Cüce gezegen Plüton'un ilk renkli görüntüleri

Bu bulanık fotoğraf aslında, insanlığın Uzay araştırmalarında başardığı önemli bir ilk!

Çok uzaklardan gelen fotoğraf

Her ne kadar pek detaylı olmasa da, "cüce gezegen" Plüton ve uydusu Charon'un New Horizons uzay aracı tarafından çekilmiş ilk renkli fotoğrafları yayınlandı.

New Horizons aracı Plüton'a halen üç ay uzakta bulunuyor ve Güneş'ten çok uzakta olunmasından dolayı yansıyacak az ışığın bulunması, fotoğrafın net olmasını engelliyor. NASA, şimdiye kadar çekilen fotoğrafları siyah-beyaz olarak sınırlamıştı ancak hedef sisteminden 115 milyon kilometre uzaklıkta, Ralph renk sistemini ilk defa kullanmaya karar verdi.

Bu arada çekilen fotoğraflar ise, sadece sembolik değere sahip değiller. Mars, Satürn ve hatta Ceres'e gönderilen araçların aksine, New Horizons aracı yörüngeye girmek için durmayacak. Özellikle Plüton'un düşük yerçekimi kuvveti (Dünya'nın 15'te biri) düşünülürse, saate 50.000 km hızı ile ilerleyen bir aracı yavaşlatmak pek pratik olmuyor. Bu yüzden de uzay aracı, Plüton'un yanından geçerken mümkün olduğunca fazla veri toplamaya çalışmakta.

New Horizons'ın amacı, en yakın süreç içerisinde izlemeye odaklanmak ve mümkün olduğunca fazla veri toplamak, daha sonra da bu verileri daha rahat bir şekilde Dünya'ya geri göndermek. Hedefe yaklaşırken çekilen bu fotoğraflar da, uzay aracının takip edeceği kesin yolu belirleyerek Plüton'un 12.500 kilometre uzağından geçilmesi için kullanılacak.

Johns Hopkins University'den Alice Bowman, ekiplerinin bu noktaya gelmek için çok uğraştığını ve başarı için tek bir şanslarının olduğunun farkında olduklarını söylüyor.

Her ne olursa olsun, New Horizons'ın yola çıkmasından bu yana, ilgi odağı değişmiş durumda. Araç 2001 yılında onaylandığında, bilinen tek Plüton uydusu Charon idi. 2005 ile 2012 arasında ise yeni dört uydu bulundu. Araç şimdi, bu yeni uyduları da incelemek için kullanılacak.

Okuyucu Yorumları