Okyanus Dalgasından elektrik üretiliyor.

Okyanuslar yakında kelimenin tam anlamıyla tükenmez bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek.

Su'dan enerji üretimi

Siemens basın merkezinden aldığımız bir habere göre, Almanya Heidenheim'de kurulan Voith Siemens Hydro (VSH) dalga enerji sistemlerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. VSH hali hazırda İskoçya'da test amacıyla yaklaşık 50 eve elektrik sağlayan dalga enerjisi santralini işletiyor.

2005'te İskoç şirketi Wavegen'i alan VSH son dönemde ise dalga enerjisine yoğunlaştı. 2000 yılından beri dalga enerjisi uzmanı olan Wavegen, İskoçya'nın Islay adasında pilot bir tesis işletiyor. Tesis dalgalı su sütunu teknolojisini kullanıyor. Huni şeklinde bir tavan ile kaplanan su, dalga sayesinde bu yapı içinde inip çıkıyor. Suyun bu hareketiyle huninin içerisinde sıkışan ve genleşen havanın yarattığı basınç farkı sayesinde açığa çıkan ve depolanan enerji türbin ve jeneratör yoluyla elektriğe dönüştürülüyor.

Tesis şimdilik sadece yaklaşık 50 eve elektrik sağlamasına rağmen, VSH ileride bu teknolojinin büyük ölçekli ticari enerji santrallerinde kullanılması için çalışmalar yürütüyor. Uzmanlar okyanuslardaki bu enerjinin yaklaşık 1 teravatının (yaklaşık 1,400 geleneksel enerji santralinin enerjisine denk) potansiyel olarak kullanılabileceğini tahmin ediyor.

Okuyucu Yorumları