120 bin yıl sonra ortaya çıkan gerçek!

120.000 yıllık bu kemik, insanlığın geçmişi ile ilgili önemli bir detayı gözler önüne seriyor!

120 bin yıllık gerçek!

İlk çağlarda yaşamış insanların, özellikle taş çağına hüküm sürmüş kısmına "Neanderthal" diyoruz. Kendileri hakkında bildiklerimizin başındaysa, en az bizim kadar zeki oldukları yer alıyor. Diğer taraftan, günümüzde en çok tartışılan ve kabul gören bilgi, yaşadıkları ortam ve beslenmeleri sebebiyle modern insana göre çok daha dayanıklı olmaları.

Hiçbir şekilde kirli hava solumayan, sigara nedir bilmeyen, fast food ile beslenmeyen Neanderthal'ler, öyle görünüyor ki tüm bu "iyi" özelliklerine rağmen kansere yakalanabiliyorlarmış. Tam tamına 120.000 yaşında olan bir kemik üzerinde yapılan araştırma sonucu ortaya çıkan tümör hücresi, ilk çağ insanlarının da günümüzün en büyük hastalığı kanserden muzdarip olduğunu gözler önüne seriyor.

İncelenen lif displazi örneğinden elde edile sonuca göre, en eski tümör hücresi de keşfedilmiş durumda. Bilinen en erken tümör hücresi 20.000 yıl öncesine tarihleniyorken, 100.000 yıl daha geçmişte de benzeri bir tümör bulunması büyük ilgi uyandırdı. Bu buluşu yapan David Frayer; "Böcek ilaçları yoktu belki ama içerisinde yatıkları mağaralarda aktif olarak yanan ateş bulunmaktaydı. Hesaplarıma göre mağara içerisinde açığa çıkan ateşi uzun süre soludular ve normalde kullanmaları gereken temiz hava hiçbir zaman tam anlamıyla temizlenmedi. Tek bir şeyden eminim o da bu Neanderthal'lerin herhangi bir şekilde sigara içmedikleri" şeklindeki açıklamasıyla, konuya ışık tuttu.

Araştırma esnasında micro-CT adı verilen bir tarama teknolojisi kullanıldı. Her kemik parçası yüzlerce görüntü birimine bölündü ve her bir birimin incelenmesi sonucu bu tümöre ulaşıldı.

Okuyucu Yorumları