Benzinli araçlar çağı geçiyor

Otomotiv devleri krizle boğuşurken Tesla Motors kara geçti. İşte yeni planları...

Tesla kriz dinlemedi!

Dünyada otomobil endüstrisinin zor günler geçirdiği bu kriz döneminde Tesla Motors kar ediyor. Kaliforniya'daki şirket 20 milyon dolarlık satışından 1 milyon dolar kar etmeyi başardı. Elektrikli arabalar piyasasının henüz çok genç olduğunu ve genel kriz ortamını düşünürsek bu büyük bir başarı ve gözlerin elektrikli araçlar piyasasına dönmesine sebep oluyor.

100.000 dolarlık Roadster Sport, 100 km hıza 3.7 saniyede çıkabilen araç büyük ilgi görüyor. Firmanın amiral gemisi olan standart Roadster ise aynı hıza 3.9 saniyede çıkabiliyor.

109 araba satarak kendisi için bir rekor kıran firma Roadstar satışlarındaki başarısından memnun olduğunu yaptığı bir açıklamada dile getirdi. Amerikan hükümetinin Advanced Technology Vehicle Manufacturing programı (ATVM) firmaya 465 milyon dolar destek vermişti. İleri teknoloji araç geliştirme programının bu katkısı sayesinde elektrikli araçların geliştirilmesinde kriz darbesi hafifletilmiş oldu. Firma da kar ederek kendisine destek veren hükümetin yüzünü kara çıkartmadı.

Bu fon sayesinde yeni Model S sedan'ını üretecek tesisleri kuran firma Roadster'ın yarı fiyatı olan 49.900 dolardan elektrikli araç satabilecek. Bu da satış rakamlarının artmasında büyük rol oynayacak. Model S'nin Amerika'da 2010 yılında piyasaya çıkması bekleniyor.

Tesla yeni yatırımları sayesinde daha fazla Amerikalının, bir daha benzin istasyonuna uğramak zorunda kalmayacağını belirtti. Firma sadece Amerika'da faaliyet göstermiyor. Avrupa'da Münih ve Monako'da iki acente daha açacağını belirten firma, Avrupa'daki ilk acentesini haziran ayında Londra'da açmıştı.

Okuyucu Yorumları