Apple TV, testte!

Apple TV, gerçekten de televizyonun geleceği mi? İnceledik!

CHIP Online Notu 88
  • Şık tasarım
  • Yenilikçi özellikler
  • Apple TV Remote'un dokunmatik desteği
  • Kullanımı kolay
  • Oyun desteği
  • Siri Türkçe desteği yok
  • Kutu içeriğinde HDMI kablo yok

Televizyon, kuşkusuz hayatımızda büyük bir yer tutuyor. Koşturmacayla, yoğun iş temposunun ardından eve gelince biraz dinlenmek ve günün stresini geride bırakıp biraz eğlenmek için kendini televizyon karşısına bırakanlar çoğunlukta. Bunlara oyun için konsol veya tablet başına geçenler de dahil elbette. Apple TV de burada devreye giriyor. Yeni jenerasyon Apple TV ile ister televizyon dünyasının sunduğu filmlere dalabiliyor, ister oyun oynayabiliyor, isterseniz de müzik dinleyebiliyorsunuz. Tüm bunlara ek olarak, tüm bu deneyimi şimdi daha etkileşimli bir şekilde sunan Apple TV, bugün inceleme masamızda. Bakalım, Apple'ın deyimiyle "televizyonun geleceği" şeklinde tanımlanan Apple TV, gerçekten de bu tanımı karşılayabiliyor mu?

Yeni bir deneyim

Yeni bir deneyim

Apple TV için ilk söyleyebileceğimiz, bu yeni versiyonun önceki modele kıyasla çok çok daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıktığı. Bunu Apple'ın aşina olduğumuz telefonlarına dayandıracak olursak, bir nevi iPhone 4'ten iPhone 5S'e atlamak gibi diyebiliriz.

İki farklı versiyonla satışa sunulan Apple TV, bunu elbette kapasite farkıyla ortaya koyuyor. Cihazın en önemli özelliği ise kuşkusuz Touch Surface, yani dokunmatik yüzeyli Apple TV Remote. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak söze önce cihazın tasarımıyla başlayalım.

Benzer tasarım, benzersiz kullanım

Benzer tasarım, benzersiz kullanım

Apple TV, kutusundan iki ürünle birlikte çıkıyor. Bunlardan biri elbette bildiğimiz kara kutu Apple TV, bir diğeri de yenilenmiş Apple TV Remote. Her ne kadar Apple TV, aynı kara görüntüsüyle önceki modele yakın dursa da, aslında elbette tasarımında birtakım değişiklikler söz konusu. En dikkat çekici yanını, selefe göre biraz daha uzun olması ve parlatılmış kenarlar ile yuvarlatılmış köşelere sahip olması oluşturuyor. Kutunun arkasında yer alan bağlantılar arasında ise HDMI, USB-C, Ethernet ve güç portları yer alıyor. Bunun yanında kuşkusuz Bluetooth 4.0, 802.11ac Wi-Fi ve kızılötesi gibi kablosuz bağlantılar da cihazda mevcut.

Apple TV Remote'a gelirsek, tasarımda en büyük yeniliğin bu üründe yapıldığını ve buna ek olarak gelen tasarımsal farklılıkların, cihazın fonksiyonelliği açısından da yenilikçi özellikler olduğunu söyleyebiliriz. iPhone ve iPad'le birlikte telefon kullanımına büyük bir farklılık getiren ve böylece bir anlamda geleceği şekillendirmeyi başaran Apple, şimdi bu hareketini yeni Apple TV Remote ile daha büyük ekranlara yansıtıyor. Kumandanın üzerine yerleştirilen dokunmatik alanla beraber, başparmak hareketleriyle Apple TV arayüzünde dolaşabilme faydası sağlanırken, yine Siri ile içerik araması yapabilmek gerçekten de kullanımı çok daha etkileşimli hale getiriyor.

Etkileyici noktalar

Etkileyici noktalar

Daha önce elbette Roku, Amazon ve Google'ın TV kutularını inceleme fırsatı bulduk. Fakat şu ana kadar karşılaştığımız en iyi izlenimi yeni Apple TV karşısında aldığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Netflix ve diğer servisleri gayet başarılı şekilde yönetebildiğiniz yeni cihazda, sırasıyla etkilendiğimiz noktaları şimdi ele alalım.

Öncelikle az önce de bahsettiğimiz gibi kumanda yenilenmiş ve eski nesle kıyasla acayip derecede kolay kullanılıyor. Üzerinde yer alan dokunmatik alanla, tuşlara dokunmaksızın sezgisel bir kullanım sağlanabiliyor. Öte yandan yeni Apple TV'de oyun oynanabildiği ve uzaktan kumanda oyunlarda da kullanılabildiği için, kolunuzdan fırlayıp gitmesini engellemek için ucuna bir Remote Loop adında bileklik de eklenebiliyor. Bu haliyle cihazın Nintendo Wii benzeri bir kullanım sağladığını da söyleyebiliriz.

Uzaktan kumanda sayesinde oyunları televizyona getiren Apple TV, hem yeni bir işletim sistemini bizlere getiriyor hem de bununla beraber televizyona bir ton oyun getiriyor. Tüm bu oyunları ister tek başınıza ister bir arkadaşınızla televizyon karşısında oynayabiliyorsunuz. Üstelik bazı oyunlara TV'de başlayıp, ardından iPhone ve iPad'de devam etmek de mümkün.

Yeni Apple TV'de yeni bir işletim sistemiyle karşımıza çıkan Apple, bu işletim sistemiyle selef modele göre çok daha ferah ve kullanıcı dostu bir yazılımla karşımızda. SDK'sını da yazılımcılarla paylaşan Apple, böylece yazılımcıları da şu an harıl harıl yeni işletim sistemine uygulama geliştirmeye teşvik ediyor.

tvOS'ta yer alan video çalar özel olarak tasarlanmış. Apple TV Remote ile ortak çalışıyor, film izlerken ileri ve geri alma, durdurma, sürdürme gibi fonksiyonlar eskisine nazaran çok daha kolaylaşmış. Hepsini dokunarak yapabiliyorsunuz.

AirPlay ve Siri ile kolay

AirPlay ve Siri ile kolay

Yeni Apple TV ile yapabildikleriniz arasında elbette önceden alışkın olduğumuz bir özellik olan AirPlay özelliği de yer alıyor. iPhone veya iPad'iniz üzerinde yer alan müzik ve videoları yine AirPlay ile TV üzerinden çalmak mümkün.

Yine iPhone'lardan aşina olduğumuz Siri'yi de televizyon platformuna taşıyan Apple, içerik aramayı çok kolaylaştırmış durumda. İster iTunes arşivinizde, ister diğer servisler üzerinde yalnızca konuşarak içeriklere erişebiliyorsunuz. Fakat Apple TV'de kullanılan Siri şu an için Türkçe dil desteği vermiyor.

Apple TV'nin işletim sistemi henüz yeni bir platform olduğu için şu an pek çok servis için uygulama yazılıyor. Bunlardan biri de YouTube. Aldığımız bilgiye göre YouTube uygulaması da çok yakında Apple TV'deki yerini alacak.

İki farklı kapasite seçeneğiyle kullanıcılara sunulan Apple TV, 32 ve 64 GB'lık kapasitelerine sahip olduğunu da son olarak söyleyelim.

Özetle

Apple TV, Apple'ın iddia ettiği gibi "televizyonun geleceği" olacak mı bilinmez, fakat gerçekten de televizyondan daha farklı ve geniş bir multimedya deneyimi sunduğu sugötürmez gerçek. Evinde farklı bir televizyon deneyim elde etmek ve bunu oyun ve müzikle birleştirerek geniş bir yelpazede hizmet almak isteyen kullanıcıların yakından incelemelerini öneriyoruz.

Kimler Almalı

Televizyon deneyimini şekillendirmeyi amaçlayan ve buna oyun konsolu özellikleri de eklemek isteyen Apple TV, elbette öncelikli olarak halihazırda Apple kullanıcılarına cazip gelecektir.

Alternatifleri

Apple TV'ye alternatif olarak elbette Google Chromecast'i gösterebiliriz. Akış hizmetleri arasında kullanımı kolay bir çözüm olan Chromecast, YouTube ve Netflix gibi içerikleri sorunsuz oynatabildiği gibi Play Music ve Google Play Movies & TV gibi seçeneklerin de sahibi.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Apple TV
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
88
İşletim Sistemi tvOS
İşlemci A8 (64-bit)
Kapasite 32 GB / 64 GB
Bağlantılar Bluetooth 4.0, IR, HDMI, 802.11ac, Ethernet, USB-C
Boyutlar (Apple TV) 35 x 98 x 98 mm
Boyutlar (Siri Remote) 124 x 38 x 6.3 mm
Ağırlık (Apple TV) 425 gr.
Ağırlık (Siri Remote) 47 gr.
Okuyucu Yorumları