Bulut üzerinden Windows yönetimi

Son zamanlarda sıkça konuşulan "Bulut" teknolojisine ve getirdiği yeniliklere göz atıyoruz...

Microsoft bulutların üzerinde

Uzmanından sizlere: Bilgi teknolojileri alanında 10 seneyi aşkın tecrübesi ile Microsoft tarafından MVP (Microsoft Most Valuable Professional) unvanına layık görülen ve BilgeAdam Kurumsal'da kıdemli danışman olarak görev yapmakta olan Baki Onur OKUTUCU, CHIP Online için bulut bilişimi anlatan çok özel bir makale kaleme aldı.

"Gün geçmiyor ki Microsoft farklı bir yenilikle karşımıza çıkmasın". Sizlerde klişe bir cümle izlenimi oluşturduğuna inandığım bu cümle her geçen gün klişelikten gerçekliğe doğru bir adım daha yol alıyor aslında.

Bu sefer de son zamanlarda sıkça konuşulan "Bulut" teknolojisine ve getirdiği yeniliklere değinelim istiyorum. İnternet hızlarının tüm dünya üzerinde gelişmesinin de yardımıyla bir çok iş internet üzerinden yapılabilir hale geldi. Öyle ya İnternet üzerinden yapamadıklarınızı bir sıralayın isterseniz!

Microsoft'un Cloud Computing olarak adlandırdığı bu yeni oluşum ile servislerin yer ve zaman bağımsız İnternet üzerinden yönetilmesi mümkün olabiliyor. Sistemlerinizi, e-mail ya da portal sunucularınızı internet üzerinden kontrol edebileceğiniz bir platform bu. Bu da demek oluyor ki ileriki zamanlarda yüksek maliyetlere katlanarak kendi veri merkezlerinizi yönetmek ve yüksek risklerle yüzleşmek zorunda kalmayacağız.

Elbette ilk bakışta bütün sistemlerimizi fiziksel olarak başka bir yapı üzerine taşımak ve uzaktan yönetiyor olmak çok alışık olduğumuz bir durum değil. Bu da çoğumuz için çok gerçekçi ya da verimli bir senaryo gibi gözükmeyebilir. Peki bir de şu pencereden bakalım. Artık çoğu medyayı bile online olarak edinebiliyoruz. Terabyte'larca diskler edinip yığınla dosyayı içerisine gömen biz, artık anlık olarak bir çok dosyaya online olarak erişmiyor muyuz? Bu bakış açısıyla değerlendirildiğinde yönetim kanadında da bu kolaylığı kullanabiliriz diye düşünüyorum.

Her türlü riski taşıyan hantal ve denetimi zor veri merkezlerinin yönetimini, internet bağlantısı olan herhangi bir yerden yapabiliyor olmak kulağa hoş geliyor.

Microsoft'un "Bulut" konusuna yaklaşımı aslına farklı fazlarla ele alınıyor. Sunucuların, servislerin ya da istemci bilgisayarların aynı mantıkla yönetilebilmeleri sağlanabiliyor. Sunulan bu hizmetler farklı isimlerle bilişim dünyasında sıklıkla konuşuluyor. Microsoft Online Services adı altında toplanan bu servislere örnek olarak Windows Azure, BPOS (Business Productivity and Online Suite) ve Windows Intune verilebilir. Bu servislere ileriki yazılarımda değinmeyi planlıyorum.

Ağ sorunlarıyla uğraşmak zorunda değilsiniz

Ağ sorunlarıyla uğraşmak zorunda değilsiniz

Şimdi Windows istemci bilgisayarlarının internet üzerinden yönetilebilmesini sağlayan Windows Intune üzerinde biraz konuşalım.

Microsoft'un henüz Beta 2 aşamasında sunduğu Windows Intune aslında kelime anlamıyla da Windows bilgisayarların spesifik ayarlarının yapılabilmesine atıfta bulunuyor. Bu servisle birlikte bir sunucuya bağlı olmaksızın bağımsız istemci bilgisayarlarınızı her yerden yönetiebiliyorsunuz. Örnek olarak, 20 bilgisayarlı bir şirketin bilgi sistemleri yöneticisi konumundasınız ve işiniz gereği sürekli ofis dışındasınız. Bu durumda anlık olarak sisteme müdahale edemeyebilirsiniz. Windows Intune sayesinde internet bağlantısı olan herhangi bir yerden sistemin güvenlik, güncelleştirme, antivirüs durumunu gözlemleyebilir ve gerekli değişiklikleri anlık olarak yapabilirsiniz. Bunun yanında çeşitli logları ve raporları da edinebilirsiniz. Böylece VPN bağlantısı kurmak ya da ağ sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bakalım Windows Intune hangi konularda işimizi kolaylaştırıyor..

Bir bakışta sisteminizin durumunu görüntüleyin

Bir bakışta sisteminizin durumunu görüntüleyin

System Overview: Bir bakışta sisteminizin durumunu görüntüleyebileceğiniz bir konsol aslında burası. Uyarıları, kritik güncelleştirme gereksinimlerini ve dahasını bulabileceğiniz bir konsol.

Computers: Ortamınızda bulunan bilgisayarlarınızı istediğiniz kriterlere göre gruplandırabilir ve yönetebilirsiniz. Bilgisayarlarınızın donanım ya da yazılım envanterlerini alabilir ve güncelleştirme durumlarını kontrol edebilirsiniz. Hatta BIOS ve CPU hızı gibi alt seviye donanım detaylarına bile ulaşabilirsiniz. Böylece kararlarınızı verirken bütün detayları kullanma şansına sahip olursunuz. Bütün bunlar için ilk olarak Windows Intune Client yazılmını yöneteceğiniz bilgisayarlara kurmalısınız. Bunun akabinde Windows Intune konsolu üzerinde bu bilgisayarlarınızın belirdiğini ve yönetime hazır olduklarını görüyor olacaksınız.

Updates: Bugüne kadar çıkmış olan bütün güncelleştirmeleri kategoriler halinde görebileceğiniz bir bölüm burası. Bir konferans için gittiğiniz otel odasından bir çırpıda ortamınızdaki bütün bilgisayarlarınıza Service Pack güncelleştirmesi yapmak isterseniz bir göz atın derim.

Malware Protection: Online olarak sisteminizin genelini tarayabileceğiniz bir platform da unutulmamış. Zamanlanmış tarama ayarları ile siz yokken bile güvenliğiniz devam eder! (Çok mu "Pazarlama" ağzıyla konuşuyorum? )

Sisteminizde kurulu olan yazılımları takip edin

Sisteminizde kurulu olan yazılımları takip edin

Alerts: Oluşturacağınız alarmlar ile ortam durumunuzu anlık olarak kontrol altında tutabilirsiniz. Belirleyeceğiniz kurallar ile anlık olarak sistem hakkında e-mail ile bilgilendirilirsiniz. Böylece siz nerede olursanız olun sistem çalışmaya ve sizi haberdar etmeye devam eder. İsterseniz spesifik konular için farklı kişiler tanımlayabilir ve o kişilerin bilgilendirilmelerini de sağlayabilirsiniz. IT ekibinizi uzmanlık alanlarına göre yönetimsel olarak görevlendirebilirsiniz.

Software: Sisteminizde kurulu olan yazılımları takip edebilir ve spesifik özelliklerine göz atabilirsiniz.

Licenses: Sisteminizi yönetmek için gerekli lisans ve anlaşmalarınızı buradan takip edebilir, lisans satın alma raporlarınızı alabilirsiniz.

Policy: Windows Intune'un en önemli özelliği elbette uzaktan vereceğiniz kurallar ile sistemin otomatik olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor olmak. İşte bunun en güzel örneklerinden biri de "Policy" bölümünde göze çarpıyor. Örnek olarak Windows Firewall ayarlarınızı rahatlıkla uzaktan yapılandırabilirsiniz. Anlık olarak bir port açmanız gerektiğinde bunu saniyeler içinde yapabilirsiniz (Ben bu "Pazarlama" işini sevdim ).

Windows Intune ile "sanal" aleme yolculuk

Windows Intune ile

Reports: İstediğiniz an ortamınız hakkında detaylı raporlar alabilirsiniz. Belirlediğiniz bilgisayar gruplarına ya da tüm sisteme ait raporlar oluşturabilirsiniz.

Administration: Windows Intune için genel yönetim ayarlarını yapılandırabileceğiniz bir de konsol bulunuyor. Bu bölümde yöneticileri tanımlayabileceğiniz, otomatik güncelleştirme onaylama görevlerinizi yürütebileceğiniz ve istemci yazılımını yükleyebileceğiniz bölümler yer alıyor.

İlk bakışta yukarıdaki öğeleri anlatmak istedim. Tüm bu özelliklerin internet üzerinden yapılandırılabiliyor olması alışık olmadığımız ama gerçekten kulağa hoş gelen bir teknoloji sunuyor. Microsoft'un "Bulut" vizyonu içinde tasarladığı Windows Intune, önümüzdeki yıllarda kazanacağı farklı gelişmelerle bizleri tamamiyle "Sanal" bir aleme taşıyacağa benziyor.

"Bulut Teknoloji" ile ilgili önümüzdeki yazılarda görüşmek dileğiyle...

Teşekkür Ederim.

Okuyucu Yorumları