Bu sitelerin geleceği tehlikede!

Sık sık karşımıza çıkan bu uzantıya sahip web sitelerinin geleceği pek parlak değil. İşte o siteler!

Ayağı çukurdaki web siteleri!

'ly' eki İngilizcede sıkça kullanılıyor ve domain isimlerinde bu denli yüksek bir üne sahip olması şaşırtıcı değil. URL kısaltma hizmeti Bit.ly gibi sitelere bugün milyonlarca dolar değer biçiliyor.

Ancak bu sene '.ly' domain'leri şiddetli bir sarsıntı yaşadı, zira .ly aslında Libya'nın kısaltılmışı. Resmi anlamda tüm .ly domain'leri Muammer Kaddafi'nin en büyük oğluna ait ve dünya çapında 10.000'den fazla domain, şirketin elinde bulunuyor. 'Kiralanan' domain'leri kayıt etmek ve müşterilere yönlendirmek üzere beş alt seviye .ly kök sunucusu bulunuyor. Libya ise bunların sadece bir bölümünü kontrol ediyor. Sunucuların ikisi ABD'de, biri Avrupa'da ve ikisi Libya'da.

Kaddafi'nin oğlu Col. Kaddafi, ayaklanmaları engellemek için interneti kapatmaya çalışmıştı. Ancak trafik engellense de kök sunucular dünyanın geri kalanında trafiği yönlendirmeye devam etmişi ve .ly siteleri etkilenmemişti. Ancak son zamanlarda Libya, ahlaksız kabul ettiği .ly sitelerini keyfi olarak kapatmaya başladı.

Bundan da kötüsü, blog yazarı Ben Metcalfe'ye göre Libya, dört karakterden kısa domain isimlerini siliyor ('bit.ly' gibi ünlü olanlara ise dokunmuyor). Bu tür kıymetli domain'lerin Col. Kaddafi'nin işinde kullanılması planlanıyor.

Okuyucu Yorumları