64 antenlik yeni dev teleskop, uzayda yaşam arayışını hızlandıracak

1 milyondan fazla yeni yıldız, Dünya dışı yaşam arayışı için hedeflenecek. Bunu sağlayan ise, işte bu dev teleskop olacak...

Yeni dev teleskop, uzayda yaşam arayışını hızlandıracak

Güney Yarımküre'deki en büyük radyo teleskopu olacak olan 64 antenlik yeni bir tesis, Breakthrough Listen ve Güney Afrika Radyo Astronomi Gözlemevi (SARAO) arasındaki iş birliği sayesinde kuruluyor. MeerKAT teleskobu, iki yıl boyunca haftanın yedi günü, neredeyse günde 24 saat veri sağlayacak ve gözlemlediğimiz yıldız sayısını 1.000 katına çıkaracak.

Breakthrough Listen’ın Proje Bilim İnsanı Dr. Cherry Ng, “Dünya’nın en gelişmiş teleskoplarından birini kullanarak uzayda teknoimzalar arayacağım için çok heyecanlıyım” diyor ve devam ediyor: “İki yıl içinde Dünya’ya yakın bir milyondan fazla yıldızı araştırmış olacağız. MeerKAT teleskobu bize bir radyo vericisinin sinyallerini 250 ışık yılı öteden gözlemleme imkânı veriyor.

Bu arama, ABD'deki Green Bank Teleskobu (GBT), Avustralya'daki Parkes Teleskopu ve Dünya çapındaki diğer teleskoplarla yürütülen çalışmaları tamamlayacak. Hem GBT hem de Parkes, hedeflere yöneltilmesi gereken hareketli antenler kullanıyordu. MeerKAT böyle bir sisteme ihtiyaç duymuyor.

Breakthrough Listen Baş Araştırmacısı Dr. Andrew Siemion, “MeerKAT, gökyüzünde GBT'nin bir kerede görebileceğinden 50 kat daha büyük bir alanı görebilen 64 çanak antenden oluşuyor” diyor ve devam ediyor: “Böylesine geniş bir görüş alanı, tipik olarak, tekno-imzalı hedeflere sahip birçok ilginç yıldız içeriyor. Yeni süper bilgisayarımız, 64 çanaktan gelen sinyalleri birleştirerek bu hedeflerin yüksek çözünürlüklü taramalarını mükemmel bir hassasiyetle elde etmemizi sağlıyor.