Artırılmış gerçeklik tehlikesi için uyarı!

Artırılmış gerçeklik hayatımıza girdikçe, farkında olmadığımız önemli tehlikeler de ortaya çıkıyor!

"Artırılmış" tehlike!

Dijital verileri gerçek dünya üzerine "kaplayabilen" artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi, hızlıca geleceğin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Ancak artırılmış gerçeklik başlıklarının yaygın kullanımı ile dünya bugünden çok farklı bir hal alabilir. Washington Üniversitesi teknoloji politikası araştırmacıları bu konuda kendi bulgularını özetleyen bilimsel bir makale yayınladı.

Doküman, artırılmış gerçeklik kavramının gelişimiyle birlikte, hızla sorun haline gelecek siyasi ve hukuki birçok problemi tanımlayarak gözetim, gizlilik, fikri mülkiyet, dikkat dağılması ve ayrımcılık gibi birçok soruna işaret ediyor.

Kısaca özetlenecek olursa, araştırmacılar artırılmış gerçeklik sistemlerinin teknolojik ve kültürel değişiklikleri yansıtabilmek için esnek ve yetenekli olacak şekilde güncellenebilmesi gerektiğini söylüyor. Üretici ve geliştiricilerin fiziksel zararlara neden olabilecek güvenlik ihlallerini önlemek adına "tehdit modelleme" egzersizleri yapmaları gerektiği de belirtiliyor.

Ayrıca, tasarımcıların her türden kullanıcı grubunu düşünerek akıllıca karar ve politikalar üzerine çalışmaları gerektiği, hack'lenebilirlik ve güvenlik kavramlarının da en başından göz önünde bulundurulması gerektiği ifade ediliyor.

Okuyucu Yorumları