Kurşun iyonları çarpışmasından iki kat enerji

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, şimdiye kadar ulaşılmamış bir enerji seviyesine ulaşıyor!

Asrın deneyinde yeni aşama!

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) geride bıraktığımız birkaç aydır tekrar işlem yapmaya başlarken, fiziğin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Daha önce hiçbir çarpıştırıcının yapamadığını yapabilen LHC, kurşun iyonlarını geçmişteki çarpıştırıcılardan iki kat daha hızlı çarpıştıracağı yeni bir evreye girmek üzere.

LHC için gerekli olan teknoloji 17 Kasım'da hazır hale getirilirken, bilim insanları deneylerde kullanılacak kararlı ışınların dün itibariyle hazır olduklarını açıkladı. Şimdi dört LHC dedektörü kurşun iyonların birbirine çarptığında neler olduğunu analiz edecek.

Çarpıştırılan kurşun iyonlar –normal metal atomların elektronlarına ayrıştırılmış hali- yeni bir mesele değil. Bu iyonlar birbirlerine çarptıklarında Büyük Patlama (Bing Bang) sonrası ortaya çıkan maddeye benzer kuark ve gluon plazması çıkıyor. Çarpışma ile birlikte LHC içerisinde trilyonlarca derecelik ısı ortaya çıkarken, fizikçilere maddenin ileri bir formunu izleme imkanı sunuyor.

HC'den Paolo Giubellino yaptığı basın açıklamasında, deneylerde neyi görmeyi ümit ettiklerini şöyle açıklıyor:

"Hazırladığımız deney iyon çarpıştırması sayesinde, yarıda kalmış, sıcak ve çok güçlü soruları cevaplayacak. Mesela ısı yükselmesi charmonium üretimini nasıl etkiliyor? Çabalarımızın keşif ufuklarında yeni bir yolculuğu başlatmasını umuyoruz"

Bilim insanların tam olarak neyi aradıkları hala gizemini korurken, üzerinde çalışılacak kuarkların meselenin özünü oluşturduğu düşünülüyor.

Okuyucu Yorumları