Bilimadamları çölde yeni bir tür keşfetti

Onu ilk defa göreceksiniz: Yeni keşfedilen bu canlı türü, fare boyutunda bir file benziyor...

Fare gibi ama file benziyor!

Namibya'nın insanlıktan uzak çöllerinde, fareye benzeyen ancak bir filin hortumuna sahip yeni bir canlı türü bulundu. Bu yeni tür "elephant shrew (fil sivrifaresi)" olarak adlandırıldı ve yuvarlak kulaklı sengi ailesinin bir parçası olarak kabul edildi.

Bu küçük yaratık, 9 cm'lik boyu ile sengi ailesinin şu anda bilinen en küçük üyesi. Daha ilginci ise, boyutlarına rağmen, bu yaratık fillere, denizayılarına ve karıncayiyenlere, sivrifarelerden çok daha yakın bir akrabalığa sahip.

Bu yeni türü bulanlar ise, California Academy of Sciences'tan, güney batı Afrika'da bu canlının diğer kuzenlerini incelemekte olan bir grup araştırmacı. Dr. Jack Dumbacher ve meslektaşı Dr. Galen Rathbun, bir hayvanın daha önce karşılaştıklarından farklı olduğunu fark etti. Fark edilen bu canlı, küçük olmasının yanı sıra, pas rengi bir kürke ve kuyruğunun altında yeni bir tüysüz salgı bezine sahip.

Yapılan genetik analizler, bulunan bu canlının gerçekten yeni bir tür olduğunu kanıtladı ve bu buluşlar, Journal of Mammology'de yayınlanacak. Bu yeni tür, geçtiğimiz on yılda bulunan üçünkü yeni sengi türü.

Academy'nin ornitoloji ve memeli hayvan bilimi sorumlularından Dr. Dumbacher, "paha biçilemez" örnekler getirerek bu farkın belli olmasını sağlayan meslektaşlarına teşekkür etti. Dr. Dumbacher, bu teşekkürün yanı sıra "Genetik olarak, Macroscelides micus, bu sınıfın diğer üyelerinden oldukça farklı ve keşfedilmeyi beklerken içerisinde hâlâ bilinmeyen memeli faunaları bulunan dünyanın küçük bölgelerinin olduğunu düşünmek bile heyecan verici." sözlerini kullandı.

Namib Çölü'nün kara tarafındaki sınırında yer alan Etendeka Platosu merkezinde bulunan yaratığın şu ana kadar fark edilmemiş olması ise, bilim adamları tarafından, bu bölgede araştırma yapmanın gerektirdiği zorluklara bağlanıyor. Ancak unutmamak lazım ki, bölgenin bulunduğu bu "ayrılmışlık" durumu, sengi ve diğer pek çok özel organizmanın ortaya çıkmasına imkan tanımış durumda.

Bulunan bu yeni tür, Academy'nin Namib Çölü sergisinde, 2.500 yıla kadar yaşayabilen ve yine bu çöle özel bir canlı olan Welwitschia mirabilis'in yanında yerini almış durumda...

Okuyucu Yorumları