32-64 konusunda şunu belirteyim ki yazıda da olduğu gibi bellek miktarının çok yüksek seviyelere ulaşabilmesi gerçekten iyi birşey. Şu ana kadar XP ve Vista 64-bit yapılmıştır. Doğrudur. Fakat Windows 7'nin 64-bit sürümü kadar stabil ve kararlı değildir. Bazı basit uygulamalarda hata vermektedir programları çalıştırmamaktadır. Update'ler vardır fakat gecikmeli olarak (XP için söylüyorum) gelmektedir. Gerçek anlamda (Windows 7 kadar) performans artışı sağlamıyor ne yazık ki. Sistemin artık 10 senelik olmasının yanı sıra Microsoft XP için yeni güncelleme yayınlamayacağını Windows 7 çıktıktan sonra duyurdu yanılmıyorsam. Artık güncelleme indirebiliyorsunuz ama yenisi gelmiyor. Buna Internet Explorer veya Net Framework gibi programlar dahil değil. Onlara XP olsa da güncelleme gelir. Ama XP için 'düzeltme', 'güvenlik' ve 'kritik' sıfatları ile güncelleme gelmemektedir. Gelebilecek tek güncelleme Windows Genuine Advantage yazılımına gelebilir.
Konu fazla saptı. Vista'ya gelirsek, çok iyi ayar yapılmış bir sistem değil. Aero gibi özellikler normalden fazla bellek yemekte. Vista'nın 32 sürümü 64-ten daha iyidir bence. Sebebi ise şu; WDM her pencereyi 2 kere önbelleğe almaktadır. Eğer bellek dolarsa WDM önce bellektekilerin yarısını siler, durum devam ederse kendini kapatır. 64bit olduğunda Ram miktarı çok daha yüksek olduğundan Ram bittiğinde Pagefile(sayfadosyası) geçer ve kendini bir döngüye sokarak sürekli harddisknizde büyüyen bir dosya olur :) belli bir boyuta geldiğinde duracaktır ama fazla zararlıdır. Windows 7 için ön bellek boyutu ram'ın yarısı ile sınırlıdır. ne yaparsanız yapın 2gb ram olan sistemde 1gb üstünde ön bellek kullanılmaz windows 7 de. (windowsun kullandığından bahsediyorum gidip Metro 2033 full ayarda açıp al hepsini kullanıyor demeyin :) )
Ayrıca Win7'de geriye dönük uygulama uyumluluğu XP modu gibi eklentilerin olması XP ve vista karşısında büyük bir avantaj sağlamaktadır. Hala Pacman oyununu Win7 64 üzerinde Komut isteminden oynamak güzel :) Vista'da hata vermişti. Belki bazı ayarlardan kaynaklıdır ama Win7 gerçekten kolay.
Gelecekte 64 e geçilecek. 128bit sistem tasarlanıyor. Windows 7den Win8 arasındaki bir dönemde bunu okumuştum. Ne kadar doğru bilemem ama giderek artan birim zamandaki veri akışına bit yükseltmekten başka çare yok. Bakınız ekran kartları. Eskiden 64bit kart 'vay be' düzeyinde kalırken şimdi alt seviye. 512bit 'vay be' olurken şu anda (herkesin alamayacağı bir kart) 4 sene sonra onunla anca mario oynarsın 5 para etmez olacaktır.
Saygılar...
| 21 Eki 2011 21:53 | %100 |  |  | %0 |