CHIP Online inceledi: Windows Mobile 6.1

Windows Mobile 6.1 neler getiriyor? Microsoft bu sefer düzgün bir mobil işletim sistemi yapabildi mi

Windows Mobile 6.1

Apple'ın iPhone'u sayesinde artık herkes cep telefonu kullanmanın ne kadar eğlenceli olabileceğini anladı. Microsoft ise başından beri tüm Windows cep telefonlarında hayal kırıklığına uğrattı ve mobil dünyada zevksiz üretimlerini sürdürdü. Ancak şu günlerde Microsoft yeniden doğdu ve taze kan Windows Mobile 6.1 ile iPhone'a saldırmaya hazırlanıyor. CHIP Online bu girişimin ne kadar başarılı olabileceğinin sırlarını açıklıyor.

Bir bakışta Windows Mobile 6.1
Sansasyon yaratacak kadar değişik değil ancak yine de üzerinde düşünülmüş yeni sürüm. Özellikle Internet Explorer Mobile 6 ve görev yöneticisi oldukça beğeni toplayacak.

+ Açık bir başlangıç ekranı
+ Görev yöneticisi eklentisi
+ SMS-Chat-Fonksiyonu

- Internet Explorer Mobile 6 sonradan yüklenmesi
- Mesajların eş zamanlı hem SMS hemde mail olarak yollanamaması

Versiyon 6.1 de aletlerin kolay kullanılabilmesi ön planda tutulmuş. Ve de geliştirilmiş mesaj yollama fonksiyonları ve iyileştirilmiş mobil Internet Explorer en önemli yeni özellikler arasında. Windows Mobile 6.1 kullanan akıllı telefonları mayıs ayında alman piyasasında bulmak mümkün olacakmış.

Yeni özellikler

Yeni özellikler
Görev yöneticisi: Windows-Mobile kullanıcılarının uzun zamandır bekledikleri bir özellik.

Artık hızlı açılıyor. Kullanıcıları en çok etkileyecek olan, yeni başlangıç ekranı. Takvime randevu ekleme, sms yazmak yada e-mail yollamak gibi önemli özelliklere bir tıklama ile ulaşabiliyorsunuz. Bu sayede sinir bozucu alt menü seçenekleri ile uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.

Başlangıç ekranından akıllı telefonunuzun ayarlarını yapabileceğiniz "Getting Started Center" a ulaşmak için de sadece bir kaç tıklama yaterli oluyor. Burada kullanıcı arayüzünün görünümünü değiştirebilir veya kablosuz ve Bluetooth bağlantı ayarlarlarını yapabilirsiniz.

Görev Yöneticisi Eklentisi
Güncel sürümde Windows Mobile uygulamaları doğru bir şekilde sonlandırılamadığında: Kullanıcı programı kapat butonuna tıklıyor ve program penceresi art alana alınıyor- uygulama halen çalışıyor ve gereksiz bir şekilde kaynakları kullanmaya devam ediyor.

Yeni versiyonda ise Microsoft ilk defa programların tamamen sonlandırılabilmesi için bir görev yöneticisi entegre edecek. Burada aynı zamanda kullanılan hafıza ve de işlemci kullanımını gösterilecek. Şimdiye kadar tüm bu işlemler için yabancı üreticilerin yazılımları yüklenmek zorundaydı.

Görev yöneticisi: Windows-Mobile kullanıcılarının uzun zamandır bekledikleri bir özellik.SMS-Chat
Windows Mobile 6.1 ile birden fazla e-mail hesabı oluşturulabiliyor. İş ve özel mailleriniz bu sayede birbirinden ayrılabiliyorlar. Outlook Mobile ayarları problemsiz bir şekilde yapılabiliyor; çünkü Mail- istemcisi Hotmail, Yahoo Mail, GMX ve diğer ücretsiz mailler için ön ayarlara sahip. Yapmanız gereken tek şey e-mail adresinizi ve şifrenizi girmek. Gelecekte SMS'ler tek tek değil birbiri ile ilişkili cevaplar olarak bağlantılı hale getirilecek- Instant Messenger'larda ki chat benzeri şekilde. Fakat bir mesajı hem SMS hemde e-mail şeklinde eş zamanlı olarak yollamak hala oldukça zahmetli bir iş: Bunun için metin kopyalama ve diğer programa yapıştırma işlemi gerekiyor.

Internet Explorer Mobile 6 ve Ağ bağlantısı

Internet Explorer Mobile 6 ve Ağ bağlantısı
Internet Explorer: Mobil versiyonun geliştirilmesi devam ediyor.

Internet Explorer Mobile 6
Windows Mobile en özel yenilik olarak son model tarayıcısını sunuyor. Fakat Internet Explorer 6 için yıl sonuna kadar beklemek gerekiyor. Bu yeni tarayıcı Adobe Flash ve Microsoft Silverlight desteğine sahip olacak ve bu sayade YouTube yada MSN Vidyo gibi interaktif internet sayfalarını da görüntüleyebilecek. H.264 kodlamalı vidyolarda da sorun yaşanmayacak.

Ayrıca ilk sunumlar karmaşık yapıdaki HTML- internet sayfalarının da doğru gösterildiğini kanıtlıyor. Özellikle sony Ericson X1 gibi geniş ekranlı telefonlarda Microsoft'un masaüstü bilgisayar ve akıllı telefon arasında fark kalmayacak sözü gerçek olabilir. Sadece seçilmiş bölgeleri büyüten yeni zoom fonksiyonu da küçük ekranlarda oldukça önemli bir yardımcı.

Ağ bağlantısı
Kullanıcılar Windows Device Manager 2008 ile Windows-Mobile akıllı telefonlarını iş yerlerindeki ağa dahil edebilirler. Böylelikle ağ yöneticileri akıllı telefonları ağ alanına alabilirler.

Kullanıcı yolda dahi olsa, telefonu normal bir masaüstü bilgisayarı yada laptop gibi ağın bir parçası halinde oluyor. Akıllı telefonlar Mobile-VPN sayesinde firma ağı ile kablosuz güvenli bağlantı kurabiliyorlar.

Sonuç: Bir devrim mi geliyor?

Sonuç: Bir devrim mi geliyor?
MOTO Q9h: Motorola da piyasaya Windows Mobile 6.1 işletim sistemine sahip telefonlar sunacak.

Windows Mobile 6.1, cep telefonu pazarında devrim yaratacağa benzemiyor. Ancak yinede çok iyi bir etki bırakacak ve eski versiyonlara oranla oldukça kullanışlı çözümler üretmeye devam ediyor.

En heyecan verici özellik olan Flash ve Silverlight desteğine sahip Internet Explorer Mobile 6 ile kullanıcılar kendilerini masaüstü bilgisayar kullanıcısı gibi hissedebilecekler. SMS'lerin karşılıklı konuşmalar halinde birbirlerine eklenmesi fikri de kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlayacak.

Bu mobil Windows'un pratikte nasıl yere sahip olacağını, bu işletim sistemine sahip telefonların piyasaya çıkması ile daha iyi göreceğiz.

İpek Özdemir

Okuyucu Yorumları