameralarda, optik ve dijital büyütme özellikleri birlikte yer alır. Bütün geleneksel video ve fotoğraf makinelerinde olduğu gibi, optik büyütme işlemi merceklerin hareket etmesi yoluyla gerçekleşir. Dijital büyütme ise görüntünün matematiksel bir işlem yoluyla büyütülmesi anlamındadır. Ancak dijital büyütmede resim kalitesinde de düşüşler yaşanmaktadır.

Bu iki özellik birlikte çalışır; böylece yüksek bir büyütme oranına ulaşmak da mümkün olur.

LCD Ekran

LCD Ekran

LCD EKRAN

Dijital video kameralar, LCD ekran sayesinde tüm çekimleri izlemenize olanak sağlarlar. Kasetleri izlerken videolardan tanıdığımız ileri sarma, geri sarma, durdurma ve oynatma düğmelerini kullanırız. Geleneksel video kameralar da çekimleri izleme şansını sunuyorlardı; ama bunun için vizörü kullanmak zorundaydık. Artık bu işlem, büyük LCD ekranların sayesinde oldukça kolaylaşmış durumda.

Televizyondan İzlemek

Televizyondan İzlemek

TELEVİZYONDAN İZLEMEK

Tüm dijital video kameralar, televizyon bağlantısı için kullanılan özel kablolarla birlikte satılıyorlar. Bu sayede, yaptığınız kayıtları televizyon ekranından izlemeniz de mümkün olabiliyor. Üstelik TV'nin sunduğu yüksek görüntü ve ses kalitesinde...

Bir dijital video kamerayı televizyona bağlamak, çekimlerin gerçek kalitesini görmeniz açısından son derece önemlidir. Küçük LCD ekranda izleyeceğiniz bir video görüntüsü, hataların çoğunu fark edememenize neden olabilir. TV'de ise bu tip bir sorun söz konusu değil.

Dijital Fotoğraflar

Dijital Fotoğraflar

DİJİTAL FOTOĞRAFLAR

Dijital video kamera kullanarak dijital fotoğraflar çekmeniz mümkün. Video kameralar, özel düğmeleri sayesinde bir dijital fotoğraf makinesinin tüm temel İşlevlerini yerine getirebilirler. Fakat bu işlevlerin sınırlı olduğunu bilmenizde de büyük yarar var.

Yapmanız gereken, İhtiyacınızı doğru olarak belirlemek ve bir fotoğraf makinesi mi yoksa bir video kamera mı almanız gerektiğine karar vermektir. Başka bir deyişle, fotoğraf çekmek İsteyenler video kameralardan çok da yüksek bir performans beklememeli.

Bilgi: Batarya

Bilgi: Batarya

BİLGİ: BATARYA

Kullanılan bataryanın ömrü, bîr video kamera İçin son derece önemlidir. Eğer batarya gerekli çalışma süresini destekleyemezse, yapacağınız çekimler de yarıda kalma tehlikesi ile karşı karşıya demektir. Standart bir kamera bataryasının çalışma ömrü, genellikle 60 dakika İle sınırlıdır. Tüm çekimleri, kamerayı bir prize takarak gerçekleştirmeniz mümkün. Ancak bu yöntemin çok da kullanışlı olmadığı açıkça ortada.

Okuyucu Yorumları