Mikroskopu mercek altına alıyoruz!

Bugün teknolojinin farklı bir yönüne eğiliyor ve bir mikroskopu mercek altına alıyoruz.

CHIP Online Notu 72
  • İlgi çekici
  • Kolay kullanım
  • Öğrenciler için öğretici
  • PC bağlantısı
  • Dahili hafızası yok
  • Türkiye fiyatı yüksek

Bilim artık yalnızca laboratuvarlarda değil, evlerimizde, salonlarımızda da kendine yer buluyor. Özellikle ülkemizde gençlerin büyük rağbet gösterdiği (yayınlarımız arasında olan) popüler bilimi konu alan Popular Science Türkiye'yi takip eden pek çok okurun da teleskop sahibi olduğunu biliyoruz. Bunun yanında yine laboratuvarlarda görmeye alışık olduğumuz mikroskoplar da artık evlerimize giriyor, hatta çantada istediğimiz her yere taşınabilecek boyutlarda bulunabiliyor. Bugün inceleyeceğimiz Celestron FlipView de böylesi bir ürün. Evet, bugün teknolojinin farklı bir tarafını ele alıyor ve Celestron FlipView'a yakından bakıyoruz.

Mikroskoptan bakıyoruz

Mikroskoptan bakıyoruz

Bugün elimizdeki Celestron FlipView, az önce de söylediğimiz gibi bir mikroskop. Elbette profesyonel boyutta bir mikroskop değil, ancak hobi olarak bilimle uğraşan ve bazı materyallerin detaylarında neler sakladığını merak edenler için yeterli seviyede olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan bu cihaza özellikle okullar, üniversiteler ve bilim merkezlerinde yer verildiğini de söyleyelim. Peki, Celestron FlipView bize neler sunuyor ve nasıl çalışıyor? Şimdi bundan bahsedelim.

Cihazın çok basit bir kullanımı mevcut. Kabaca iki parçadan oluşan Celestron FlipView, kutusunda standıyla geliyor. İster stantla kullanabilir, ister hemen altındaki ayağı açarak da masaya konumlandırabilirsiniz. Cihazı çalıştırmak için elbette bataryasını yerleştirmek gerekiyor. Ardından mikroskobun ekranını açtığınızda hemen aktif hale geliyor.

270 derece dönebilen 3 inç boyutunda tam renkli TFT LCD panelden oluşan bu ekranı açtığınızda cihaz çalışıyor. Böylece merceğin altına ne koyarsanız bu ekranda görebiliyorsunuz. 5 MP sensör ve 5 element IR mercek yapılandırması ile fotoğraf ve video çekebilen mikroskop, bu görüntüleri microSD karta aktarabiliyor. Cihazın ne yazık ki bir dahili hafızası yok. Bu nedenle microSD karta ihtiyacınız var. Cihaza maksimum 32 GB'a kadar microSD kart takabiliyorsunuz. Ancak bunu da ayrıca satın almalısınız.

Daha yakından bakın

Daha yakından bakın

Celestron FlipView'ü tekil olarak kullanabileceğiniz gibi PC'ye de bağlayabiliyorsunuz. Böylece video çekme imkanı da veren cihaz, yazılımı üzerinden kaydettiğiniz videoları yeniden izleyebilmenize imkan tanıyor.

Arabirim üzerinden cihazın kaydedebileceğiniz çözünürlük formatını belirlemeniz mümkün. 640x480 veya 320x240 piksel çözünürlüğünde kayıt yapan cihaz, ayrıca 5 MP'lik merceğiyle fotoğraf da çekebiliyor. Yakınlaşmayı ise cihazın hemen üzerindeki anahtarı kullanarak yapıyorsunuz ve 4x'e kadar yakınlaşmanız mümkün. Bu değerler belki tatmin etmeyebilir, fakat cihazın bilimle amatör olarak uğraşan veya hobi olarak görenler için yeterli olacağını düşünüyoruz.

Celestron FlipView'ü kullandığımız süre boyunca farklı nesne ve canlılar inceledik. Cihazla madeni ve kağıt para, devre kartları, yaprak, böcek, bitki, taş ve kum gibi farklı pencerelerden baktık. Baktığınız görüntüye yakınlaştığınız veya uzaklaştığınızda odağı hemen işaret parmağınızın altına gelen tekerlek yardımıyla ayarlayabildiğinizi de bu noktada söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak açıkçası Celestron FlipView'dan çok fazla etkilenmediğimizi söyleyelim. Hani kan veya su damlası içinde mikroskobik boyuttaki canlıları görüntüleyeceği hayalini kurmamak lazım, zira cihaz profesyonel değil. Başta da söylediğimiz gibi Celestron FlipView, hobi olarak bilimle uğraşan kişilere ve özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar için uygun bir cihaz. Bu kişilerce kullanıldığında eğlenceli ve merak uyandıracak ölçüde bir cihaza dönüşecektir diye düşünüyoruz.

Celestron FlipView'ün fiyatına gelecek olursak bize firma tarafından söylenene göre ülkemizde 1175 TL'den kendine alıcı buluyor. Ancak cihazın Amazon fiyatı çok daha makul, hatta neredeyse yarı yarıya... Cihazı Amazon'dan 160 dolar civarında bir fiyat etiketiyle bulmak mümkün.

Kimler Almalı

Celestron FlipView, hobi olarak bilimle uğraşan kişilere ve özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar için uygun bir cihaz.

Alternatifleri

Celestron FlipView'e alternatif olarak firmanın daha pek çok cihaz seçeneği bulunuyor. Bunlar için www.eyb.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Celestron FlipView
Ürün Markası Celestron
CHIP Online Notu
72
Titreme Kontrolü 50Hz/60Hz
Video Kayıt Çözünürlüğü VGA, 30 FPS
Video Sıkıştırma Formatı MJPEG
Video Çıkışı AV Çıkışı (kablo dahil)
PC Bağlantısı USB 2.0
Boyutlar 117.5 x 63.5 x 108 mm
Ağırlık 212 gr.
Okuyucu Yorumları