3 ustanın fotoğrafları bir araya geliyor

Hayatlarını fotoğrafa adamış 3 ustanın fotoğrafları, isimlerine yakışır bir organizasyonda buluşuyor

Foto üstadları bir arada

Hayatlarını fotoğrafa adamış 3 ustanın fotoğrafları, PhotoWorld dergisinin organizasyonu, Kadıköy Belediyesi ve Canon'un sponsorluğunda sergilenecek.

Türk fotoğrafında ilkleri başarmış, bu mesleğe ömürlerinin 50 yılını katan üç usta isim Gültekin Çizgen, İbrahim Zaman ve İsa Çelik, isimlerine yakışır bir organizasyonda buluşuyor.

PhotoWorld dergisinin Kadıköy Belediyesi ve Canon'un desteği ile hayata geçirdiği 'Türk Fotoğrafında 50 Yıl' başlıklı karma sergi, 3 ustanın kendi seçtikleri fotoğraflardan oluşacak. Türkiye'de bir ilk olacak sergi ile ustalara 50 yıllık emekleri için teşekkür edilmesi, gelecek kuşaklara ise anlamlı bir mesaj verilmesi amaçlanıyor.

Dünyada dijital görüntüleme sektörünün lideri Canon, 12-21 Ekim 2008 tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda düzenlenecek sergide yer alacak fotoğrafların basımını üstlenerek bu dev projeye destek veriyor.

Gültekin Çizgen, İbrahim Zaman ve İsa Çelik; fotoğrafın her alanında adlarından sıkça söz ettirmiş üç usta... Karma sergide buluşan 'fotoğrafın ustaları' gelecek nesillere anlamlı mesajlar iletecek.

Bugüne kadar ülkemizde benzeri hiç uygulanmayan bir proje olan 'Türk Fotoğrafında 50 Yıl' sergisi, 12-21 Ekim tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi'nde gezilebilecek. Üç değerli ustanın kendi seçtikleri renkli fotoğraflarla katılacakları serginin açılışında kendilerine Türk Fotoğraf Sanatı'na 50 yıl boyunca vermiş oldukları hizmetlerden ötürü onur plaketi sunulacak.

Yılsonuna kadar Anadolu'nun farklı illerinde yer alan fotoğraf derneklerinde de sergilenmesi planlanan eserlerin basımını üstlenen Canon, ultra fonksiyonlu imagePROGRAF iPF5100 ve imagePROGRAF iPF6100 ile Canon imagePROGRAF iPF8100 ve imagePROGRAF iPF9100 yazıcılarıyla projeye destek veriyor.

3 ustayı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

3 ustayı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Gültekin ÇİZGEN

1940 İstanbul doğumlu Gültekin Çizgen, yaşamının 50 yıllık profesyonel sanat sürecinde basılıp, yayılan, müze koleksiyonlarına giren fotoğraflar üretti. Dönemini ve sonraki kuşakları sanat ortamındaki "yerlilik" duruşuyla, yapıp etmeleriyle derinden etkiledi. Fotoğrafları ülkesinde ve yurt dışında 13 ülkede, solo olarak sergilendi. Yapım ve yönetimini üstlendiği yüzlerce mültivizyon programı 24 ülkede gösterildi. Çizgen, fotoğraf alanında 13 adet albümü, deneme, teknik gezi ve anı alanlarında 15 adet kitabı, diğer uğraştığı sanatsal alanlarda resim ve cam üzerine 12 adet katalog ve albümü olmak üzere toplam 40 adet yayının yazarıdır. Yeni Fotoğraf Dergisi'nin kurucusu Çizgen, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü kurucu onur üyesi ve Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği kurucu başkanıdır. Halen Trek Fotoğraf Merkezi'nin galeri küratörlüğünü yapmaktadır. Gültekin Çizgen, yeni sanatsal proje çalışmalarını yoğun olarak İstanbul'da sürdürmektedir.

İsa ÇELİK

1944 yılında Mersin'in Gülnar ilçesinde doğdu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, İşletme İktisadı bölümünü bitirdi (1970). 1958 yılında fotoğrafa başladı. Sanatsal bir eylem olarak yaptığı fotograf çalışmalarının yanı sıra bilim, kültür ve sanat insanları'nın portre fotografları ile Anadolu uygarlıkları üzerine fotoğraflar çekti. Ayrıca çok sayıda afiş ve poster ile kitap, plak, kaset ve CD kapağı hazırladı; tiyatro oyunlarına dia projeksiyon uygulamaları yaptı. "İnsan" ve "Çocuk" İsa Çelik'in yaşamındaki en önemli konulardan birini oluşturmaktadır. UNESCO'ya bağlı, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP'ın "Artist of FIAP" (AFİAP) unvanına sahip olan İsa Çelik'in fotografları uluslararası sergi, yarışma ve bienallerde yer aldı. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali ve Ankara Film Festivali Seçici Kurul Üyelikleri yapan Çelik, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Temel Fotoğrafçılık (Basics of Photography) dersleri verdi. Halen, İstanbul Kültür Üniversitesi, İşletmecilik Meslek Yüksek Okulu Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü'nde öğretim görevlisidir.
Görsel Sanatçılar Derneği (GSD) Başkanlığı, Perde ve Sahne Sanatçıları Sendikası (PERSAİŞ) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Mimar Sinan Üniversitesi'ne bağlı Fotograf Enstitüsü'nün kuruluşunda Danışma Kurulu Üyeliği yaptı. Aralarında Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği (PFTD), Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG) olmak üzere, birçok dernekte üyeliği olan Çelik, İFSAK Onur Üyesi'dir.

İbrahim ZAMAN

1937'de Adapazarı'nda doğdu. 1959'da sanatsal nitelikli fotografa ilgi duydu. Adapazarı'nda, GRUP 5 ve AFAK fotoğraf kulübü kurucu üyeliğini yaptı. GÜVERCİNLER adıyla ilk kişisel sergisini 1967'de İstanbul'da açtı. Uluslararası sayısız Sergi, Saydam Gösterisi ve yarışmalara katıldı. Eczacıbaşı prestij yıllıkları, Turizm Bakanlığı'nın Yurtiçi ve Yurtdışı tanıtım yayınlarından Afiş pankart ve broşürlerde, Türkiye prestij albümlerinde ve benzeri birçok dergilerde fotografları ve yazıları yer aldı. Birçok Ulusal ve Uluslararası yarışmada jüri üyeliği yapmıştır. FOTOGEN üyesi ve İFSAK Onur Üyesi'dir.

Okuyucu Yorumları