Lenovo Vibe P1 Pro İncelemesi

Lenovo'nun uzun kullanım süresiyle dikkat çeken 5000 mAh bataryalı P1 Pro akıllı telefonu testte!

CHIP Online Notu 81
  • Üst düzey pil ömrü
  • Bataryayı paylaşabilme
  • Üstün güç koruma modu
  • Uygun performans
  • Parmak izi sensörü
  • 802.11ac ve NFC
  • Kamera arabirimi zayıf
  • P1'e önemli yenilik getirmiyor

Lenovo'nun akıllı telefonları ülkemizde büyük bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Elbette bunda özellikle her kesime uygun ölçüde bir akıllı telefon modeli sunmasının büyük katkısı var. Bu telefonlar arasında, tanıtıldığı dönemde uzun pil ömrüyle tüm dengeleri alt üst eden Vibe P1 de yer alıyor. Daha önce incelediğimiz ve sunduğu uzun pil ömrüyle, şarj derdinden kurtulmak isteyen kullanıcılara adeta ilaç gibi gelen P1, bizden de bu anlamda övgü toplamıştı. Aradan geçen 1 yılın ardından şimdi gözler Lenovo'nun yeni modeli P2'ye çevrilmiş durumda. Çok yakın zamanda raflarda yer alacak olan P2 modeli de, pil iddiasıyla oldukça güçlü geliyor. Bizlerin de merakla beklediği P2, elbette satışa sunulduğunda test merkezimizdeki yerini alacak.

Lenovo VIBE P1 İncelemesi

Bugünkü inceleme konumuz ise, P1'in revize edilen farklı bir modeli. Bu incelememizde P1 Pro'ya yakından bakıyoruz.

Pil kapasitesiyle yine agresif bir akıllı telefon olan P1 Pro, aslında P1 modelinin aynısı. Elbette bazı noktalarda farklılıklar bulunuyor. Önce tasarımla söze başlayacağız, ancak geçmeden P1 Pro'nun şu an 1299 TL fiyatla raflarda yer aldığını söyleyelim.

Tasarım

Tasarım

P1 Pro, yine P1 modeli gibi kallavi bir telefon. Boyutları itibariyle büyük ve geniş olan telefon, bunu kuşkusuz 5.5 inç boyutunda ekranına ve 5000 mAh gibi dev bataryasına borçlu. 3 farklı renk seçeneğiyle bulunabilecek olan telefon, elimizdeki modeliyle altın renkli. Ayrıca gümüş ve siyah renkli modelleri de bulabiliyorsunuz.

P1 Pro'nun arka yüzeyi alüminyum malzemeden oluşuyor. Arka kapağı açılamayan telefonun üst kenarındaki bölümü açmanız mümkün. Burada microSD kart ile SIM kart slotlarını buluyoruz.

Ekran – gövde oranıyla tıpkı P1 gibi dengeli duran telefon, 187 gram ağırlığında ve 9 mm civarında bir kalınlıkta. Telefonu ağır ve kalın olarak nitelendirmiyoruz, zira bu segment ürünler için bu boyut ve ağırlıklar normal. Hatırlarsanız yine 5000 mAh'lik Asus Zenfone Max de 10.6 mm kalınlığı ve 202 gram ağırlığıyla bu segmentte dikkat çeken bir model oluyordu.

Asus ZenFone Max İncelemesi

Vibe P1 Pro'nun arka yüzünde dikkat çeken bir detay var: NFC ibaresi. P1 modelinde bulunan bu özellik, P1 Pro'da da yer alıyor. Yine ayrıca ön yüzde ekranın altındaki buton, parmak izi sensörü olarak kullanılıyor.

VIBE P1'in sağ kenarında güç ve ses butonları bulunuyor; üst kısımda kulaklık, alt kısımda microUSB ve hoparlör mazgalları mevcut. Sol yana baktığımızda ise burada bir anahtar görüyoruz. Bu anahtar, P1 Pro'nun üstün batarya özelliğini çalıştırmak için kullanılıyor.

Bu anahtarı yukarı çektiğinizde üstün tasarruf moduna geçen telefon, yalnızca tipik telefon özelliklerini kullanmanıza izin veriyor; bunun karşılığında da sizlere çok çok uzun pil ömrü sağlıyor. Örneğin telefonun şarjı yüzde 90'ken bu anahtarı açtığımızda bize 52 saatlik bir pil ömrü sağladığını görüyoruz. Telefonun normal kullanımda sunduğu pil ömründen ise incelememizin ilerleyen adımlarında bahsedeceğiz.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Vibe P1 Pro da P1 gibi bize 5.5 inç boyutunda bir ekranla geliyor. Ekran Full HD çözünürlük sunuyor ve piksel yoğunluğu da 401 ppi seviyesinde. IPS LCD'nin kullanıldığı ekran bu anlamda renkleri tok gösterirken, aynı zamanda geniş görüş açısı da sağlıyor. Ekranın koruması Gorilla Glass 3 tarafından üstlenilmiş.

Android 6.0.1 işletim sistemiyle çalışan telefon, yine kısmen özelleştirilmiş bir arabirimle süslenmiş. Fakat bunun stok Android'e oldukça yakın olduğunu söyleyebiliriz. Menü yapısının tercih edildiği arabirimde, ayrıca temayı dilediğiniz gibi değiştirmeniz de mümkün.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

P1 Pro'nun, P1'den en büyük farkı, teknik altyapı noktasında ortaya çıkıyor. Bunda da oldukça kısıtlı bir geliştirme söz konusu. Telefonda yine Snapdragon 615 işlemcinin yer aldığını görüyoruz. 8 çekirdekli işlemcinin yer aldığı telefon, 1.5 GHz frekansında çalışan bu işlemciyle Adreno 405 grafik birimini de birlikte getiriyor.

Telefonun dahili kapasitesi yine 32 GB. Öte yandan 128 GB'lık microSD kartla bu alanı arttırabiliyorsunuz.

P1'e göre farklılık RAM noktasında kendini gösteriyor. P1 Pro'da 3 GB RAM bulunuyor. Böylece bu telefonu tercih edecek olan kullanıcılar, uzun pil ömrünün yanı sıra gerekli sistem gücünü de bulabiliyorlar.

Peki, telefonun performans notları nasıl? Aldığımız sentetik test sonuçlarıyla P1 modeline göre kuşkusuz bir gelişim görüyoruz. Bunda gerek Android 6.0.1 işletim sisteminin telefonda yer alması, gerekse de 3 GB RAM desteğinin olması etkili.

Reeder P10 İncelemesi

AnTuTu Benchmark'tan 40323 puan toplayan telefon, böylece P1 modelinden yaklaşık 5 bin puan daha fazla toplamayı başarıyor. Reeder P10 ve HTC One A9 modelleri arasında yer alan P1 Pro, orta segment kategorisinde kendine yer buluyor.

ZTE Axon 7 mini İncelemesi

Yine Geekbench 4 puanına baktığımızda, tek çekirdek skoruyla 645, çoklu çekirdek skoruyla da 2076 puan alan telefon, burada da Alcatel IDOL 4, ZTE Axon 7 mini ve Vodafone Smart 6 modelleriyle aynı çizgide yer alıyor.

Alcatel IDOL 4 İncelemesi

P1 Pro'nun grafik performansı da gayet tatmin edici. Epic Citadel'den aldığımız sonuç, Full HD senaryoda 57 FPS oluyor. Bunun gerçek zamanlı oyunlara yansıması da memnun edici. Son dönemin popüler oyunlarından Gear Club'da denediğimiz telefon, iyi bir oyun performansı sağladı.

Geniş kapasite, uzun pil ömrü

Geniş kapasite, uzun pil ömrü

P1 Pro'nun elbette en önemli özelliği uzun pil ömrü sağlaması. 5000 mAh kapasitesindeki bataryasıyla, açıkçası kullanıcıları telefonu gece şarja takma alışkanlığından kurtaracak cinsten. Kullandığımız süre boyunca 2 günü rahatlıkla çıkarttığını gördüğümüz telefon, ayrıca uzun konuşma süresi ve elbette bunun yanı sıra uzun bir bekleme süresi getiriyor. 45 saati aşkın konuşma süresinin sahibi olan telefon için, böylece P2 modeli gelene kadar en uzun pil ömrü sağlayan telefon desek yanlış söylemiş olmayız.

P1 Pro, ayrıca bir mobil şarj cihazı olarak da kullanılabiliyor. Kutu içeriğinde yer alan OTG adaptörü vasıtasıyla ikinci cep telefonunuzu veya arkadaşınızın pili biten telefonunu hayata döndürebiliyorsunuz. Bu arada kutu içeriğinde ayrıca bir kulaklık ve koruyucu kapak bulunduğu bilgisini de verelim.

Kamera

Kamera

Evet, telefonun kameralarına da bakmadan geçmeyelim. Arka yüzde 13 MP, ön yüzde de 5 MP kameraya yer verilen P1 Pro, orta segment için yeterli fotoğraf kalitesi sunuyor. Telefonun arka yüzünde çift LED flaşın yer aldığını söyleyelim. Böylece gece çekimlerinde dengeli bir flaş performansı da sunan telefon ön kamerada ise herhangi bir flaş bulundurmuyor.

P1 Pro'nun arka kamerasıyla 16:9 görüntüleme oranında fotoğraf çekebiliyor, ayrıca 1080p kalitesinde videolar kaydedebiliyorsunuz. Yine HDR fotoğraf imkanı da telefonda mevcut.

P1 Pro'nun kamera arayüzü, P1 modeline göre yenilik getirmiyor. Bu konuda herhangi bir gelişme görmemek üzücü açıkçası. Zira arayüzde HDR ve panorama dışında bir mod seçeneği yok. Ek olarak fotoğraflara ekleyebileceğiniz birkaç efekt yer alıyor, ancak hepsi bu kadar.

Özetle

P1 Pro, P1'in devamı ve bazı noktalarda gelişim gösteren model olarak şu an 1299 TL fiyat etiketiyle raflarda yer alıyor. Telefon P1'e göre büyük farklar getirmiyor, RAM ve Marshmallow dışında bir gelişme göremiyoruz. Ancak bu ikisinin performansa katkısı var. Bu anlamda 5000 mAh kapasitesiyle uzun bir pil ömrü sağlayan ve öte yandan P1'e oranla daha hızlı çalışan bir telefon arıyorsanız P1 Pro ihtiyacınızı görecektir. Fakat açıkçası bizler öncelikle P2 modelini görene kadar beklemenizi öneriyouz. Zira o model batarya kapasitesini de daha yüksek olarak getiriyor.

Kimler Almalı

Lenovo Vibe P1 Pro, akıllı telefon seçiminde öncelikle geniş bataryaya bakanların tercihi olacaktır.

Alternatifleri

P1 Pro'ya alternatif olarak P2 modelini bekleyebilir veya Asus Zenfone Max'i de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Vibe P1 Pro
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
81
ModelP1a41
İşletim SistemiAndroid 6.0.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 615
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 405
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar75 x 152 x 9 mm
Ağırlık187 gr.
Okuyucu Yorumları