Bu Yaban Arısı Örümcekleri Zombiye Dönüştürüyor

Bilim insanları, örümcek zombileri ortaya çıkartan, yeni bir parazitli yaban arısı türü keşfetti!

Zombi örümceklerin sırrı çözüldü

Amazon'da yeni keşfedilen bir yaban arısı, sıradan ve sosyal bir örümceği zavallı ve yalnız bir zombi haline getiriyor.

Anelosimus eximius örümcek türü, binlerce aile üyesiyle ayrıntılı ve kova benzeri ağlar örer. Bu örümcek türü "sosyal örümcek" olarak kabul edilir; çünkü avlanma, ebeveynlik ve beslenme görevlerinin paylaşılmasında kabilenin diğer örümcekleriyle işbirliği vardır.

Ta ki, parazit taşıyıcı bir Zatypota yaban arısı karnına yumurta bırakana kadar.

Yaban arısının yumurtasından ortaya çıkan larva, kendini örümceğe bağlar ve ondan beslenir. Hayatta kalmak için örümceğin kan benzeri hemolenfinini emer. Bu noktada, örümceğin davranışları değişir ve larva tarafından köleleştirilir. Kendi ortak yuvasından uzaklaşarak tek başına bir koza şekilli ağ oluşturur.

Larva, ölünceye kadar örümceğin vücudundan beslenir. Koza şeklindeki ağ, örümceğin ölümü ile larvanın kendi kozasını kozasına dönüşür. Bir süre sonra ise larve, şahane bir yaban arısı olarak bu kozadan çıkar.

Ecological Entomology'de yayınlanan araştırma, Zatypota eşek arısı türünün larvalarının üzerine yapıştığı örümceğin aktivitesini manipüle edebildiği, davranışlarını kontrol ettiği ve bu sıra dışı ağları inşa etmeye zorladığı düşülüyor. Ve bu da, açık ara, şimdiye kadar görülen en gelişmiş davranışsal manipülasyon olabilir.

Doğa gerçekten acımasız...

Okuyucu Yorumları