Nokia'nın büyük Symbian planı

Nokia, akıllı telefon pazarının önemli ismi Symbian'ı satın alıyor. Şirketin gelecek planları burada

Nokia'dan dev adım

Symbian işletim sisteminin üreticisi İngiliz Symbian firmasının %48'ini elinde bulunduran Nokia, 410 milyon dolar karşılığında şirketin kalan hisselerini de satın alacak. Symbian yazılımlarından lisans ücretini kaldırarak telefon satışlarını artırmayı planlayan Nokia, bu şekilde aralarında Google'ın da bulunduğu yeni rakiplerine karşı avantaj sağlamayı hedefliyor.

Symbian'ın yazılımları Smartphone, yani bilgisayar özelliklerine sahip cep telefonlarının üçte ikisinde, tüm cep telefonlarının ise %6'sında kullanılıyor. Fakat Symbian'ın hegemonyası Google'ın Android'i ve Apple'ın iPhone'u gibi yeni platformlar tarafından tehdit ediliyor.

Günümüzde Symbian'ın en büyük rakibi Microsoft Windows Mobile işletim sistemi. Fakat Microsoft'un tüm çabalarına rağmen bu işletim sisteminin A.B.D'deki pazar payı sadece %13. Araştırma şirketi Strategy Analytics'e göre Microsoft'un telefon başına talep ettiği fiyat 8 ila 15 dolar arasındayken, Symbian'ın ortalama 4.10 dolar. Bu da pazara girmeye çalışan Microsoft üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.

Tüm dünyada satılan cep telefonlarının %40'ını üreten Nokia, Symbian'ın kalan %52'lik hissesini satın almak için 264 milyon euro ödeyecek.

Büyük Symbian işbirliği

Büyük Symbian işbirliği

Nokia, Symbian yazılımını daha da geliştirmek amacıyla diğer büyük cep telefonu üretici firmalar ve AT&T, NTT DoCoMo, Vodafone gibi operatörler ve çip üreticileri Texas Instruments ve STMicroelectronics ile birlikte Symbian Foundation isimli projeyi oluşturdu. Finlandiyalı cep telefonu devi, 2009 yılında kurmayı planladıkları bu ortak Symbian platformuna Symbian ve S60 yazılımlarıyla katkı sağlayacak. Diğer üye üreticiler de bu platforma UIQ ve MOAP yazılımlarını sunacaklar.

Nokia yöneticilerinden Kai Oistamo, bu projenin daha büyük, birleşmiş ve uyumlu bir platform oluşturma şansı yarattığını belirtti. Oistamo'ya göre bu proje yeni ürünleri daha hızlı piyasaya sürmelerini de sağlayacak.

Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic ve Siemens Symbian antlaşmasını kabul etti. Samsung Electronics'in de bu firmalara katılması bekleniyor. Nokia bu alımın masraflarını 2010 yılında karşılamış olacağını ve 2011 yılında kara geçeceğini öngörüyor.

Okuyucu Yorumları