Dokunmatik ekrandan nesneleri hissetmek

Disney'in üzerinde çalıştığı teknoloji gerçek olursa, dokunmatik ekranlar çağ atlayacak!

Hissettiren dokunmatik ekran!

Dokunmatik ekranların hızlı gelişiminin sonunda buraya geleceğini hepimiz biliyorduk. Disney, ekrandaki nesneleri hissetmeyi sağlayan bir dokunmatik ekran üzerinde çalışıyor.

Dokunmatik ekranlar, iPad ve iPhone'lar sayesinde çok büyük bir gelişme göstermiş olsalar da, onlardan hala beklediğimiz bir çok yetenek var. Esnek ve kıvrılabilir dokunmatik ekranlar, saydam dokunmatik ekranlar, daha yüksek çözünürlüklü, daha hızlı dokunmatik ekranlar... Bunların yanında ekrandaki nesnenin kıvrımlarını hissetmemizi sağlayacak bir dokunmatik ekran deneyimi de kulağa şu anda bilim-kurgu gibi gelse de gerçek olması çok yakın olabilir. Disney, bu tür bir teknoloji üzerinde çalıştığını açıkladı.

Disney'i, çocuklar için eğlence içeriği üreten bir firma olarak tanıyoruz ancak aynı zamanda eğlence içerikleri için gereken teknolojilerin geliştirilmesi alanında yatırımlar yapan Disney'in "hissetmeyi sağlayan" dokunamtik ekran teknolojisi hayata geçebilirse, dünyanın bir ucundaki bir müzede yer alan heykelleri, kabartmaları, sanat eserlerini, tabletimizin üzerinde dokunup hissederek incelememiz mümkün olacak.

Bu teknoloji, bir objeye dokunduğumuz sırada oluşan vibrasyonun aynısını üreterek parmakların o nesneye dokunduğu hissini yaşamasını sağlayacak. Ekrandan yayılan vibrasyon sayesinde parmak derisinde yaşanacak mikro kasılmalar, parmağın o nesneye dokunduğu hissini oluşturacak. Bakalım Disney'in bu çalışması gerçekten planlandığı gibi sonuçlanabilecek mi?

Okuyucu Yorumları