Yapay zeka ile üretilen bir görüntü için telif hakkı alınabilir mi? Mahkeme son kararını verdi

Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi Yargıcı Beryl A. Howell, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkıyla korunamayacağına karar verdi. Howell, telif hakkının hiçbir zaman "yönlendirici bir insan eli olmayan" bir çalışmaya verilmediğini söylüyor.

Yapay zeka ile üretilen bir görüntü için telif hakkı alınabilir mi?

Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi Yargıcı Beryl A. Howell, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkıyla korunamayacağına karar verdi. Yargıç, Stephen Thaler'in Creativity Machine algoritması ile oluşturduğu yapay zeka tarafından üretilen bir görselin telif hakkını reddetmesinin ardından ABD Telif Hakları Ofisi'ne karşı açılan bir davaya başkanlık ediyordu.

Thaler, görüntünün telif hakkını Creativity Machine'in sahibine kiralık bir çalışma olarak vermek için birçok kez girişimde bulunmuş. Böylece eserin yaratıcısı olarak yazarı, eserin sahibi olarak da Thaler'ı göstermiş, ancak defalarca reddedilmiş.

Ofisin geçen yılki nihai reddinin ardından Thaler, reddin "keyfi ve yasalara uygun olmadığını" iddia ederek dava açmıştı, ancak Yargıç Howell bu şekilde görmedi. Yargıç Howell kararında, telif hakkının hiçbir zaman "yönlendirici bir insan eli olmayan" bir çalışmaya verilmediğini söyledi.

Bu durum, geçmiş davalarda da ortaya çıkmış. Buna karşılık Yargıç Howell, bir kadının doğaüstü bir ses tarafından kendisine dikte edildiğine inandığı kelimelerle doldurduğu defterlerden bir kitap derlediği davanın telif hakkına uygun olduğunu belirtti.

Ancak Yargıç Howell, insanlığın "telif haklarında yeni sınırlara yaklaştığını" ve sanatçıların yeni eserler oluşturmak için yapay zekayı bir araç olarak kullanacağını kabul etti. Bu durumun, yapay zeka modellerinin genellikle önceden var olan çalışmalar üzerinde eğitildiğine dikkat çekerek, yapay zeka tarafından oluşturulan sanatın telif hakkı için "ne kadar insan girdisinin gerekli olduğuna ilişkin zorlu sorunlar" yaratacağını dile getirdi.

Stephen Thaler davayı temyize götürmeyi planlıyor. Thaler'ın avukatı, Bloomberg Law'a yaptığı açıklamada, "Mahkemenin Telif Hakkı Yasası'nı yorumlamasına saygıyla katılmıyoruz" dedi ve ABD Telif Hakkı Ofisi'nin mahkemenin kararının doğru olduğuna inandığını belirten bir açıklamasını da aktardı.

ABD telif hakları yasası ve yapay zeka konusunda işlerin nasıl şekilleneceğini kimse bilmiyor ama davalar giderek artıyor. Örneğin Sarah Silverman ve diğer iki yazar bu yılın başlarında OpenAI ve Meta'ya karşı dava açarken, programcı ve avukat Matthew Butterick tarafından açılan bir başka davada Microsoft, GitHub ve OpenAI tarafından yapılan veri toplama işlemlerinin yazılım korsanlığı anlamına geldiği iddia ediliyor.