Bedava internet neden engellendi?

Facebook'un ücretsiz internet hizmeti Free Basics'in neden engellendiği ortaya çıkıyor!

Bedava internete engel!

Facebook'un ücretsiz internet hizmeti Free Basics'in Mısır tarafından neden engellendiği ortaya çıkmış olabilir. Sosyal devin Mısır hükümetine kullanıcıları gözetleme olanağı tanımamış olması, yeni bir rapora göre hizmetin ülkede engellenmesiyle sonuçlandı.

Facebook, belirli web sitelerine veri ücreti ödemeksizin ulaşmaya olanak tanıyan Free Basics'i yardımsever bir proje olarak tanımlamıştı. Erişilmesine izin verilen sitelerin Facebook tarafından seçildiği hizmet, şu an 35'ten fazla ülkede kullanıma sunuluyor. Hizmetin Mısır'da uğradığı kötü akıbetten önce ülkede 3 milyon kullanıcı topladığı söylenirken, Facebook, 1 milyon kişinin internete ilk kez girmesini sağladığını iddia ediyor.

Mısır hükümetinin hizmeti neden engellediği, olayın yaşandığı sırada tam olarak bilinmiyordu. Konuşulan nedenler arasında Free Basics'in internet tarafsızlığının prensiplerini çiğnemiş olması vardı. Hatta Mısır'ın İletişim Bakanı da Reuters'a yaptığı açıklamada bunu ima etmiş, düzenlemelerle ilgili sorunlar yaşandığını söylemişti. Bakanlıktan bir yetkili, yaptığı açıklamada hizmetin ücretsiz olarak sunulduğunu, bunun firmalara ve rakiplerine zarar verebileceğini söylemişti.

Ancak Reuters'ın ismini açıklamadığı kaynaklara göre Facebook'un engellenmesinin nedeni, sosyal ağın Mısır'a kullanıcıları gözetleme izni vermemesiydi. Kaynaklar, Mısır hükumetinin Facebook'tan tam olarak nasıl bir izleme talebinde bulunduğunu söylemese de, böyle bir şeyin Facebook'un güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti.

Mısır şu an itibariyle Facebook'un ücretsiz internet hizmetini engellemeye devam ediyor ve hükumetin casusluk talepleri doğruysa bu durum, yakın zamanda değişecek gibi görünmüyor.

Okuyucu Yorumları