Lazer yazıcıların sağlığa etkisi var mı?

Lazer yazıcılar üzerine yapılan araştırmalarda ne gibi sonuçlar çıktı?

Sağlığa Zararlı mı?

Avustralyalı araştırmacıların bilgisayar donanımları ve çevrebirimleri üzerine yaptığı araştırmalar sonrasında bazı yazıcıların gözle görülemeyen zerrecikler saçtığı bildirildi. Bu zerreciklerin yayılması sonucu cihazın çevresindekilerin akciğerlerinin etkilenme seviyesinin, sigara içilen bir ortamda pasif içici konumunda olmakla eşdeğer sayılabileceği ifade ediliyor.

Ancak bu da lazer yazıcı kullanılan mekanda maskeyle dolanacağımız anlamına gelmiyor. Sonuçlar ufak miktardaki bir grubun üzerinde yapılan araştırmalardan elde edilirken, olası risk üzerine çeşitli görüşler de ortaya atılmaya başlandı. Yazıcı üreticileri ve bazı uzmanlar, zerreciklerin ne gibi kimyasallar içerdiği ve bunun sağlığa etkisinin ne olduğu bilinmeden uyarılarda bulunmanın veya çeşitli önlemler almanın şu an için erken olduğunu belirtiyorlar.

Buna karşın, araştırma ekibinde yer alan Queensland Üniversitesi fizikçilerinden Lidia Morawska durumun ciddiyetine dikkat çekerek üreticilerin yeni çözümler bulması gerektiğini, kullanıcıların da mümkün olduğu kadar bu tipteki yazıcıların iyi havalandırılan farklı bir odada bulundurulmasını önerdiğini ifade ediyor.

Yayılan zerrecikler bir toz zerreciğinin binde biri kadar daha ufak. Bu da akciğerlerin ince keselerine ulaşsa bile normal şartlarda çok etki göstermeyecek bir seviye. Ancak ekipteki kimyagerlerin uyarısı ise bu zerreciklerin daha detaylı incelenerek ne gibi kimyasal maddeler içerdiği ve bunun insan sağlığına etkilerinin ortaya konması yönünde.

Okuyucu Yorumları