Android için kullanıcı ara yüzleri!

Samsung TouchWiz, HTC Sense ve diğerleri... Android ceplerde sizi bekleyen ara yüzleri araştırdık!

Android için özel ara yüzler!

Android işletim sistemi genelde telefonlarda yalnız olmuyor. HTC ve Samsung gibi üreticiler Android işletim sistemi ile kendi ara yüzlerini birleştirirek yeni bir görünüm ortaya çıkartıyorlar. Gerçekten kullanışlı ve gerekli mi; bunun kararını siz vereceksiniz. Biz, CHIP Online olarak, bu arayüzleri sizler için araştırdık.

Sade Android, ara yüzlere karşı
Google Nexus One, Motorola Milestone ve Samsung Nexus S gibi istisnalar olsa da Cupcake'ten Gingerbread'a kadar telefonlarda Android şletim sistemleri genellikle yalnız gelmedi. Birçok telefon ücreticisi Google işletim sistemini kullandıkları telefonlarından kendi ara yüzlerinide kullanıyorlar. Bu şekilde Android'in sundukları yanında bazı artı özellikler ve araçlar katabiliyorlar.

Sense, TouchWiz ve diğer UI'lar
HTC'nin Sense, Samsung'un TouchWiz, LG'nin Optimus, Sony Ericsson'un Time-/Mediascaper ve Motorola'nın Blur ara yüzü bulunuyor. Acer gibi diğer telefon üreticileri de kendi ara yüzlerini kullanıyorlar. Ara yüzler, telefon üreticilerine göre farklılık göstermesinin yanında aynı markanın farklı modelleri arasında da farklılık gösterebiliyor. Örneğin uygun fiyatlı Samsung Galaxy 550, Samsung I9000 Galaxy S kadar geniş bir TouchWiz ara yüzü sunamıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi ara yüzlerin kapsamı da telefon özellikleri ile doğru orantılı.

Ana menü ve kısa yollar

Ana menü ve kısa yollar

Üç, beş, yedi, on başlangıç ekranı... Başlangıç ekranı sayısı Android durumuna ve üreticiye göre farkılık gösteriyor. Yeni sürümlerde bu sayı artarken isteğiniz doğrultusunda daha da artırabiliyorsunuz.

Kısayollar
Samsung TouchWiz'li Android telefonların ekranının alt kısmına 4 kısayola kadar yerleştirme imkanı var. Bunu açılış ekranı ve menü sayfasında görebilirsiniz. Bunu LG Optimus ara yüzü de sunuyor. Sony Ericsson da, hızlı Xperia X10'da ve geliştirilmiş Xperia Play'de bunu sunuyor. Xperia X10 mini, mini pro ve Xpera X8'de 3 açılış ekranın her birinin köşesinde ayarlanabilir ikonlar bulunuyor. Acer Android'lerde de farklı olarak alt tarafa sekiz kısayol koyulabiliyor. HTC kullanıcıları için henüz bir kısayol seçeneği bulunmuyor, bu özelliğin Incredible S'de gelmesi bekleniyor.

Ana menü
Üreticiler kendi ana menünüzü kendininizin düzenleme imkanı sunuyor -sadece menüdeki seçeneklere tıklayın ve istediğiniz fonksiyonu seçin. Özel ara yüzü bulunmayan Samsung Nexus S bile kişiselleştirme başlığı altında ekstra özellikler sunuyor. LG aynı zamanda ara yüzü ile uygulamaları grupla halinde düzenlemeye ve yeni kategoriler oluşturmaya olanak sağlıyor. Google Nexus One veya HTC'nin Desire gibi düşük modellerininde de bu imkan bulunuyor.

Kişiselleştirme seçenekleri

Kişiselleştirme seçenekleri

Gelişen teknoloji, gelecek güzel şeyleri de vaad ediyor. Herşeyden önce Samsung geliştirilmiş ara yüzü TouchWiz 4.0 Samsung Galaxy S2 ile birlikte Mayıs'ta kullanıcılarla buluşacak. Hava durumu ve haber gibi küçük araçlar ana sayfada isteğiniz doğrultusunda büyüyüp küçültülebilecek. İstediğiniz bir duvar kağıdı arka planınızı güzelleştirecek ve bu şekilde siyah baskınlığını arttıracak.

Eğer ara yüzlü yada ara yüzsüz bir Android telefonu almaya karar verdiyseniz, önünüzde bir çok seçeneğiniz var, çünkü üreticilerin sunduğu ara yüzler sayesinde tek tip bir işletim sistemi yok. Buna rağmen alıcılar için karar vermede bazı farklar bulunuyor. Çünkü bazıları otomatik modları tercih ederken bazıları ana menüyü kendi düzenlemek isteyebilir. Kişiselleştirmenin en son örneği için Samsung Galaxy S2'yi bekleyin diyoruz.

W-LAN, GPS ve görev yöneticisi

W-LAN, GPS ve görev yöneticisi

Google Nexus One ve Samsung Nexus S özel hazırlanmış ara yüzleri olmamasına rağmen daha hızlı işlem güçlerine sahipler. Bazen daha az, daha çok olabiliyor. Bu zamana kadarki Xperia X10 mini pro gibi Sony Ericsson'un Android telefonları kullanıcılara çok da artı bir şey katmış değil. SMS'leri, e-posta ve Facebook durumları gibi şeyleri yönetmenizi sağlayan İletişim merkezi ara yüzle birlikte geliyor. Yeni duyurulara göre Joint Venture Timescape ara yüzden kaldırılmış ve onun yerine normal bir uygulama gibi menüye eklenmiş. Bir başka sevdiğimiz ara yüz ise Motorola Defy'de oldu. Motorola ağ yakalamalarını güzel bir ara yüze oturtturmuş.

Durum çubuğu ve Görev Yöneticisi
Etkili bir kullanım için ekranının üst kısmına yerleştirilmiş bir durum çubuğu vardır. Bu çubuk şebeke kapsama, saat, pil seviyesi, gelen mesajlar ve kullanılabilir güncellemeler hakkında bilgi verir. Bu çubuğu aşağıya doğru sürüklediğinizde tüm habelere ve uygulamalara ulaşabilirsiniz. Samsung ve LG, Android telefonlarında dahasını da ekliyor. Bu şekilde durum çubuğunda direkt olarak WLAN ve GPS gibi ayarlara ulaşabiliyorsunuz. HTC ve Sony Ericsson gibi diğer üreticiler ise ana ekrana küçük araçlar ekleyerek bunu sağlıyorlar.

Uygulamaları kapatmak için gerçek bir görev yöneticisi şu ana kadar hiç bir Android'de bulunmadı. Sadce menü tuşuna uzun bastığınızda, açık olan uygulamaları görebiliyordunuz.

Sadece Samsung, Galaxy S ve Galaxy 551'e bu ek özelliği getirdi. Diğer üreticilerin cepleri için ya Android marketten bir "App-Killer" yüklemeniz gerekli ya da uygulamaları manuel olarak kapatmalısınız.

Hangi sayfaya geçmek isterseniz...

Hangi sayfaya geçmek isterseniz...

Baş parmağınız ve işaret parmağınızı ekranda sürükleyerek çektiğinizde tüm başlangıç ekranlarını görebiliyorsunuz. Bir başka dokunmatik komutla da tekrar aynı haline veya istediğiniz sayfaya getirebiliyorsunuz. Bu şekilde istediğiniz ekrana ulaşmak için uzun süre ekranı sürüklemeniz gerekmiyor. HTC bu helikopter görünümünü telefonlarına Android 2.1 sürümünden itibaren eklemeye başladı. Diğer üreticiler ise modellere bağlı olarak karar verdi.

Özet :
Kişiselleştirmede olduğu gibi işlemlerde de Android telefonları benzerlikler değik bazen tamamen eşitlikler gösteriyor. Rekabet ise HTC telefonlarının artmasıyla ve ara yüzlerde ortaya çıktı. Üç profil ile aynı seneryoyu sunan Motorola Milestone 2, yeterli donatılmamış.

HTC ara yüzü uygulamalar ve küçük araçlardan oluşan açılış ekranlı sahne modu ile, geçişi kolaylaştırmış. Uygulamalar günlük hayatının dışında iş kullanımı ve eğlence gibi durumlarda da bir masaüste telefon gibi yerleştilimiş. Sizde kendi sahnelerini oluşturabilir ve profilinizi genişletebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları