Dünyanın en özgür sitesinden 5 ülkeye yasak!

Dünyanın en özgür sitesinden 5 ülkeye yasak: Bu ülkelerde yaşıyorsanız program indirmek size haram!

Özgür siteden büyük yasak!

Açık kaynak kodlu yazılım kütüphanesi SourceForge.net, İran, Kuzey Kore, Küba, Sudan ve Suriye'yi engelledi.

Sadece açık kaynak yazılımların indirildiği bir site olmanın ötesinde, proje geliştirenlerin buluşma ve çalışma ortamı olan bu dev oluşum çok önemli bir kaynak.

Bahsi geçen ülkelerden bağlanan internet kullanıcıları artık SourceForge.net'ten ücretsiz yazılımları indiremeyecek.

Bu olay açık kaynak kodlu yazılım camiası içinde büyük tartışmalara sebep oldu. Bu karara karşı çıkanlar, açık kaynağın kullanım şartlarına uyan "herkes" için açık olması gerektiğini savunuyorlar.

Amerika'dan internette özgürlük dersi!

Amerika'dan internette özgürlük dersi!
Açık kaynak yazılım ücretsiz, ama sadece ABD onaylı ülkelere

SourceForge ise hizmet şartlarında Amerikan Hükümetinin Yabancılar Ofisi izin listesine uyacağını belirtiyor. Yasaklı ülkeler de bu listede yer alıyor.

Sadece SourceForge değil, Google'ın açık kaynak kodlu yazılımları da Amerika'nın izin vermediği ülkelerin erişimine kapalı.

Özellikle Amerika'nın, Çin'e internet özgürlükleri ve demokrasi konusunda nasihat verdiği bir dönemde bu olayın ortaya çıkması, gözlerim Amerika'daki internet özgürlüğüne dönmesine yol açtı.

SourceForge, yer aldığı ülkenin yani Amerika'nın yasalarına uymak zorunda olduğunu belirtti. Bu kararın site yönetiminin kendi kişisel isteği olmadığı, yapılan açıklamadan anlaşılıyor.

Ancak yine de bu karar ağır eleştiri bombardımanı altında kalmaktan kurtulamıyor.

Okuyucu Yorumları