Batarya Ömrü Tahminleri Neden Tutmuyor?

Cep telefonu, tablet ya da dizüstü PC... Cihazlarımızın bize söylediği kalan pil ömrü, neden asla tutmuyor?

Pil tahminleri neden hiç tutmuyor?

Mobil cihazların en büyük sorunlarından biri olan batarya ömrünün hiçbir zaman tam olarak yeterli gelmemesi çoğu zaman kullanıcıları şaşırtabiliyor. Zira kullandığınız cihazın bir dizüstü bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon olup olmadığı fark etmeksizin ne kadar sürelik bataryanızın kaldığına dair cihazın tahminleri gerçekle çoğu zaman, daha doğrusu hiçbir zaman örtüşmüyor.

How-To Geek tarafından yapılan araştırmaya göre cihazlardaki batarya tahminlerinin gerçek dışı çıkmasının temel nedeni bu cihazların aslında geleceği tahmin edememeleri. Zira bu bağlamda ilgili yazılımın bütün yapabildiği şey tam olarak o esnada ne yapıyor olduğunuza bakmak ve ardından geri kalan zamanda da tamamen aynı şeyi yapacağınızı varsayarak ne kadar batarya ömrünüzün kaldığını hesaplamak.

Örneğin, bir dizüstü bilgisayardayken cihazın ekran parlaklığını düşürerek web'de dolaştığınızda 10 saatlik bir batarya ömrünüzün kaldığı tahmin ediliyor. Ekran parlaklığını maksimuma çıkardığınızda ve bir PC oyunu açtığınızda ise tahmini kalan süre iki saate kadar düşebiliyor.

Bu tahmini süre ayrıca bilgisayarınızın arka planda neler yaptığına bağlı olarak da değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin Windows o esnada; daha fazla CPU kaynağı gerektiren, bataryayı daha çok kullanan bazı Windows güncellemelerini indirebiliyor. Hatta sadece web'de dolaşırken bile özellikle video reklamlar kullanan bazı web siteleri diğerlerine göre daha fazla kaynak tüketiyor.

Okuyucu Yorumları