A'dan Z'ye TIS Pro 2008

Trend Micro Internet Security Pro 2008, tam donanımlı bir güvenlik paketi sunan başarılı bir yazılım

İnceleme: TIS Pro 2008

A'dan Z'ye NOD32 Antivirus

Kaspersky Internet Security 2009 ile maksimum güvenlik

Norton Internet Security 2009'a ilk bakış


PC-Cillin ismini geride bırakan ve Internet Security Suite Pro 2008 ile yoluna devam etme kararı alan Trend Micro, bu yeni güvenlik yazılımını zararlılara karşı birçok açıdan donatarak kullanıcıların PC'si için tek çözüm olmayı vaat ediyor.

Yeni Pro'nun diğer sürümlere nazaran getirdiği en büyük yeniliklerin başında kimlik hırsızlığı koruması, Wi-Fi hot-spot doğrulaması ve PC performansı ayarlama fonksiyonu geliyor. Ancak bu yazılımın fiyatını yüksek bulanlar, nispeten daha ucuz olan, ekstra özelliklerin yer almadığı sürümü de edinebiliyor.

Abonelik ücreti ise Trend Micro Internet Security Pro 2008'in birden fazla bilgisayara kurulmasına olanak tanıyor (en fazla 3 PC).

Ürünü yükledikten sonra aktivasyon işlemleri biraz uzun sürebildiğinden can sıkıcı olsa da, bu işlemlerin ardından programın kullanımının aslında çok da zor olmadığı rahatça söylenebilir.

TIS ile maksimum spyware ve virüs koruması

TIS ile maksimum spyware ve virüs koruması

Bu yeni sürümle birlikte virüs ve spyware koruması da tamamen programa eklenmiş durumda. Trend Micro'ya göre, yazılımda bulunan kombineli tarayıcının işlemci üzerinde daha az etkisi var; bu da tarama esnasında performansın olumsuz etkilenmemesi anlamına geliyor. Gerçekten de, tarama esnasında da gördük ki tarama işlemi son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor ve sistem performansı bu durumdan olumsuz yönde etkilenmiyor.

Sistem taramasını 24 dakikada bitirebilen Trend Micro Internet Security 2008'e karşılık Panda Internet Security 2008 30 dakikayı geçerken, Norton Internet Security 2008 ise tarama işlemini ancak bir saate yakın bir sürede bitirebiliyor.

Tarama işlemini dilediğiniz gibi programlayabilme imkanına da sahip olduğunuz TIS 2008'de varsayılan olarak tarama işlemi yapıldığında hemen her dosyaya erişim sağlanabiliyor. Gelen emaillerden giden emaillere kadar geniş çaplı bir virüs taraması gerçekleştiren TIS 2008, worm'lar gibi sadece ağa özel riskleri de göz ardı etmiyor.

Emailler dışında web tabanlı e-mail ve hızlı mesajlaşma yazılımları da opsiyonel olarak kullanılabiliyor. Yani kullanıcılar dilerlerse bu yazılımlarını da taramadan geçirebiliyor.

Web Threat Protection

Web Threat Protection

Adware'lerden spyware'lere, trojan atlarından rootkit'lere kadar birçok zararlıya karşı maksimum koruma sağlayan TIS 2008, keylogger'lar söz konusu olduğunda ise maalesef çok etkili olamıyor. Keylogger'ların birçoğunu fark eden yazılım, onları kaldırmaya sıra gelince aynı başarıyı gösteremiyor.

Yazılımdaki bir diğer yenilik ise eski sürümlerde bulunan Venus Spy Trap teknolojisi yerine Proactive Intrusion Blocking (PIB)'in yerini alması. Malware şeklinde tespit edilen yüzlerce bireysel hareketi tanımlamak ve bloklamak yerine PIB, daha çok sistemde görülmesi olası şüpheli hareketlere odaklanıyor ve böyle bir durumla karşılaştığında ise kullanıcıya danışmadan kendi işini halledebiliyor.

TIS'in zararlı yazılımlara karşı geliştirdiği gerçek zamanlı korumasının da birçok katmanı var aslında. Trend Micro'nun site analizleri üzerine kurulu olan Web Threat Protection fonksiyonu da bunlardan biri. Malware içermesi muhtemel sitelere giriş yaptığımızda, TIS'ın %95 oranında başarılı olduğunu ve tüm malwareleri blokladığını söyleyebiliriz.

Yazılım, spyware'lere karşı da son derece etkili bir koruma sağlıyor. Yüklenme esnasında bazı ufak problemler meydana gelebiliyor olsa da, sisteme bulaşmış zararlıların temizlenmesi konusunda yazılım oldukça başarılı.

TIS ile ağa özel koruma

TIS ile ağa özel koruma

TIS 2008, kurulum esnasında sizin de isteğinize bağlı olarak güvenlik duvarı ayarlarını belirlemenize yardımcı oluyor: direkt internet erişimi, Wireless network (kablosuz ağ), ev ağı, ofis ağı gibi. TIS'in getirdiği önemli bir yenilik de internete bağlanma şeklinizin değişmesi durumunda (örneğin ev ağından kablosuz ağa geçme esnasında) güvenlik duvarı ayarlarınızı önceden belirlenmiş profil ayarlarıyla kolayca değiştirilebilmesi.

Güvenlik duvarının en fazla koruma sağladığı 'direct-to-internet' profili seçildiğinde, dışarıdan gelebilecek olası saldırılara karşı sistem portlarının hepsi koruma altına alınmış oluyor.

Buna bağlı olarak TIS, aynı zamanda hangi programın internete erişebileceğine de müdahale edebiliyor. Söz gelimi, internet ile bağlantısının olmasını istemediğiniz bir programın bağlantısını, TIS'in sunduğu bu fonksiyonla engelleyebilmeniz mümkün.

Dijital olarak güvenli olduğu görülen programlar ise otomatik olarak yazılımca izin verilenler listesine ekleniyor ve kullanıcının bu durumda herhangi bir müdahalesine gerek kalmıyor.

Aynı ağın üzerindeki PC'lerin uzaktan kontrolü

Aynı ağın üzerindeki PC'lerin uzaktan kontrolü

TIS 2008'in bir diğer yeni ve önemli fonksiyonu da Wireless Home Network Monitör. Bu fonksiyon, ağınıza bağlı tüm bilgisayarları periyodik olarak raporluyor ve kullanıcıları bu konuda bilgilendiriyor. Ağa ağlı bilgisayarların IP adresi, MAC adresi ve mümkünse bu bilgisayarın ismi de yine raporda görülebiliyor.

Ağınıza bağlanan her PC en başta güvenli görülmese de, listede gördüğünüz bilgisayarlara dilediğiniz gibi Trust butonuyla izin verebiliyorsunuz.

Bunun dışında eğer ağınızda birden fazla PC bulunuyorsa, TIS 2008'in uzaktan kontrol yönetimiyle diğer bilgisayarları kontrol edebiliyorsunuz. Uzaktan kontrol edilen PC'lerin o anki durumunun kolayca görülebilmesinin yanında, uzaktan kontrol taraması ya da güncellemesi de yapılabiliyor. NIS 2008'de ise kullanıcılara bu konuda hiçbir yetki verilmemişti.

Ebeveyn kontolü

Ebeveyn kontolü

TIS 2008, bunun yanında Outlook, Outlook Express ve Windows Mail için de bir araç çubuğu ekliyor ve POP3 email hesaplarına gelen spamlara karşı filtreleme görevini üstleniyor. Bu filtrenin seviyesi de aynı zamanda Medium, (orta seviye) Low (düşük seviye) ya da 'High' (yüksek seviye) şeklinde belirlenebiliyor. Seviye High olarak belirlendiğinde daha az spamın gelen kutunuza uğramasına izin veriliyor. Bunun yanında İngilizce dilinde olmayan içeriğe sahip mesajlar da TIS ile engellenebiliyor.

TIS Pro 2008'in bir diğer fonksiyonu da ebeveyn koruması. Bu fonksiyon aktive edildiği takdirde, spyware, Sex ve kumar oyunları gibi istenmeyen sitelere erişim anında bloke edilebiliyor. Ancak yazılımın bu fonksiyonu sadece Internet Explorer ve Firefox altında çalışıyor. Diğer bir deyişle, çocuklarınız Opera gibi bir başka tarayıcıyı kullanmaya kalkarsa, bu ebeveyn koruması da haliyle havada kalıyor. Bu nedenle ebeveyn korumasının başarılı olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Bunun yanında eğer web geçmişinizin gizli kalmasını istiyorsanız, ebeveyn kontrolüne dikkat etmeniz gerekiyor; zira bu fonksiyon aktive edildiğinde, TIS Pro 2008, girilen sayfaların hepsinin bir dökümünü tutuyor.

TIS ile phishing saldırılarına karşı tam koruma

TIS ile phishing saldırılarına karşı tam koruma

Trend Micro ise Registry yani kayıt defteri araçlarıyla bu fonksiyonun pasif duruma getirebileceğini savunuyor. Bu nedenle eğer web geçmişinizin gizli kalmasını istiyorsanız, tüm kayıtları kendi başınıza silmeniz gerekiyor.

TIS'in daha önce kısaca bahsettiğimiz fonksiyonu Web Threat Protection, phishing (oltalama) sitelerini mercek altına alıyor ve bu sitelere erişimi kısıtlayabiliyor. Program ayrıca diğer zararlı tipteki web sitelerini de engelleyebiliyor.

Diğer birçok antiphishing güvenlik yazılımlarının aksine, TIS Pro 2008'de phishing uyarısı aldığınızda bu uyarıyı göz ardı etmek gibi bir seçeneğiniz yok. Bu uyarıdan kurtulmanın tek yolu ise yine ebeveyn kontrol ayarlarına girip söz konusu siteyi güvenilir liste sınıfına sokmak.

TIS'in diğer önemli fonksiyonları

TIS'in diğer önemli fonksiyonları

System Tuner: TIS Pro 2008'in bu özelliği sistemde bulunan gereksiz dosyaları ve kayıt defteri girdilerini temizliyor.

Bunun yanında Windows başlangıç programlarının da yönetilebildiği bu fonksiyon sayesinde tüm cookie'ler ve web geçmişi de kolayca silinebiliyor.

Transaction Protector: Bu fonksiyon ise web tarayıcınız ile klavyeniz arasındaki bağlantıyı şifreleyerek girilen metinlerin başkalarınca görülmesini engelliyor.

Ancak bu özelliğin en büyük eksikliği, bu fonksiyonun sadece Internet Explorer'da çalışıyor olması.

Wireless Connection Safety: Güvenli olduğu tespit edilen kablosuz erişim noktalarını tanımlamanıza yardımcı olur.

TIS Pro 2008 Sistem Gereksinimleri

TIS Pro 2008 Sistem Gereksinimleri

- Desteklenen işletim sistemleri: Windows XP, Vista (32-bit ve 64-bit sürümlerde sorunsuz çalışır)

- Intel Pentium 450MHz işlemci (Windows XP), Intel Pentium 800MHz işlemci (Vista)

- 512MB RAM (Windows XP), 1GB RAM (Vista)

- 350MB boş disk alanı

- 1024x768 (XGA) minimum yüksek çözünürlük

- Internet Explorer 6 veya yukarısı, Firefox 2.0 veya yukarısı

- Outlook Express 6.0 veya yukarısı, Outlook 2000 veya yukarısı, Thunderbird 1.8 ya da yukarısı

- Yahoo! mail, MSN Hotmail/Windows Live Mail, AOL Mail

- AOL Instant Messenger, ICQ 5.1 ya da ICQ Lite, MSN Messenger 7.5, Windows Live Messenger 8.0, Yahoo! Messenger 8.0

Sonuç: Hem yüksek performans hem maksimum güvenlik

Sonuç: Hem yüksek performans hem maksimum güvenlik

Kısacası Trend Micro Internet Security Pro 2008, kullanıcıların temel güvenlik ihtiyaçlarına cevap veren ve birçok ayrıntının hesap edildiği başarılı bir güvenlik aracı.

TIS Pro 2008 kısaca kullanıcılara şu fonksiyonları sunuyor:

- Anti-virus
- Anti-spyware
- Email araçlarını tarayabilme
- Rootkit'lere karşı koruma
- Anti-spam
- İki yönlü güvenlik duvarı
- Ev ağı koruması
- Ebeveyn kontrolü
- Veri hırsızlığı koruması
- Kimlik hırsızlığı koruması
- Kablosuz hotspot doğrulaması
- PC performans ayarlaması

Trend Micro Internet Security Pro 2008 (Win XP/Vista 32-bit) yazılımını indirmek için tıklayın.

Trend Micro Internet Security Pro 2008 (Win Vista 64-bit) yazılımını indirmek için tıklayın.

Okuyucu Yorumları