Avustralya, haritadaki yerini "değiştiriyor"

Belki siz hiç farkına bile varmayacaksınız ama Avustralya, haritalardaki yerini değiştirmek için düğmeye bastı...

Koca ülkenin yeri" değişiyor"

Avustralya, "aşağıdaki ada" olmak konumundan, "aşağıda ve biraz yandaki ada" olma konumuna geçmek üzere. Ülke, küresel uydu navigasyon sistemleri ile var olan bir uyumsuzluğu düzeltmek için enlemini ve boylamını, (tabii ki kağıt üzerinde) değiştirmeye karar verdi. Devlet organı Geoscience Australia, Avustralya'nın yerözekçil (yermerkezli - jeosentrik) esaslarını güncelleyerek ülkenin ulusal koordinat sistemini uluslararası veriler ile eşleştirmek için harekete geçti.

Avustralya'nın yerel sistemleri ile küresel sistemlerin arasındaki bu fark ise, ülkenin her yıl yaklaşık olarak yedi santimetre yer değiştiriyor olmasından kaynaklanmakta. Verinin en son kaydedildiği 1994 yılından beri de bu hareket, yaklaşık olarak bir buçuk metreye denk gelmekte. Ülke kendi sistemini o zamandan beri güncellemiyordu.

Bu mesafe çok büyük gibi gözükmeyebilir ancak pek çok yeni teknoloji, konumların doğru olmasına güvenmekte. Örneğin sürücüsüz (otonom) arabaların kaza yapmamaları için kesinlikle hatasız yer bilgilerine ihtiyaçları var. Aynı şekilde teslimat için kullanılan insansız hava araçları (drone'lar) ve sürücüsüz çiftlik araçları da doğru bilgilere ihtiyaç duymakta...

Okuyucu Yorumları