Kapsamlı bir Windows 7 incelemesi daha!

Windows 7'nin kısa tarihçesi ve Windows 7 ile beraber gelen yeni özellikler detaylarıyla burada!

Windows 7 ile neler yeni?

Türkiye'nin yetiştirdiği en iyi eğitimcilerden ve ÇözümPark Bilişim Portalının Kurucusu olan Hakan Uzuner (MVP) CHIP Online okurları için özel olarak hazırladı. Windows 7 hakkında merak ettiğiniz her şey burada...

Windows 7 ile alakalı açıklamalara başlamadan önce ilk olarak client işletim sistemlerinin tarihçesine bir göz atalım. Microsoft 2000 yılında Windows XP'yi sunmaya başlamıştı. Server işletim sistemleri tarafında nasıl Nt 4.0'dan Server 2000'e geçiş bir devrim niteliğini taşıyor ise, aynı şekilde client işletim sistemleri tarafında da XP'nin çıkartılması bu tür etki oluşturmuştu.

Aradan 8 yıllık bir süre geçmesine rağmen yapılan anketler bir çok kişinin hala XP işletim sistemini kullanmaya devam ettiğini göstermektedir. Microsoft bundan dolayı 2008 Nisan ayında neredeyse bir işletim sistemi boyutuna sahip olan (336 MB) XP SP3'ü çıkardı. Bu paket içerisinde yeni temalardan, güvenlik güncelleştirmelerine kadar değişiklikler bulunmaktaydı. SP3 ile alakalı şunu belirtmekte fayda var ki paketin sadece %20'lik bir bölümü yeni özellikleri içermekteydi. Microsoft, Windows XP işletim sistemine birçok yeni özellik ekleyen SP2 paketinin aksine SP3 ile daha önce yayınlanan tüm güncelleştirmeleri içeren bir paket yayınladı. İşte bu da paketin geri kalan %80'lik bir bölümüdür. Tabi ki böyle bir iyileştirmede ki amaç XP ile kazanılan kullanıcıların kaybedilmemesiydi.

XP işletim sisteminden sonra, 2005 yılında kod adı Longhorn olarak duyurulan 2007 Ocak ayında ise Vista ismini alan yeni client işletim sistemi hayatımıza katıldı. Microsoft, Windows XP'yi çıkardıktan tam beş yıl sonra bu yeni işletim sistemi ile güvenlik ve görsellik de son nokta olarak hizmet vermeyi amaçlıyordu. Vista, daha gelişme sürecinde birçok kişi tarafından negatif olarak eliştirilmiştir. Bir kaç tane örnek vermek gerekirse, 2005'de duyurulan bir işletim sisteminin 2007 yılında tamamlanabilmesi. Bunun yanısıra XP'ye nazaran her zaman güvenliği ön plana çıkartılmak istenen Vista, yapılan güvenlik testlerinden 100 üzerinden 65 gibi bir not alabilmekteydi. Yine ilk duyurulduğu dönemlerde donanım kısıtlı bir Lisanslaması olması. Sunmuş olduğu görselliğin yanında çok fazla sistem kaynağı tüketmeside düşük donanımlı bilgisayarlarda çalışmamasına sebep oldu. Bu ve bunun gibi sebepler tabi ki Microsoft tarafından gerçekleştirilen iyileştirmeler ve Service Pack ile giderilmiş oldu. Madalyonun bir diğer yüzüne bakıcak olursak yine yapılan araştırmalar Vista çıktıktan sonra Linux kullanımının %2 arttığı yönündedir.

Windows 7, yedinci Windows nesli mi?

Windows 7, yedinci Windows nesli mi?
Resmi logosu ile Windows 7

Şimdi gelin şu sıralar beta olarak yayınlanan ve tester'lar tarafından her türlü stress testine sokulan Bill Gates'in Microsoft'dan ayrıldıktan sonra çıkartılan yeni göz bebeğine göz atalım. İlk duyurulduğu dönemlerde kod adı Blackcomb olan, daha sonra Vienna olarak adlandırılan yeni işletim sistemimiz son olarak Windows 7 adını almıştır. Evet daha ismi ile bir tartışma konusu olan yeni nesil işletim sistemimizi ilk olarak neden Se7en(7.0) gibi bir isme sahip olduğunu açıklamak gerekiyor...

Bu konuda ilk olarak resmi bir kaynaktan yani Windows ürün yöneticisi Mike Nash tarafından yapılan açıklamaya yer vermekte yarar var: "Windows'un resmi adını duyurduğumdan beri yoğun bir tartışma yaşanıyor ve herkes Windows 7'de bulunan 7 rakamına nasıl ulaşıldığını merak ediyor; ancak bilindiği gibi Windows'un sürümlerini saymanın ve bir rakama ulaşmanın birçok yolu var. İlk yayınladığımız Windows'u Windows 1.0, ikincisini de Windows 2.0 olarak kabul ediyoruz; yani sıralamaya bakılarak da bu rakama ulaşılabilir. "

Neden 7?
Windows Se7en'ın neden 7 olduğu gayet açık. Ancak yapılan açıklamaya göre, Windows'un yayınlanan tüm sürümlerini hesapladığımızda farklı bir sayıya ulaşabiliriz. Microsoft'un bu konudaki hesabı ise:

  • Windows 1. 0
  • Windows 2.0
  • Windows 3.0 (3. 1-3. 11, vs)
  • Windows 4.0 (95-98-98SE-ME)
  • Windows 5.0 (NT)
  • Windows 5.1 (XP)
  • Windows 6.0 (Vista)
  • Windows 6.1 (Se7en)

Bundan sonra ne olacak?

Bundan sonra ne olacak?
Son sürüme kadar kim bilir kaç tane test aşaması geçilecek?

Windows Vista çıktıktan sonra bütün herkesin aklına, "acaba bundan sonraki client işletim sistemi nasıl olacak? Ne zaman çıkacak?" gibi sorular takılmaya başlamıştı. Tabii ki herkesin beklentisi XP'den sonra Vista'da biraz hezimete uğrayan Microsoft'un daha iyi işler çıkarması yönündeydi. Emekli patronumuz Bill Gates'in de belirttiği gibi "Vista'dan sonra her şeyi daha iyi yapabiliriz."

Microsoft'un Redmond ofisinde 2. 000 geliştirici tarafından geliştirilen Windows 7 beta (Değerlendirme Sürümü) olarak yayınlanmaya başlamıştır. Tabii ki beta bu işin daha en başı. Bu yayınlanan aslında tam olarak beta da değil, gerçek beta gün sayıyor. Microsoft tarafındaki bu işleyişi aşama aşama düşünürsek Milestone 1, Milestone 2, Milistone 3, Beta, RC ve RTM sürümleri sırasıyla çıkarılacaktır.

Daha işin başındayız

Daha işin başındayız
Gerçek sayı kaç? Şu anda Windows 7 beta testçilerinin yasal sayısı 2000!

Yani Windows 7 konusunda yolun gerçekten çok başındayız. Kaldı ki Windows 7, Vista'dan tam 3 yıl sonra çıkarılması planlanan bir işletim sistemi. Yani Ocak 2010. Tabii ki bu konuda birçok değişiklik olacaktır, tarihler değişecektir, yeni özellikler eklenecektir. Çünkü ürün daha yolun başında.

Beta haliyle Windows 7 kamuoyuna açık değildir (teorik olarak). 2.000 civarında tester ve dünya üzerindeki 260 müşteri tarafından stress testine sokulmaktadır. Kamuoyuna açık olacak olan Beta ve Release Candidate versiyonları ise önümüzdeki sene piyasaya çıkacaktır. Windows 7, 27-30 Ekim tarihleri arasında Los Angeles'da gerçekleşen Professional Developer Conference(PDC) 2008'de görücüye çıktı. Aynı zamanda bir çok demo yapıldı. CHIP Online Video bölümünde Windows 7 ile ilgili bir çok video bulabilirsiniz.

Kurup kullananlardan biri olarak, ilk etapta Vista ile arasında hiç bir fark olmadığını düşündüm. Özellikle görsellik olarak gerçekten Vista'nın birebir aynısı. Şu durumda bu gayet normal. Tabi ki yeni eklenen temalar, arka plan resimleri hariç. Özellikle arka plan resimlerinde insana, Microsoft bunları nereden buluyor dedirtebiliyor. Mükemmel resimler.

Görsellikten ziyade bizi ilgilendiren performans. Yegane amaç, Vista ile kötü bir izlenim oluşturan performansın iyileştirilmesi. Microsoft, Windows 7'nin geliştirilmesi sürecinde direk bilgisayar üreticileri ile birlikte çalışarak performans'ı etkileyen her unsura ayrı bir özen göstermektedir. Bu tarafta göze ilk çarpan bilgisayarın açılış ve kapanış sürelerinin azaltılması konusunda çalışmalar yapmasıdır. Aynı şekilde Vista'nın ciddi bir sorunu olan RAM kullanımının da iyileştirilmesi için çalışılmaktadır.

...ve diğerleri

...ve diğerleri
Galerimizde Windows 7'nin öne çıkan özellikleri ayrıntıları ile anlatılıyor.

Galerimizde ayrıntıları ile anlatılan yeniliklere ek olarak Windows Media Player 12, İnternet Explorer 8.0, Media Center gibi uygulamalar da Windows 7 üzerinde hazırda bulunacaktır. Windows 7 hem 32 BIT hem de 64 BIT olarak her türlü platform'da çalışan sistemler için sunulacaktır. Bu arada aklımıza neden hala 32 BIT işletim sistemi çıkartılıyor gibi bir soru gelirse, cevabı tamamen uyumluluk. Windows 7'nin 32 BIT versiyonu, 16 BIT ve MS-DOS uygulamalarını çalıştıracaktır. Yani geriye doğru uyumluluk söz konusu. 64 BIT versiyonlarda ise böyle bir uyumluluk şimdilik söz konusu değildir.

Bu sürümde yapılan değişiklikler tamamen kod ile sınırlıdır. Görsel olarak değişiklik en sona saklanmaktadır. Sonuç olarak tam bitmemiş olan Windows 7 önümüzdeki günlerde daha da sağlam olarak karşımıza çıkacak gibidir. Windows Vista ile birlikte çalışan sürücüler ve uygulamalar Windows 7'de de çalışacaktır. Windows 7 ile birlikte katalog dosyaları daha çok genişletilip, işletim sisteminin daha fazla cihazı tanınması sağlanacaktır. Windows 7, Vista'dan daha hızlı çalışacak, RAM'i daha tutumlu kullanacak. Microsoft Windows Vista'nın geliştirilmesi yaygınlaştırılmasına ağırlık verdiğinden dolayı Windows 7 ile alakalı detaylı bilgi vermekten kaçınmaktadır.

Şimdi galerimize buyurun, Windows 7'nin daha beta aşamasındayken öne çıkan diğer özelliklerini birlikte inceleyelim.

Hakan UZUNER

Okuyucu Yorumları