Ay'a gidip gelen saat açık artırmada...

Eğer Ay'a gitmiş bir saate sahip olmak istiyorsanız, beklediğiniz fırsat kapınıza gelmiş olabilir...

Ay'a giden saat satışta!

Eğer bir NASA astronotu tarafından Ay'a taşınmış bir kol saatine sahip olmak istiyorsanız, pek fazla şansınız olmayabilir. Apollo görevleri sırasında kullanılan saatlerin büyük bir kısmı standart NASA Omega zaman ölçerleriydi. Bu aletler hükumet tarafından veriliyor oldukları için, hükumete ait gözüküyorlardı ve bunların büyük bir kısmı da şu anda müzelerde ve diğer hükumet enstitülerinde bulunmakta.

1971 yılındaki Apollo 15 görevinde komutan olan ve ayda yürüyen yedinci kişi olan David Scott tarafından takılan saat ise bir istisna oluşturmakta. 15 Ekim ile 22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan RR Auction Space and Aviation Auction açık artırmasında bu saati satın alma imkanınız bulunuyor.

Apollo 15 görevi, Lunar Rover'ı kullanan ilk görevdi ve astronotlar, daha önceki araştırmalara göre çok daha fazla seyahat etme imkanına sahiplerdi. Bu yüzden de zamanı çok doğru bir şekilde takip etmeleri ve iniş alanından ne kadar uzaklaştıklarını hesaplamaları gerekiyordu. Bunun yanı sıra, eğer Görev Kontrolü ile iletişim koparsa, bir astronotun sahip olduğu zaman takip cihazları, yaşam destek sistemlerinin kalan kaynaklarını izlemeleri için tek yolu oluşturuyordu.

Scott, standart dağıtım Omega Speedmaster'ın yanı sıra, bir de yedek saati yanında taşımaktaydı. Scott, eğer Omega bir şekilde çalışmazsa, zamanı doğru takip etmek için farklı bir yönteme daha ihtiyacı olduğunu düşünmekteydi. Yanında götürdüğü saat de kişisel bir model 88510 Bulova Zaman Ölçeri idi ve Lunar Module (Ay Modülü) içerisinde güvenli bir şekilde bulunmaktaydı.

Scott'un ileri görüşlülüğü oldukça yerinde bir karardı. Ekip, 1 Ağustos 1971 tarihindeki ikinci Extra Vehicular Activies (EVA'lar) sırasında Ay modülünden 125 metre uzaklıktaki Station 8'de Lunar Surface Drill (Ay Yüzey Delicisi) ile bir çekirdek örneği almayı planlamaktaydı. Scott, EVA'dan geri döndüğünde Omega Speedmaster'ının Hesallte kristalinin kayıp olduğunu fark etti.

Scott, kristalin ne zaman düştüğünü bilmediğinden dolayı sebebi belirleyemedi. Tabii ki uzay ve saatin içerisindeki basınç ve ısı farkı gibi etkenler düşünülürse, bir tahmin yürütmek pek zor olmuyor.

Sebep ne olursa olsun, Scott Ay Modülünden bir kez daha ayrıldığında kolunda bulunan saat Bulova Zaman Ölçeri idi. Hadley Delta'da Amerika bayrağını selamlarken poz verdiği ünlü fotoğraf çekildiğinde ve ünlü tüy ve çekiç deneyini yaptığında da kolunda bu saat bulunmaktaydı. Scott, Apollo 15 görevini bu saati kullanarak tamamladı ve saat, EVA'lar sırasında 4 saat 49 dakika ve 50 saniye geçirerek Dünya'ya geri döndü.

Saat, orijinal kordonuna sahip durumda ve görevler sırasında üzerinde bazı çizikler ve hasarlar oluşmuş. Ancak Ay'a çıkmış olan bir saatin, bu kadar kusura sahip olması normal karşılanabilir. Orijinal kordonun yanı sıra, Scott tarafından yazılmış detaylı bir belge de bulunuyor.

Saatin beklenen satış fiyatı ise 750.000 dolar ile 1.000.000 dolar arasında...

Okuyucu Yorumları