Mükemmel Bluetooth

Aygıtlarınız zincirlerinden kurtuluyor artık! Bluetooth teknolojisi PC’lere, yazıcılara, PDA’lara ve diğer donanımlara kablosuz özgürlük vaat ediyor. CHIP size bu bileşenleri nasıl kurup konfigüre edeceğinizi gösteriyor. Ve olur da kablosuz bağlantınız işlemezse, sorun giderme kısmımız emrinize amad

Mükemmel Bluetooth

Az önce kullandığınız parolayı girin. Eğer bağlantı hala işlemiyorsa, bunun sebebi aygıtlar arası mesafenin gerekenden fazla olması olabilir. Bir güvenlik ayarı da veri aktarımını engelleyebilir. Yine farenin sağ tuşuyla BT simgesi üzerine gelin ve Setup / Configuration'ı seçin. Security Mode altından Medium seçeneğini OK ile onaylayın.

Microsoft ActiveSync, Bluetooth’tan bağlanamıyor

ActiveSync’in en yeni sürümünü www. microsoft.com/downloads adresinde bulacaksınız. Yazılımı yeni bir bilgisayar üzerinde kuracaksanız, ActiveSync yalnızca USB sürücülerini yüklemiş olabilir. Ancak bununla BT vasıtasıyla veri transferi için ihtiyacınız olan bir COM Port’a geçemezsiniz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için önce 3.5 sürümünü ve daha sonra 3.7 sürümünü kurun. Böylece COM erişimi için sürücüler ve ayarlar muhafaza edilmiş olacak ve yeni sürüm de de kullanılabilecektir. Sonra bunları arabirim listesinden seçebilirsiniz.

Windows Bluetooth sürücülerinin üzerine yazıyor

Veri alışverişinde sorunlar yaşıyorsanız, bunun nedeni BT bileşenlerinin sürücülerinde yatıyor olabilir. Bunların çoğu henüz Microsoft tarafından sertifikalandırılmamış olduğundan, Windows’un yedekleme sistemi üretici verilerinin üzerine yazıyor. Sürücüyü yeniden kurmak için şu yolu izlemeniz gerekiyor: Başlat düğmesine tıklayıp Denetim Masası'nı seçin. Önce Sistem simgesine, bir sonraki pencerede ise Donanm sekmesine tıklayın. Aygıt Yöneticisi'nden Bluetooth aygıtını arayın; çoğu zaman Ağ Bağdaştırıcıları başlığı altında bulabilirsiniz. Farenin sağ tuşuyla aygıtın ismine tıklayın ve Özellikler'e geçin. Sürücü altından Sürücüyü Güncelleştir'i seçin. Şimdi üreticinin sürücü CD’sini yerleştirip Tamam düğmesine basın. Böylelikle orijinal sürücü yeniden oluşturulacaktır. Bluetooth donanımları hala işlemiyorsa, BT Suite’i kaldırın. Bunun için Başlat menüsünden Denetim Masası / Program Ekle veya Kaldır komutunu verin, burada BT yazılımını seçin ve Programdeğiştir- Kaldır üzerine tıklayın. Şimdi sistemi yeniden başlatmak ve Bluetooth yazılımı ile donanım bileşeninin sürücülerini yeniden kurmak zorundasınız. Böylece sorunlar ortadan kalkmış olacaktır.

FK / Garo Antikacıoğlu
[email protected]

Fax bağlantısı oluşturulduktan sonra fakslanacak belgeyi açın ve Print ya da Send to Fax Recipient işlevini kullanın. Transfer sonlandırılır sonlandırılmaz faks bağlantısı Bluetooth yazılımından otomatikman ayrılacaktır.

Kişisel kullanıcı bilgilerinin değiştokuşu

“Information Synchronization” servisi, Microsoft Outlook verilerini başka bir Bluetooth aygıtına göndermek ve örneğin bir PDA’dan ya da dizüstü PC'den almak için kullanılan bir yöntem. Yazılım şu formatların transferini destekliyor: Kartvizit (VCD), takvim kayıtları (VCS), notlar (VNT) ve haberler (VMG). Verileri göndermek, almak ya da değiştokuş etmek için My Bluetooth Places klasör penceresinde diğer aygıtın Inbox simgesine tıklayıp kısayol menüsünden dilediğiniz işlevi (göndermek, almak, senkronize etmek) seçin. Böylece veri transferi otomatikman başlayacaktır.

Seri bağlantıları Bluetooth üzerinden paylaştırın

Seri bağlantılar için Bluetooth hizmeti, iki Bluetooth aygıtı arasında sanal iletişim noktaları üzerinden kablosuz bağlantı oluşturmaya olanak tanıyor. Sonrasında bu aygıtlar arasında bir seri kablo bağlantısı varmışcasına çalışmanıza devam edebiliyorsunuz. Örneğin Palm Tungsten ile veri alışverişinde bulunabilmek için buna ihtiyacınız var, çünkü ürün yalnızca COM arabirimi üzerinden bağlantıya izin veriyor. Yukarıda anlatıldığı gibi, yazılımı çalıştırıp Bluetooth Serial Port hizmetini seçin ve takip eden diyalog penceresinde, bağlantıyı atamak istediğiniz COM bağlantısının numarasını girin. Bu bağlantıyı kullanacak uygulamanın, verileri bağlantıya gönderecek şekilde konfigüre edilmiş olması gereklidir.

PDA'ları Bluetooth ile kullanmak

PDA’lar PC ile veri senkronizasyonunu ActiveSync ya da HotSync programları vasıtasıyla gerçekleştiriyor. Bu işlem sırasında kullanıcı verileri, randevuları, telefon numaraları ya da yazılım güncellemeleri, masaüstü bilgisayar ile değiştokuş edilir. Normal olarak veriler bilgisayara USB kablosu üzerinden gelir. Bluetooth ile bunu daha konforlu şekilde, kablosuz olarak sağlamak mümkün. İki aygıt arasında bir BT bağlantısı kurmak için, farenin sağ tuşuyla görev çubuğundaki Bluetooth simgesi üzerine gelin. Şimdi kısayol menüsünden Setup / Configuration komutunu çalıştırın. Kayıt kartından Local Service'i seçin ve Bluetooth Serial Port hizmeti üzerine çift tıklayın. Buradaki port bilgisini (örneğin COM 4) daha sonra Microsoft ActiveSync’e ya da Palm HotSync’e girmek üzere aklınızda tutun.

MS ActiveSync örneğinde size PDA yazılımını nasıl konfigüre etmeniz gerektiğini gösteriyoruz. PDA’nızın senkronizasyon yazılımı üzerine gelin. Orada seri Bluetooth bağlantısını kullanan COM bağlantısını (bu durumda COM 4) seçin. Eğer burada yalnızca USB arabirimini görüyorsanız, “Bluetooth sorunlarını giderme” kısmındaki ilgili ipucunu izleyin. PDA’nız bir sonraki senkronizasyonda Bluetooth üzerinden bağlanacaktır.

Bluetooth sorunlarını giderme

Bluetooth aygıtı üreticileri, ürünlerinin kurulumunun çocuk oyuncağından farksız olduğu görüşündeler. Onlara kalırsa sadece cihazı takıp bir iki yere tıklıyorsunuz, o kadar. Teoride böyle dahi olsa, çoğu kullanıcı pratikte aksini söylüyor. Doğru konfigürasyonda bile aygıtlar bazen birbirleriyle konuşmayı istemiyorlar. Şeytan çoğu zaman ayrıntılarda gizli. Ama hata bir kez bulundu mu, birkaç küçük numarayla üstesinden gelmek mümkün. Burada en çetin vakalar için çözümleri bulacaksınız.

Bluetooth aygıtları birbirlerini anlamıyorlar

Eğer iki Bluetooth aygıtı birbiriyle kesinlikle iletişim kurmak istemiyorsa, maalesef her şeyi kökten halledecek olağanüstü bir çözüm mevcut değil. Ancak talimatlara harfiyen uyarsanız, hatanın izini hemen bulabilirsiniz. Öncelikle, bileşenlerin birbiriyle uyumlu olduğundan ve aynı BT profillerini kullandığından emin olmanız gerekiyor. Örneğin bir veri setini cep telefonunuzdan bir yazıcıya göndermek istiyorsanız, her iki aygıtın da BBP’den (Basic Printing Profile) anlaması şart. Bu durumun söz konusu olup olmadığı, kullanım kılavuzunda belirtilmektedir. Sıklıkla ortaya çıkan diğer bir hata ise, kimlik denetlemesinin yokluğudur. Bluetooth aygıtları önce birbirleriyle tanıştırılmak zorunda. Bluetooth dilinde bu işlemin adı “Pairing”. Bu işlemin nasıl yapılacağını iki PC örneğinde Widcomm yazılımıyla anlatıyoruz: Farenin sağ tuşuyla görev çubuğundaki BT simgesinin üzerine basın ve oradan Setup / Security'yi seçin. Sol taraftan dilediğiniz bilgisayarı işaretleyip Execute Pairing'e basın. Bluetooth Passkey kısmında herhangi bir parola verin. Şimdi diğer PC'de üzerine tıklamanız gereken bir ipucu penceresi belirecektir.

Bluetooth’u doğru şekilde kullanın

Bluetooth için yirmiden fazla farklı uygulama alanı mevcut. CHIP size burada en önemlilerini tanıtıyor ve nasıl işlediklerini gösteriyor. Dikkat, her üretici kendi bildiğini okuyor ve Bluetooth söz konusu olduğunda da durumda hiçbir değişiklik yok. Bu yüzden her yazılım sürümü için açıklama yapamıyoruz. Biz birçok BT aygıtı ile birlikte geldiği için Widcomm yazılımını kullanmaya karar verdik. Başka bir sürüm kullanıyorsanız, adımları seçeneklerin anlamlarına göre oraya aktarmalısınız.

Bluetooth ile dosya ve klasör aktarımı

Service File Transfer, Bluetooth aygıtlarının dosyaları başka bir PC üzerine aktarmasına izin veriyor. Verileri kopyalamak için şu yolu izliyorsunuz: Her iki bilgisayarın Bluetooth yazılımını masaüstünde gördüğünüz My Bluetooth Places simgesine tıklayarak çalıştırın. Sonra öteki Bluetooth aygıtlarını aramak için Entire Bluetooth Neighbourhood simgesine çift tıklayın. Üzerine verileri aktarmak istediğiniz aygıtın adını seçin ve ortak kullandığınız BT klasörünü, öteki bilgisayarda hazır bulmanız için Public Folder’a geçin. Şimdi Windows Explorer’ı açın ve aktarılacak verileri içeren klasöre gidin. Şimdi istediğiniz dosyayı Public Folder penceresine bırakın. Dosya aktarımını gösteren bir durum penceresi ekrana gelecektir.

Bluetooth ile çevirmeli ağ bağlantısı nasıl oluşturulur?

Çevirmeli ağ bağlantı servisi, bir Bluetooth istemcisinin başka bir aygıta bağlı modemi kullanmasını olanaklı kılıyor. Kablosuz BT bağlantısı oluşturulduktan sonra istemci, modemi sanki her uygulamanın erişebildiği, bilgisayarınıza yerel olarak kurulmuş bir aygıtmışcasına kullanabiliyor. Ve bu şöyle işliyor: İstemcide My Bluetooth Places'e, oradan da Entire Bluetooth Neighbourhood seçeneğine gidin. Sağdaki pencerede farenin sağ tuşuyla herhangi bir yere, sonra açılan menüden Refresh'e tıklayın. My Bluetooth Places klasörlerinin bulunduğu pencerede, çevirmeli ağ bağlantısı servisini sunan bilgisayarı farenin sağ tuşuyla seçin. Kullanılabilir hizmetlerin listesini güncelleştirmek için menüden Discover Available Services seçeneğini işaretleyin. Sonra kısayol (sağ tuş) menüsünden Dial- up Networking'i seçin. Connect to diyalog penceresinde kullanıcı adınızı, parolanızı ve servis sağlayıcının telefon numarasını girin. Sonra Dial düğmesine tıklayın. Parolayı kaydetmek istiyorsanız, Save Password kutucuğunu işaretleyin. Artık internette sörf yapabilirsiniz. Bağlantıyı sonlandırmak için görev çubuğundaki modem simgesine farenin sağ tuşuyla tıklayın ve kısayol menüsünden Bağlantıyı Kes’i seçin.

Bluetooth üzerinden faks göndermek

BT üzerinden faks göndermek istiyorsanız, önce ilgili aygıtla bağlantı kurmak zorundasınız. Alışıldığı gibi, BT Suite üzerinden sunucu bilgisayarı arayın ve Fax hizmetini tıklayın.

Mutlu yıllar! Bluetooth (BT) beşinci doğum gününü kısa bir süre önce kutladı. Çok değil, daha yalnızca beş yıl önce hayata gözlerini açan harika çocuk Mavidiş’e büyük umutlar bağlanmıştı. Bu teknoloji, internette sörf yapmaktan tutun da veri takası, yazıcılar ve daha nice konuda kablosuz gelecekle eşanlamlıydı. Her şey kablosuz bağlantı ile haberleşecekti. Dahası, Bluetooth'un gösterdiği gelişme şaşaalıydı da: Dizüstü bilgisayar, PC, cep telefonu ve PDA üreticileri, aygıtlarını BT ile donatmaya giriştiler. Her şey mükemmel görünüyordu, ne var ki hiç kimse aygıtların bir arada işleyip işlemediğini göz önünde bulundurmamıştı. Gerçekten de Bluetooth hala çocukluk hastalıklarından mustarip. Veri alışverişi çoktandır sorunsuzca işlemiyor. Eksik sürücüler, uyumsuz donanım ve yetersiz erişim mesafesi gibi sorunlar, sözde herkese hitap edecek olan bu standardı, profesyoneller için bile kılı kırk yarmayı gerektirecek bir oyuncağa dönüştürmüş bulunuyor. Ancak artık korkmanız gereksiz. Size, sorunlu çocuk Bluetooth’la nasıl başa çıkacağınızı gösteriyoruz. CHIP, sizlere Pairing (İngilizce pair = çift) ve Bluetooth profilleri konusunda neyin önemli olduğunu anlatıyor ve uygun talimatları veriyor. Kablosuz bağlantınızda bir sorun yaşarsanız s62’deki sorun giderme kısmı, kablolarınıza gönül rahatlığıyla veda edebilmeniz için size yardımcı oluyor.

Okuyucu Yorumları