3G lisans Turkcell'in

3G ihalesine katılan tek firma olan Turkcell, A tipi lisansı 321 milyon euroluk teklifle kazandı.

3G lisans Turkcell'in

3G lisans Turkcell'inTelekomünikasyon Kurumu'nda yapılan ihalede Komisyon Başkanı ve Kurum Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha ihaleye sadece Turkcell'in teklif verdiğini belirtti. Evrak üzerinde yapılan incelemenin ardından Turkcell'in gerekli şartları taşıdığı belirtilerek mali teklif açıldı. A tipi lisans için tek katılımcı firma olan Turkcell KDV hariç 311 milyon euro teklif etti. Bu lisansın asgari değeri Telekomünikasyon Kurumu'nca 252 milyon euro olarak belirlenmişti.

Komisyon Başkanı Karaçuha, kapalı teklif tutarının artırılması için Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'e sözlü olarak artırımda bulunmasını istedi. Komisyonun isteği üzerine Turkcell, teklifi 10 milyon euro artırarak, 321 milyon euroya yükseltti. Bu tutarın, KDV ile birlikte 510 Milyon dolar düzeyinde olduğu belirtildi.

Karaçuha, başka bir katılımcı firma olmadığı için A tipi lisansı Turkcell'in kazandığını ve Telekomünikasyon Kurulu'nun onayından sonra ihalenin kesinlik kazanacağını belirtti.

İhalede başka teklif olmadığı için B, C ve D tipi lisans ihaleleri iptal edildi.

Diğer operatörler ne diyor?
Daha önce şartname alan Vodafone, Avea ve France Telekom ihaleye katılmadı. Avea, 3G ihalesine gerçek rekabet ortamı oluşmadığı için teklif vermediğini açıkladı. Avea'dan yapılan açıklamada, Avrupa ülkeleri arasında 3G'ye geçmeyen tek ülkenin Türkiye olduğunun söylendiği, ancak Avrupa ülkeleri arasında Mobil Numara Taşınabilirliğini uygulamaya koyamayan tek ülkenin de Türkiye olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Tüm bunlara ek olarak şu anda Mobil Numara Taşınabilirliğine karşı hakim durumdaki operatör tarafından açılmış bir dava var ve bu yasal süreç henüz sonuçlanmadı. Dolayısıyla tüketicinin seçme hakkı elinden alındığı gibi, serbest rekabet ortamı da oluşmamış durumda" denildi.

3G ne getirecek?
İhale sonrası açıklama yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sisteminin uygulamaya girmesiyle mobil iletişim hızının bugüne oranla 20 kat hızlanacağını söyledi.

Ciliv, en yeni teknolojileri Türkiye'ye getirmek istediklerini, bugün kazandıkları ihaleyle bunun yolunun açıldığını, bundan dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Süreyya Ciliv, ihale bedelinin peşin yapılacağını, bunun için kaynaklarının bulunduğunu söyledi.

3G teknolojisinin Türkiye'ye gelmesiyle birlikte yeni nesil diye tanımlanan çift kamera sistemine sahip 3G'ye uyumlu telefon satışlarının artması bekleniyor.

Piyasada Nokia, Sony Ericsson ve Samsung'un 3G uyumlu cep telefonları bulunuyor. Nokia'nın N90, N95, E65 gibi modelleri dikkat çekerken, Samsung'un 4700 modeli ile Sonyericsson'un P990i, w950i, K610i, Z800i, M600i gibi modelleri bulunuyor.

Cep telefonunda devrim olarak nitelenen 3G sistemi ile cep telefonları artık internete daha hızlı bağlanacak. Yeni sistem ile sadece bugünkü gibi ses iletimi değil, data iletimine olanak sağlanacak.

Geniş bantta yüksek hızla hareket halindeki cep telefonlarına resim, grafik ve benzeri bilgiler aktarılabilecek. Cep telefonlarından televizyon da izlenebilecek.

Okuyucu Yorumları