Hız ve Güvenirlilik Bir Arada

Plextor PlexWriter 16/10/40A yüksek CD yazma hızı ve CD yakma işlemini önleyen Burnproof teknolojisi sayesinde kendisinden çok söz ettirecek.

PlexWriter 16/10/40A İnceleme
CHIP Online Notu 77

CD yazıcılarla ilk tanıştığımızda onların sadece CD yazma işlemini, tekrardan CD yazma işlemini ise yapamadıklarını görmüştük. Gecen seneki CD yazıcılar testinde bu tür CD yazıcılar testimize girmişti. Ama fiyatlarının düşmesi ve üreticilerin ürünlerine daha çok özellik ekleme gibi girişimlerinden sonra CD-R’lara pek bir rağbet olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle bu sene CD-R cihazlarını görmek artık mümkün değil. Bunun nedeni CD-RW dediğimiz ve özel CD’lere tekrardan yazabilen cihazların günümüzde bolca kullanılmaya başlanması. Bu alanda yaşanan gelişme diğer donanımlarda yaşanan gelişmelerden ne yazık ki hızlı değil. Tek hızlı CD yazıcıların gelişmesi günümüzde onaltı hızlı CD yazıcılara kadar gitti. Diğer bir önemli değişim ise SCSI arabiriminden ev kullanıcılarının da faydalanabilmesi için IDE arabiriminin de desteklenmesi. Geçen sene sekiz hızlı CD-RW cihazları için High-End ürünler olarak bahsediliyordu. Bu sene ise on altı hızlı modeller rağbet görüyor. Hızın yanı sıra CD-RW’lerde olan ve Burnproof veya Justlink diye adlandırılan teknolojiler de gelişti. Burproof ve Justlink CD-RW’lerde en çok dert olan ve CD yakma işlemi diye bahsettiğimiz hatalı CD kayıtlarını önleyen teknolojiler. Durum böyle olunca bu ay sizin için yukarıdaki özelliklere sahip olan ve Test merkezimize incelemek üzere gönderilen Plextor’un PlexWriter modelini ayrıntılı bir şekilde tanıtmayı düşündük.

Teknik Özellikler:
Yazma (CD-R), tekrar kaydetme (CD-RW) ve okuma (CD-Rom) özelliklerini sunan Plextor yeni CD yazıcısı ile ev kullanıcılarının beğenisine sunuldu. Plextor 16/10/40A, bir önceki modeline nazaran IDE arabirimini kullanan ve 16x yazma 10x tekrardan yazma ve 40x CD okuma hızlarını destekleyerek CD basım işlerinizi daha kısa sürelerde bitirilmesine olanak sağlayan bir cihaz. Plextor PlexWriter 16/10/40A’yı piyasada bulunan 12x ve hatta 16x hızındaki CD yazıcılarından ayıran en belirgin özellik ise tekrar yazmadaki yüksek transfer oranı ve desteklediği Burnproof teknolojisi. Yani bu cihaz ile verilerinizi 10x, 8x, 4x, 2x hızlarında CD-RW’lere veya 16x,12x, 8x, 6x, 4x veya 1x hızında CD-R’lara yazabiliyorsunuz. Cihazın CD Rom özelliği ise CD-R ve CD-Rom medyaları 40x hızında okuyabilecek nitelikte. Böylece neredeyse ayrı bir CD-Rom’a da ihtiyaç duyulmuyor. Plextor 12/10/32A ISO9660 standardında hazırlanmış tüm CD’leri ve CD-DA formatında hazırlanmış Audio CD’leri okuyup yazabiliyor. Cihazın okuyabildiği CD okuma ve yazma formatları CD-DA, CD-Rom, CD-Rom XA, CD-I, CD-Bridge ve Video CD şeklinde. PLEXTOR PlexWriter 16/10/40A’nın bir özelliği Disc-at-Once, Track-at-Once, Multisession ve Incremental Packet Writing gibi CD yazma modlarını ve CD-Extra modunu da desteklemesi. Son olarak 2 MB’lık bir önbelleğe sahip olan bu cihaz birlikte verilen WinON CD 3.8 yazılımı ile CD yazma işlemlerini kolayca gerçekleştirebiliyor.

Burnproof Teknolojisi :
Bu CD yazıcının en belirgin ve bizim de beğendiğimiz özelliği ise Burn-Proof Teknolojisine sahip olması. Bu teknoloji sayesinde çoğu kişinin CD kayıt ederken başına gelen Buffer Underrun hatası ortadan kalkmış olacak. Böylece CD kayıt ederken bilgisayarınızda rahatlıkla başka işlerle de meşgul olabilirsiniz. Peki bu Burnproof teknolojisi nasıl çalışıyor. ? Bu teknolojiye sahip CD yazıcılar kayıt işlemi başladığında ön belleklerini sürekli kontrol ederler. Kapasite %10 lara düştüğünde ise CD yazıcısı kayıt işlemini geçici olarak durdur. Kayıt işlemi durduğunda bilgisayardaki diğer işlemlere devam edilir ve belleğin tekrardan dolması beklenir. Bu esnada Burn-Proof CD’de başarıyla ile yazılan en son sektörü belirler. Bellek tekrardan doldurulduğunda ise kalınan yerde devam edilir ve kayıt başarıyla tamamlanır.

CHIP’in Yorumu:
Bu CD yazıcı ile CD yakma işlemlerinin büyük ölçüde azalacağını söyleyebiliriz. Öyle ki CD’lerinizi yazarken aynı zamanda MP3 dinleyebilir, Word’de yazı yazabilirsiniz. Ayrıca bu cihazın yüksek Audio Grabbing oranına sahip olması ve her türlü CD’yi rahatlıkla okuyabilmesi de dikkatimizi çekenler arasında yer alıyor. 90 dakikaya kadar yazma işlemini gerçekleştirebilen bu cihaz ne yazık ki hata düzeltme performansında bekleneni veremedi. Ama bu kriter Plextor PlexWriter 16/10/40A’nın TOP 10 testlerimizde 1.sırada yer almamasını pek etkilemedi. Sonuç olarak 16X hızında bir CD yazıcı almaya karar veren kullanıcılar için Plextor’un iyi bir seçenek olduğunu ve kaçırılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli PlexWriter 16/10/40A
Ürün Markası Plexwriter
CHIP Online Notu
77
Okuyucu Yorumları