Bilgisayar dünyasını sarsan 8 satın alma!

Devlerin küçük şirketleri adeta yuttuğu bu olaylar, yıllar geçse de unutulmuyor!

En unutulmaz "yutmalar!"

Microsoft, geçtiğimiz yıllarda Skype'ı tarihindeki rekor bir fiyatla, 8.5 milyar dolara satın almıştı. Yakın geçmişte ise Facebook, WhatsApp'ı 19 milyar dolar gibi inanılmaz bir fiyata adeta "yuttu!"

Şirketlerin bu büyük yatırımlarının onlara neler getireceğini ancak zamanla görebiliyoruz. Örneğin Skype olayında, üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen, somut bir getiri ya da götürüden halen bahsedilemiyor. Bildiğimiz tek bir şey var: Dev satın almaların hiç biri, ilk fiyatında kalmıyor; bazen hem satın alanın, hem de alınanın fiyatını düşürüyor; bazen de tam tersini görebiliyoruz. Bu yazımızda bilgisayar dünyasını değiştiren, hem alanı, hem de satanı birkaç adım ileriye taşıyan bazı satın almaları bir araya getirdik.

Microsoft, 86-DOS'u SCP'den satın aldı

Tarih: 27 Temmuz 1981
Fiyat: 75.000 dolar

Lisanslı kişisel PC işletim sistemi konseptini MS-DOS'la ortaya çıkaran Microsoft, dünyanın en zengin yazılım şirketi haline geldi.

IBM, Apple ve Microsoft...

IBM, Apple ve Microsoft...
NeXT'in alınmasıyla Steve Jobs geri dönmüş oldu

IBM, Lotus Development Corp'u satın aldı

Tarih: Temmuz 1995
Fiyat: 3.5 milyar dolar

IBM, Lotus Development Corporation'ın birçok yazılımından faydalandı, bunlar arasında en önemlisi ise Lotus Notes'du. 2008'de yaklaşık 145 milyon Lotus Notes lisansı satıldı.

Apple, NeXT'i satın adlı

Tarih: 7 Şubat 1997
Fiyat: 404 milyon dolar

Satın almanın asıl değerinin NeXT CEO'su Steve Jobs'ı geri getirmek olduğunu düşündüğünüzde, Mac OS X bu alımın yanında güzel bir hediyeydi.

Microsoft, Hotmail'i satın aldı

Tarih: 31 Aralık 1997
Fiyat: 500 milyon dolar

Windows Live Hotmail, dünyanın en büyük web tabanlı e-posta hizmeti olarak yıllarca hizmet verdi. Şimdi de, Outlook.com adı altında hizmete devam ediyor..

HP ve Google...

HP ve Google...

HP, Compaq'ı satın aldı

Tarih: 3 Mayıs 2002
Fiyat: 25 milyar dolar

Carly Fiorina'nın HP'deki CEO görevinin sonunu getiren satın alma, zaman içinde iyi bir hal aldı. HP, artık PC ve sunucu alanında yazdırma ve resim segmentine göre daha çok gelir elde ediyor.

Google, Android'i satın aldı

Tarih: 17 Ağustos 2005
Fiyat: Açıklanmadı

Google onu satın alana kadar Android hakkında çok fazla şey bilinmiyordu. Ancak mobil işletim sistemi, 2010'un dördüncü çeyreğinde evrensel akıllı telefon pazarında en yüksek paya sahipti. Bugün de durum aynı...

Lenovo ve AMD...

Lenovo ve AMD...
Önceleri Lenovo'ya destek olan IBM'in adını artık pek görmüyoruz

Lenovo, IBM'in PC bölümünü satın aldı

Tarih: 8 Aralık 2005
Ücret: Açıklanmadı

Onlarca sene kişisel PC'lerle anılan IBM'in adı artık tüketicilere yönelik hiçbir istemci cihazında yok. Lenovo ise artık dünyanın en büyük PC üreticilerden bir tanesi.

AMD, ATI'yi satın aldı

Tarih: 24 Temmuz 2006
Ücret: 4.3 milyar dolar

Geçirdiği zor zamanların ardından AMD, ATI'yi alarak CPU-GPU teknlojisinde ben de varım dedi. beklediği başarıyı ne kadar yakalayabildiği ise tartışmaya açık bir konu...

Okuyucu Yorumları