Laptop'unuzun ve cebinizin pil ömrünü uzatın!

Telefonunuzun veya laptop'unuzun pilinin vaktinden önce ölmesini istemiyorsanız, bize kulak verin!

Pil ömrünü uzatın!

Laptop'larımızda, telefonlarımızda ve yanımızda taşıdığımız diğer cihazlarda kullandığımız piller, sonsuza dek yaşamıyorlar. Genellikle 1 yıl ve sonrasında pilinizin eskisi kadar uzun dayanmadığını tecrübe edebilirsiniz. Onlara nasıl davrandığınızın, ömürleri üzerindeki etkisi büyük. Peki pilinize nasıl bakmalısınız? Aşağıda, hem pilinizin ömrünü uzatacak, hem de gün içinde ondan daha çok verim elde etmenizi sağlayacak 8 ipucunu sizlerle paylaşacağız.

8. Laptop'unuzla gelen pil bakım araçlarını kullanın

Sony ve Lenovo gibi bazı laptop üreticileri, pilinizi yüzde 100 şarjla saklamanıza (bu pilin daha çabuk eskimesine neden olabiliyor) engel olan pil bakım araçları sunabiliyorlar. Laptop'unuzla gelen pil araçlarına göz atın ve size sunacağı işlevleri gözden geçirin.

7. Telefonunuzu ve laptop'unu serin tutun

Yüksek sıcaklıklar, pilinizin daha çabuk eskimesine yol açacaktır. Laptop'unuzu, telefonunuzu veya herhangi bir cihazı içi sıcak bir otomobilde bırakmayın. Laptop'unuzun aşırı ısınmadığından emin olun.

6. Parlaklığı kısın

6. Parlaklığı kısın

Ekran parlaklığını kısarak gün içinde telefonunuzdan biraz daha pil ömrü elde edebilirsiniz. Araştırmalar, iPhone'un en yüksek ekran parlaklığıyla en düşük parlaklık arasında birkaç saat pil ömrü farkı olduğunu gösteriyor. Parlaklık seviyesi, laptop'unuzu pilden kullanırken de önem taşıyor.

5. Pil tasarruf uygulamalarını kullanın

Piliniz bitmeye yaklaştığında, pil ömrünü uzatmaya yönelik uygulamalar otomatik olarak devreye girerek sizi kurtarabilir. Android'de Greenify ile pilinizi meşgul eden uygulamaları "uyutabilir", iOS'ta ise Normal uygulamasıyla pilinizi tüketen uygulamaları ortaya çıkarabilirsiniz.

Carat ise hem iPhone, hem de Android için pil istatistikleri sunan bir uygulama.

4. Laptop'unuzu kapatmak yerine uyutun

4. Laptop'unuzu kapatmak yerine uyutun

Laptop'unuz, uyku modunda az da olsa pil harcamaya devam eder. Bu yüzden onu kapatmanın daha iyi olacağını düşünmüş olabilirsiniz. Ancak laptop'unuzu kapatıp baştan başlatmak, onu uyutup uyandırmaya göre daha çok enerji tüketecektir. Hazırda bekletme işlevi, uyku moduna göre daha uzun pil ömrü sağlayacaktır ancak bu moda girip çıkması uzun sürer.

3. Telefonunuzun veya laptop'unuzun pilini kalibre edin

Telefonunuz veya laptop'unuz, kalan pil miktarını bazen doğru biçimde göstermeyebilir. Bunun için arada sırada pil kalibrasyonu yapmanız gerekebilir. Laptop'larda bu işi yapmanız oldukça kolaydır. Telefonunuzda izlemeniz gereken yöntem ise kullandığınız modele göre değişiklik gösterebilir.

2. Pilinizi çok sık bitirmeyin

Modern pillerin ömrünü uzatmanız için onları sonuna kadar tüketmenize gerek yok. Aksine piliniz tamamen bitmeden şarj etme alışkanlığını edinin. Bu tür yüzeysel şarjlar, pilinizin ömrünü uzatacaktır.

1. Laptop'unuzun pilini test edin ve izleyin

Laptop'unuzun pili şarj tutmamaya başladıysa, sorunu gidermenizi sağlayacak birkaç program var. Ücretsiz Battery Eater ile pilinizi test edebilir ve ne kadar süre dayanması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ücretli ve ücretsiz sürümleri olan BatteryBar ise görev çubuğunuza yerleşerek kalan pil süresini veya şarj süresini gösteriyor.

Okuyucu Yorumları