Apple ve Qualcomm Savaşı Büyüyor!

Apple ve Qualcomm arasında yaşanan büyük patent savaşında yeni bir cephe daha açıldı!

Kavga büyüyor!

Apple, Qualcomm ile küresel patent savaşında yeni bir cephe daha açmış durumda. Cupertino, Kaliforniya merkezli firma, Qualcomm'a Birleşik Krallık mahkemelerinde yeni bir dava açarak, çip üreticisinin Apple'ın sahibi olduğu patentleri ve tasarım kavramlarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ancak mahkemenin kamuya açık belgelerinde Qualcomm'un hangi patentleri ihlal ettiği veya Apple'ın neden Qualcomm'un patentleri ihlal ettiğine inandığı konusunda detaylar açıklanmış değil.

Bu dava, Apple ve Qualcomm'un Dünya genelinde birbirleri ile karşılaştıkları bir grup davadan sadece biri. Firmaların asıl problemi ABD'de yaşanıyor. Apple, Qualcomm'u pozisyonunu kullanarak mobil cihaz piyasasında rekabete zarar vermek ile suçluyor. iPhone'un kablosuz bağlantıları için Qualcomm çiplerini kullanan Apple, firmanın kendisine Güney Koreli düzenleyiciler ile Qualcomm'un çalışma şekli hakkındaki konuşmanın ardından bir milyar dolar borçlu olduğunu düşünüyor.

Apple'ın iddiaları, Qualcomm'un, firmaların cihazlarında Qualcomm çipleri kullanmamaları durumunda ciddi oranda yüksek olan lisans bedellerini ödemeye zorladığını belirtmekte. Ocak ayında yapılan bir açıklamada analistler, Apple'ın Qualcomm'a firmanın patentli kablosuz bağlantı teknolojisini kullanması sebebiyle yaklaşık olarak 15 dolar (cihaz başına) ödediğini tahmin etmişlerdi. Ancak eğer Apple veya diğerleri Qualcomm çipleri kullanmazlarsa da kullanılan işlemciler Qualcomm'un patentli teknolojilerini kullanabilmekte ve bu bedeller çok daha yüksek oluyor.

Ocak ayında yapılan başvuruda Apple, Qualcomm ile beş yıllık bir münhasırlık anlaşmasının var olduğunu ve bu anlaşmanın 2016 yılında sona erdiğini belirtmekteydi. Apple, bunun ardından bazı telefonlarında rakip bir firma olan Intel'in kablosuz modem çiplerini kullanmaya başladı. Ancak Qualcomm, kablosuz modem çiplerinin kendi teknolojilerini kullandığını söyleyerek bu iPhone'lar için de bedel alma isteğinde bulundu.

Okuyucu Yorumları