Birbirini tamamlayan en iyi donanım çiftleri

CHIP Online birbirini en iyi şekilde tamamlayan donanım çiftlerini mercek altına aldı...

Mükemmel donanım çiftleri

Netbook ve harici sabit disk, Full-HD televizyon ve Blu-ray oynatıcı veya DSLR kamera ve objektif: Bazı ileri teknoloji cihazlar ancak ikinci bir donanımla birleşince tam performans verir. Bu yüzden sizlere birbiriyle mükemmel uyum gösterecek donanım çiftlerini tanıtacağız.

Bazen insan hayrete düşebiliyor: Bir yakınınız veya arkadaşınız oturma odası için mükemmel bir Full-HD televizyon alır ve modası çoktan geçmiş bir VCD çalardan gelen görüntülerle gözlerine eziyet eder. Bir başka örnek: Sürekli en güncel ekran kartını kullanan oyuncuların TFT monitöre sıra gelince tasarruf yapması ve oyunları ağır çekimde oynaması.

Mükemmel çiftler
İşte bu yüzden CHIP Online öneriyor: Donanımınıza en uygun tamamlayıcı-eşi almaktan kaçınmayın. Mesela bir LCD/Plazma TV için Blu-ray oynatıcı veya az depolama alanı sunan bir netbook için harici sabit disk. Yahut "olmuşken hepsi olsun" deyip hayalinizdeki ikiliyi tek bir hamlede alın. Mesela bir DSLR fotoğraf makinesini objektif ile veya bir MP3 çaları kaliteli bir kulaklık ile beraber satın alın.

Donanım uzmanlarımız sizin için en iyi teknoloji-çiftlerini araştırdı ve pratik bir şekilde bir araya getirdi. Her biri birer teknoloji harikası ve çift olarak birbirine tamamen uyuyor. Garanti!

Modern oturma odası: Full-HD-TV & Blu-ray oynatıcı

Modern oturma odası: Full-HD-TV & Blu-ray oynatıcı
Mükemmel ikili: Sony KDL-40W4500 ve Sony BDP-S550.

40/42 inçlik bir Full-HD televizyon almayı mı planlıyorsunuz? Veya oturma odanızda zaten keskin bir görüntü veren bir televizyonunuz var. O zaman mükemmel ev sineması ikilisi için sadece bir Blu-ray oynatıcı eksik. Zira HD-Ready 1080p logolu ve yerel 24p desteği sunan bir Full-HD cihaz, normal TV-kanallarında veya DVD filmlerde maksimum verimle çalışmaz: TV ve DVD görüntüsü uygun bir şekilde gösterilir ama yüksek çözünürlükte sinema atmosferine girmeniz için uygun bir Blu-ray oynatıcı şart. İşte bu yüksek performanslı ikili size yüzde 100 sinema keyfi sunacak:

<strong>Mükemmel ikili:</strong> Sony KDL-40W4500 ve Sony BDP-S550.Sony KDL-40W4500
Sony KDL-40W4500 bu ikilinin ilk bileşeni olmayı fazlasıyla hak ediyor: Bütünleşik olarak gelen üç alıcısından gelen TV-görüntüsü de ikna ediyor. DVD ve Blu-ray disk görüntüsü de çok iyi bir izlenim bırakıyor. Blu-ray görüntülerinin yerel 24p desteği ile sunulduğunu eklemekte fayda var. Gözle görülen kalite, ölçüm değerleri ile kendini ispatlıyor: 2060:1 kontrast, 167:1 oranında satranç tahtası kontrastı ve metre kare başına 543 kandela aydınlık değeri çok iyi bir görüntü sunuyor. İnce televizyon menü yapısındaki bazı açıkları güçlü ve kapsayıcı ses kalitesi ile kapatıyor.

Fiyat: 3.473,73 TL + KDV

<strong>Mükemmel ikili:</strong> Sony KDL-40W4500 ve Sony BDP-S550. Sony BDP-S550
BDP-S550'de Sony, kriterlerini ön plana çıkarıyor: Görüntü kalitesinin yanında kullanım ve menü yapısı da tam puan alıyor. Bir Blu-ray diskin görüntüsü tek kelimeyle mükemmel gözüküyor; görüntü keskin, estetik ve Deep-Color fonksiyonu sayesinde renk bakımından çok zengin. Hatta yükseltilmiş çözünürlükteki DVD görüntüsü bile keyfi veriyor: piksel kirliliği yok, detaylı ve Blu-ray kalitesine çok yakın. BDP-S550 Blu-ray profili 2.0'ı ve BD-Live 'ı destekliyor; bu sayede internetten ek içerik indirilebiliyor. Bu iş için bir Ethernet girişi ve 1 GB belleği var. Cihaz HDMI 1.3 ve Kompozit çıkışın yanında iki dijital ses çıkışı da sunuyor.

Fiyat: yaklaşık 320 Euro (yurtdışı)

Mini-Mobil: Netbook & harici sabit disk

Mini-Mobil: Netbook & harici sabit disk
Mükemmel ikili: Asus Eee PC 901 12G ve TrekStor DataStation microdisk q.u (60 GB)

Netbook'larda en önemli unsur taşınabilirliktir. İşte bu yüzden de çok çabuk tükenirler. Pil zayıflığı için bir sebep: Bu tip sistemlerin içinde büyük depolama alanı sunan bir sabit disk vardır ve bu da enerjinin büyük bir kısmını çeker. Netbook'lar için en iyi seçim SSD diskler olacaktır, zira çok daha az enerji tüketip daha yüksek veri transferi oranları ve çok düşük erişim süreleri sunarlar. En büyük dezavantajları ise çok az depolama alanı sunuyor olmalarıdır. Dolayısıyla SSD'li bir netbook alanlar harici bir sabit diski de gözden çıkarmalıdır. Alınacak diskin mümkün mertebe ufak, hafif olması ve her şeyden önce az enerji tüketmesi gerekiyor.

SSD-netbook ve harici disk kombinasyonu söz konusu olduğunda bu ikili son derece iyi bir grafik çiziyor:

<strong>Mükemmel ikili:</strong> Asus Eee PC 901 12G ve TrekStor DataStation microdisk q.u (60 GB)Asus Eee PC 901 12G
Eee PC 901 12G Windows XP Home işletim sistemini baz alıyor, Intel'in Atom platformunu kullanıyor ve 12 GB katı durum diski sunuyor. WLAN açıkken 5 saat 48 dakika boyunca internette sörf yapabilir veya video izleyebilirsiniz. Diğer netbook'lar genellikle 2-3 saat sonra tükenir. Bu mükemmel performansın arkasında alışılmadık derecede güçlü 6600 mAh batarya (standart: 2200 mAh) ve Asus'a has bir tasarruf fonksiyonu var. Gerçi 8,9 inçlik ekran 102 cd/m2 aydınlık değeri ile çok karanlık ama enerji tasarrufu maksimum seviyede.

Fiyat: yaklaşık 340 Euro (yurtdışı)

<strong>Mükemmel ikili:</strong> Asus Eee PC 901 12G ve TrekStor DataStation microdisk q.u (60 GB) TrekStor DataStation microdisk q.u (60 GB)
Çok ufak ama yine de yeterli depolama alanı: Kompakt TrekStor DataStation microdisk q.u en dar giysinizin içinde bile kendini belli etmeden durabiliyor. Şaşırmamak lazım, zira 60 GB'lık sabit diskin alüminyum kasası alan bakımından bir kredi kartından büyük değil; sadece 7 mm kalınlığında ve 65 gram. Daha incesi mümkün değil, sonuçta bir yerinde USB girişi olmak zorunda. Dosya taşıma hızı etkileyici değil ama enerjiden tasarruf konusunda tam tersi söz konusu. Zaten netbook'ların değerli bataryaları ile beraber kullanımda bu artı çok önemli oluyor.

Fiyat: yaklaşık 90 Euro (yurtdışı)

Oyuncu takımı: Oyuncu ekran kartı & 22 inç TFT

Oyuncu takımı: Oyuncu ekran kartı & 22 inç TFT
Mükemmel ikili: LG L227 WT ve Sapphire Radeon HD 4850

Tipik bir oyuncu olarak yüksek performanslı bir ekran kartı almak isteyenler mutlaka bu donanıma uygun bir TFT ekranı da göz önünde bulundurmalı. Çünkü tepki süresi yüksek olan bir TFT monitörde en güçlü GPU bile yetilerini sergileyemez. Oyun keyfinde de durum farklı değil. Her şey bir yana oyuncu açısının dışından da bakıldığında ekran kartının desteklediği çözünürlükte yalpalamaya başlayan bir monitör satın almak pek akıl kârı değil. Sisteminizin geri kalan donanımının da oyun zevkini bozmadığını şart koşarak size şu ikiliyi tavsiye ediyoruz:

<strong>Mükemmel ikili:</strong> LG L227 WT ve Sapphire Radeon HD 4850LG L227 WT
22 inçlik monitör 1680 x 1050 piksel çözünürlüğü destekliyor. 5095:1 kontrast oranı, 307 cd/m2 aydınlık ve 156 ila 159 derece arası görüş açısı (dikey ve yatay) ile LG marka monitör "çok iyi" etiketini hak ediyor. Satranç tahtası kontrastı da 150:1 değeri ile son derece yüksek. Hızla hareket eden içeriklerin akıcı bir şekilde oynatılması için çok önemli olan griden-griye tepki süresini 3 milisaniye olarak ölçtük. Bunun anlamı: Oyunlar için tamamen uygun ve yüksek tempolu oyun-akşamları için gerçek bir tavsiye.

Fiyat: 260 Euro (yurtdışı)

<strong>Mükemmel ikili:</strong> LG L227 WT ve Sapphire Radeon HD 4850Sapphire Radeon HD 4850
AMD'nin Radeon HD 4850'si çok iyi bir fiyata yüksek bir performans sunuyor. GPU modern 55-nm tekniğine göre üretildi; yonga toplamda 959 milyon transistöre sahip. Grafik işlemcisi 625 MHz saat hızında , 512 MB'lık GDDR3 bellekler 1 GHz DDR-hızında çalışıyor. Bellek 256 Bit genişliğindeki bir arayüz üzerinden GPU'ya bağlanıyor. RV770-GPU, 1000 GFLOPS (bir saniyede yapılan kayar nokta işlem sayısı) işlem gücünü mümkün kılan 800 kaplama işlemcisi (stream) kullanıyor. Kaplama ünitelerinin frekansı 625 MHz. Aynı selef modellerde olduğu gibi AMD DirectX 10.1'e ve Shader Model 4.1'e tam destek veriyor.

Fiyat: 185 $ + KDV

Hobi fotoğrafçıları: DSLR makine & objektif

Hobi fotoğrafçıları: DSLR makine & objektif
Mükemmel ikili: Canon EOS 1000D ve Sigma 18-200mm F3,5-6,3 DC OS.

Eğer takunyayla oynamak zorunda kalsalardı Franck Ribéry gibi filigran teknikerleri bile topu kaleden metrelerce öteye atarlardı. Aynı durum dijital tek mercek yansımalı (DSLR) fotoğraf makinelerinde de geçerli. Bir kompakt kamera ile karşılaştırıldıklarında DSLR'ler minimum görüntü kirliliği ile daha kaliteli fotoğraflar çeker. Ayrıca çekim ayarları üzerinde tam kontrol imkânı sunar ve son derece hızlı çalışırlar. Bu cihazları 300 Euro'dan başlayan fiyatlarla elde edebilirsiniz, fakat bu fiyata sadece kasayı alabileceğinizi unutmayın. Çok nadir durumlarda fiyat farkı ile uygun bir objektif de verilir. Fakat bu objektif her şart altında düzgün resim çekmez veya titreyen ve keskin olmayan çekimlere karşı korumaz.

1000 Euro gibi pahalı bir profesyonel objektif almanız da bütçenize zarar verir. Bu yüzden sizlere fiyat ve en uygun kalite ikilisini mükemmel bir şekilde harmanlayan bir kamera-objektif kombinasyonu tanıtacağız.

<strong>Mükemmel ikili:</strong> Canon EOS 1000D ve Sigma 18-200mm F3,5-6,3 DC OS.Canon EOS 1000D
Giriş seviyesi DSLR'in en büyük artısı olağanüstü görüntü kalitesi. Bunu her şeyden önce düşük görüntü kirliliği oranlarına borçlular. Yüksek ISO değerlerinde görüntü kirliliğini azaltan optimizasyonlar ve aydınlık / kontrast uyumu bu görüntü kalitesini sağlıyor. EOS 1000D 10,1 Megapiksel çözünürlük ve 2,5 inç ekranda (230.000 piksel) resim araması yapmanızı sağlayan Life View özelliğini sunuyor. DIGIC III görüntü işlemcisi saniyede üç adet JPEG sıkıştırmalı fotoğrafı işleyebiliyor. Hobi fotoğrafçıları için tamamen yeterli. Buna ek olarak CMOS algılayıcı için temizleme programı, E-TTL II flaş kontrol sistemi, kolay kullanım ve sağlam bir işçilik geliyor. Hobi fotoğrafçıları EOS 1000D ile çok uygun fiyata yüksek performanslı bir kamera elde edebilir.

Fiyat: 340 Euro (sadece kasa, yurtdışı)

<strong>Mükemmel ikili:</strong> Canon EOS 1000D ve Sigma 18-200mm F3,5-6,3 DC OS.Sigma 18-200mm F3,5-6,3 DC OS
Özellikle DSLR kullanımı için tasarlanmış objektif çok büyük bir odak uzaklığına (18-200 mm) sahip. Canon EOS 1000D'de bu değer 29 - 320 mm arasına tekabül ediyor. Karşılaştırmak gerekirse Canon ile beraber verilen kit-objektifin odak uzaklığı 18-55 mm. Sigma 18-200 mm objektifin optik bir görüntü sabitleyicisi de var. Böylece odak uzaklığının arttığı çekimlerde titremelerin önüne geçilmiş oluyor. Sigma'ya has teknoloji kameranın yatay ve dikey hareketlerini tanımak için objektifin içindeki iki sensoru kullanıyor ve bunları lens gruplarını hareket ettirerek telafi ediyor. Sonuç: Resim sabitleniyor ve kamera hareketi sebebiyle ortaya çıkacak bulanıklıklar belirgin derecede düşüyor.

Fiyat: 427 € + KDV.

Hızlı sörfçüler: İş laptop'u & HSDPA cep telefonu

Hızlı sörfçüler: İş laptop'u & HSDPA cep telefonu
Mükemmel ikili: HP Compaq 6730b ve Samsung SGH-i550

Notebook ile dışarıda çalışmak isteyenler açık bir WLAN noktası bulması için şansa ihtiyacı vardır. Sadece bu değil: WLAN ne kadar umuma açık olursa verileriniz için o kadar tehlike oluşur. Ağdaki diğer kullanıcılar verilerinize erişebilir ve bazı şartlar altında büyük zararlar da verebilir. Mobil çalışanlar için mükemmel bir alternatif var: HSDPA destekleyen bir cep telefonu. Bu özelliğe sahip bir telefon saniyede 7,2 Mbit veri aktarımı yapabilir ve notebook ile birleştiğinde DSL hızında internet oturumlarını mümkün kılabilir.

Uygun bir ikili olarak şunları önerebiliriz:

<strong>Mükemmel ikili:</strong> HP Compaq 6730b ve Samsung SGH-i550HP Compaq 6730b
Birinci sınıf işçilik, parlak bir ekran, Intel'in güncel Centrino 2 platformu ve görülesi bir donanım: HP notebook'un kalbinde Penryn mimarisini kullanan Core 2 Duo P8400 (2,27 GHz) işlemci atıyor. Bunun dışında 2 GB DDR2 bellek ve Intel'e has X4500HD grafik yongası anakart üzerinde yer alıyor. Diğer donanımlar arasında 160 GB sabit disk, çift katmanlı DVD yazıcı ve 8 hücreli batarya var. Yapılan testte batarya tam yük altında 1,5 saat, Office kullanımında ise 5 saat dayandı. Notebook ekran konusunda da etkiliyor: 218 kandela aydınlık, 491:1 kontrast oranı ve 7 milisaniyelik tepki süresi ortalamanın çok üstünde değerler. Bağlanabilirlik konusuna gelince zengin bir yelpaze mevcut: Dört USB 2.0 girişi, FireWire, GBit-LAN, n-Draft WLAN, Bluetooth, bir ExpressCard-Slotu ve 4in1 kart okuyucu.

Fiyat: yaklaşık 830 Euro (yurtdışı)

<strong>Mükemmel ikili:</strong> HP Compaq 6730b ve Samsung SGH-i550Samsung SGH-i550
Bütünleşik GPS sunan tam donanımlı akıllı telefon: i550 iş dünyasına has birçok özellik sunuyor. Gezinti rehberi modunda hedefe ulaşmak kolay. 3,2 Megapiksel kamera keskin fotoğraflar çekiyor. Mobil sörf için çok önemli: Samsung i550 veri turbosu HSDPA'yı bünyesinde barındırıyor. Eğer cep telefonunu notebook'unuzun USB girişinde modem olarak kullanırsanız internette teorik olarak 3,6 Mbit/s hız ile dolaşabilirsiniz. Örneğin HSDPA sayesinde internetten 3 MB büyüklüğünde 3 dakikalık bir şarkıyı 6 saniyede çekebilirsiniz.

Fiyat: yaklaşık 190 Euro (yurtdışı)

Müzik harmonisi: MP3 çalar & kulaklık

Müzik harmonisi: MP3 çalar & kulaklık
Mükemmel ikili: Apple iPod nano 4G ve Sennheiser PX 100.

Yeni MP3 çalarınız sanki fason mal satan bir yerden almışsınız gibi kötü bir ses mi veriyor? Bunun sebebi her zaman cihazın kendisi değil, bilakis beraberinde verilen kulaklıktır. Bu kulaklıklar genellikle vasat seviyededir ve tercih etmemeniz gereken bir ses deneyimi sunar. Bu yüzden: Cidden müziğin tadını çıkarmak isteyenlerin mobil müzik keyfi için iyi bir oynatıcının yanında uygun kulaklığa da ihtiyacı vardır. Anahtar kelime mobil: Bir MP3 çalar sadece müzikal becerilere sahip olmamalı. Fonksiyonelliğin yanında kullanım, pil süresi ve dış görünüş de önemli. Kulaklığa sıra gelince taşıma rahatlığına ve ses kalitesi / fiyat arasındaki ilişkiye önem vermelisiniz.

Birbirine mükemmel biçimde uyan, müzik endüstrisinin iki temsilcisini tanıtacağız:

<strong>Mükemmel ikili:</strong> Apple iPod nano 4G ve Sennheiser PX 100.Apple iPod nano 4G (8GB)
Apple'a göre dünyanın en çok satılan MP3 çalarının dördüncü nesli 39 x 91 x 6 mm ebatlarında. Yeni iPod nano 8 ve 16 GB bellek ve farklı renklerde elde edilebiliyor. Aydınlık ekran 240 x 320 piksel çözünürlüğe sahip ve ufak video klipler için yeterli oluyor. Arada sırada ufak oyunlar oynamak isteyenler: iPod nano ile bu da mümkün. Testte pil süresi 28 saat 25 dakika olarak ölçüldü. Ses kalitesi iyi, fakat beraberinde verilen kulaklık sesi biraz boğuk veriyor. Kompakt bir MP3 çalar arayanlar iPod nano 4G ile doğru adresteler. İyi ekranda ufak videolar ve resimler seyretmek keyif veriyor. Kısacası iyi bir seçim.

Fiyat: 169 Euro + KDV

<strong>Mükemmel ikili:</strong> Apple iPod nano 4G ve Sennheiser PX 100.Sennheiser PX 100
İyi, ucuz, rahat: PX100'ün ağırlığı neredeyse hissedilmiyor ve rahatça taşınabiliyor. Katlama mekanizması sayesinde PX100 her çantaya rahatlıkla sığabiliyor. Kulak-içi bir modelden farklı olarak yapısı gereği dışarıya fazla ses veriyor; dışarıda kullanım sırasında etrafınızdaki insanların pek hayrına değil. Ama bunun karşılığı olarak ayırt edilebilir ses kalitesi ve iyi bir dolgunluk sunuyor. Aynı zamanda enstrümanlar ve sesler doğal bir şekilde, rahatsız edici abartılar olmadan duyulabiliyor. iPod nano'nuz için hepsi-bir-arada çözüm:

Fiyat: 55 Euro + KDV.

Okuyucu Yorumları