Çin, elektronik çöplük lideri olmaya aday

Hepimiz ceplerimizi, tabletlerimizi, TV'lerimizi çok seviyoruz. Ama işin bir de "çirkin" tarafı var!

Tehlikenin farkında mısınız?

Şu an Dünya'nın bilinen en büyük elektronik atık çöplüğü sıralamasında ilk sırada ABD yer alıyor. Fakat bu durum çok yakında değişecek gibi görünüyor. Zira Çin, her konuda olduğu gibi elektronik atıklar konusunda da "büyük oynuyor."

E-atık, yani artık kullanılmayan telefonlar, televizyonlar, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar gibi akla gelebilecek olan tüm elektronik cihazların bir araya gelerek oluşturduğu ve sahip olduğu kurşun, cıva ve pilleriyle birlikte çevreye direkt olarak zarar veren atık elektonik cihazların sayısı gittikçe artıyor. Bu konuda bilinen en büyük çöplük ABD'de iken, onu ısrarlı bir şekilde Çin takip ediyor. Hatta gelen son haberlere göre Çin bu konuda o kadar iddialı ki, yakında ABD'yi geride bırakacak gibi görünüyor.

Yapılan araştırmaya göre ABD'de 2012 yılında 9.4 milyon metrik tondan fazla e-atık döküldü. Buna her ABD vatandaşı 30 kilogramlık katkıda bulunurken, küresel ortalamada bu ağırlık 7 kg civarında. Çin ise, 7.3 milyon metrik tonla ikinci sırada. Çin'de yaşayan her vatandaş ortalama 5.4 kiloyla elektronik atığa destek oluyor. Elektronik atıklar bu hızda büyümeye devam ederse 2017 yılında tam 65.4 milyon metrik ton atıkla karşı karşıya kalacağımız öngörülüyor. Durumun vahametini anlamak adına somut bir örnek verecek olursak, bu rakam ABD'nin ünlü Empire State binasından 200 kat daha büyük bir ağırlıkla eşdeğer.

Okuyucu Yorumları