2030'da modası geçmeyecek 11 teknoloji

Teknoloji her alanda aynı hızda ilerlemiyor. İşte 2030'da bile hayatımızda olacak 11 teknoloji...

2030'da bile olacaklar

25'li yaşların üzerindeyseniz, çocukken kurduğunuz gelecek hayallerinizi ve gelecek hakkında bizlere vaadedilenleri biraz hatırlayın. 2012 yılına geldiğinizde arabaların artık uçarak yol alacağını, tatilinizi ayda yapabileceğinizi ve belkide kanserin çözümünün bulunacağını düşünüyordunuz. Ancak teknoloji her alanda cep telefonlarında ve bilgisayarlarda olduğu kadar hızlı ilerlemiyor. Aslına bakarsanız öyle alanlar var ki, buralarda teknoloji kaplumbağa hızında gelişiyor. Bu gerçeği göz önünde tuttuğumuzda, 2030 yılında hayatımızdaki çok şeyin aynı kalacağını fark ettik. İşte 2030'da bile kullanacağımız bugünün 11 teknolojisi:

Fiziksel klavyeler: Akıl kontrolü ile metin yazma tamamen yaygınlaşana dek elle yazma, metin girmek için en iyi yöntem olmaya devam edecek. Çünkü konuşmamız ile yazdıklarımız oldukça farklı. İster sanal olsun ister gerçek, ilk olarak 1878'de ortaya çıkan QWERTY klavyeler hükmetmeye devam edecekler.

PC'ler: Bazılarına göre "post-PC" ("PC sonrası") devrinde olsak da, iş yapmak konusunda, özellikle de çoklu görev gerektiren işlerde, hala bilgisayarların üzerine yok. 2030'da PC'lerin şekli ve boyutu değişebilir, ancak şekli nasıl olursa olsun verimliliğe yönelik kullanıcılar, yüksek bir işlem gücüne, çoklu görev desteğine sahip bir PC ve işletim sistemine ihtiyaç duyacaktır.

USB portları ve 2030'da hala kullanacaklarımız

USB portları ve 2030'da hala kullanacaklarımız

USB portları: Son 20 yıldır USB'yi devre dışı bırakmak isteyen birçok girişim oldu. Ancak neredeyse her mobil cihazın USB ile şarj olduğunu, duvarlara bile USB portları yerleştirildiğini düşündüğümüzde, bu standardın önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğini düşünebiliriz.

Yerel depolama: Bulut hizmetlerinin yaygınlaşması ve genişbant internetin hızlanması ile beraber yaygın görüş, bütün dosyalarımızı çevrimiçi olarak saklayacağımız yönünde. Ancak 1Gbps'lik bir genişbant bağlantısına sahip olsanız bile yerel depolama, bir başkasının ağındaki sürücüden daha hızlı ve daha güvenli olacaktır. Bunun yanında 2030'da bile bazı bölgelerdeki internet erişimi yetersiz olabilir.

JPEG dosyaları: Uç nokta DSLR'ler fotoğrafları sıkıştırılmamış RAW biçiminde kaydetse de, çoğu kamera fotorğafları JPG biçiminde kaydediyor ve bu biçimin desteği oldukça geniş. Dolayısıyla 2030'da çocuğunuz hala fotoğraflarını hala JPG biçiminde kaydediyor ve sosyal ağlara JPG biçiminde fotoğraflar yüklüyor olabilir.

Lityum iyon piller ve diğerleri

Lityum iyon piller ve diğerleri

Lityum iyon piller: Yıllar içinde lityum iyon pillerin enerji yoğunluğu artırılabilir ve ömrü birkaç bin şarja izin verecek şekilde uzatılabilir. Bugün lityum-hava ve nanotel gibi pil teknolojileri geliştirilmekte olsa da, tamamlandıklarında bile yaygınlaşmaları yıllar alabilir. Lityum iyon piller, 1970'lerde geliştirilmeye başlanmış, ancak 1990'ların sonlarına kadar yaygınlaşmamıştı.

HTML web siteleri: 1991'den beri Web'in temelini oluşturan HTML, çevrimiçi uygulamalarda ve yayımlarda kullandığımız biçim olmaya devam edecektir. 2030'da çocuğunuz belki de HTML8 ile proje programlamayla uğraşıyor olacak, ancak HTML yine de hayatını sürdürecek.

İstiridye şekilli notebook'lar: Microsoft Surface gibi kılıfı klavyeye dönüşen tabletler var olsa da bir menteşeye yoluyla açılıp kapanabilen laptop'lar yaşamını sürdürmeye devam edecek.

Wi-Fi: 802.11 standardı 1997'den bu yana kablosuz bağlantılara liderlik yapıyor. Telefonlar, tabletler ve laptop'ların hepsi, 802.11g veya 802.11n destekli kablosuz ağ özelliği ile geliyorlar. Çocuğunuzun da aynı teknolojiyi temel alan bir Wi-Fi bağlantısı ile evde ve okulda internete bağlanacağını söyleyebiliriz.

E-posta: Facebook, Skype, Google ve Twitter gibi hizmetlerin yükselişi, e-posta'nın artık hiç kullanılmayacağı fikrini doğurabilir. Ancak 2030'da çocuğunuz, okulla ilgili işlerini muhtemelen aynı, eski e-posta sistemi üzerinden yapıyor olacak.

3.5mm'lik ses jak'ları: Bluetooth ve USB kulaklıkların yaygınlaşmasına rağmen bugün hemen hemen her notebook, telefon, tablet ve medya çalıcı 3.5mm'lik kulaklık girişine sahip. Çocuğunuzun 2030'da ne dinleyeceğini söylemek güç, ancak bugünkü ile aynı kulaklık jak'ını kullanacağından emin olabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları