BSA: Korsan ile çalıntı arasında fark yok!

6-11 Eylül tarihleri arasında Cebit Eurasia’yı ziyaret edenler arasında anket yoluyla gerçekleşen araştırmaya 1.021 kişi katıldı. Türkiye’nin 46 ilinden katılımcıların oluşturduğu anketin sonuçları Türkiye’de “Orijinal Ürün Kullanımı” konusunda toplum bilincini tespit adına önem taşıyor.

BSA: Korsan ile çalıntı arasında fark yok!

BSA (Business Software Alliance) katılımcılarından SPSS Türkiye Genel Müdürü Dr. Tülin Güzel Özdemir tarafından gerçekleştirilen araştırmada ortaya çıkan en çarpıcı sonuç eğitim ve gelir seviyesi en yüksek insanların bile korsan ürün kullanmanın hırsızlık yapmaktan farksız olduğunu bilmemeleri.

Orijinal olmayan yazılım, film, müzik ürünü veya kitap satın almak ve kullanmak halk dilinde “korsan mal kullanmak” olarak tabir ediliyor. Ancak korsan mal kullanan da kullanmayan da aslında bu kullanımın da bir suç olduğunu ve hukuken hırsızlık olarak tanımlandığını bilmiyor.

Ankete katılanların %75’i korsan ürün kullandıklarını belirtiyorlar. Kullanılan korsan ürünlerin % 42’sini film, %41’ini müzik ürünü, %37’sini yazılım ve
% 16’sını da kitap oluşturuyor.

Orijinal olmayan ürün kullananların profilleri

Orijinal olmayan “korsan” tabir edilen ürünleri kullananların profilleri, anketin en ilgi çekici sonuçlarını oluşturuyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 88’i; diğer mesleklerden katılımcıların da % 71’i orijinal olmayan ürün kullanmış ya da satın almış.

Araştırmada gelir seviyesi ile orijinal olmayan ürün kullanımı arasında direkt bir ilişki tespit edilememiş. Bu da gelir seviyesinin korsan ürün kullanımında etken olmadığını, gelir seviyesi düşük olanların da yüksek olanların da korsan ürün kullandıklarını ortaya çıkarıyor. Aylık geliri 2 milyar ve üstü olan katılımcıların % 33’ünün orijinal olmayan yazılım kullanmaları dikkat çekiyor.
Profil çalışmasında bir diğer dikkat çekici sonuç; eğitim seviyesi arttıkça orijinal olmayan ürün kullanımının artıyor olması. Ankete katılan ve korsan ürün kullandıklarını belirtenlerin % 77’i yüksek lisans mezunu.

Orijinal olmayan yazılım, film ya da müzik ürünü ve kitapların ülke ekonomisine zararı büyük

Ankete katılanların yalnızca az bir kısmının korsan kullanımın devletin milyonlarca dolarlık vergi kaybına, istihdamda ve üretimde azalmaya, ekonomide küçülmeye sebep olduğunu bilmesi dikkat çeken bir diğer sonuç. Ülke ekonomisine verilen zarar dışında korsan kullanım ve satışların teröre ve mafyaya kaynak sağladığı ve AB yolunda ilerleyen Türkiye’nin önünde büyük bir engel oluşturduğu da çok az sayıda katılımcı tarafından biliniyor.

BSA Türkiye Genel Koordinatörü Tolunay Tomruk, Türkiye’de korsan yazılım kullanım oranının %66 olduğunu ve sadece geçtiğimiz bu nedenle bilişim sektörünün kaybının 182 milyon doları bulduğunu vurgulayarak, bu araştırma sonuçlarının korsan kullanımı konusunda toplumun her kesimine yönelik bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Tomruk Türkiye’nin korsan yazılım kullanımında Mısır, Ürdün, Katar gibi ülkelerin gerisinde olduğunu bu oranların Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde %58, Avrupa Birliği ülkelerinde ise %35 oranında olduğunu sözlerine ekledi.

Okuyucu Yorumları