500 milyon yıl önce herkes ondan korkuyordu!

500 milyon yıl önce denizler ondan soruluyordu! İşte bilim adamlarını şaşkına çeviren yeni bulgu...

Denizler bir zamanlar onundu!

Sizleri bundan yaklaşık 500 milyon önce denizlerdeki canlıların korkulu rüyası olan anomalocaridids'le tanıştıralım. Görünüşte karidese benzeyen bu canlı jeolojik zaman cetvelinin erken ve orta Kambriyen döneminde yaşamış ve o zamanların en tehlikeli yırtıcısı olarak adını tarihe kazımıştı.

Genellikle 0,6 metrelik fosillerine rastlanan bu canlının Fas'ta bulunan bir fosili paleobiyologları oldukça heyecanlandırdı. 1 metre uzunluğundaki bu anomalocaridids aynı zamanda canlının zaman cetveli üzerindeki yaşama döneminin de değişmesine neden oldu. Normalde 542 ve 501 milyon yılları arasında yaşadığı düşünülen bu canlıların yaşam aralığı yeni bulunan fosil sayesinde erken Ordovisyene yani 472 milyon yıl öncesine kadar çekildi.

Sırtlarındaki bıçak gibi keskin yapılarıyla deniz tabanında yüzeyin yaklaşık 100 metre altında yaşayan bu canlıların tam olarak neden yok oldukları bilinmiyor. Ancak anomalocaridids'lerin yok olmasıyla beraber iki yeni ve daha büyük yırtıcının da ortaya çıktığı biliniyor.

Okuyucu Yorumları