Ekvador'da bulunan iskelet, gerçekten bir deve ait olabilir mi?

İnternette yayılan bir dedikodu, Ekvador'da geçmiş yüzyıllardan kalma dev bir insan iskeletinin bulunduğunu iddia ediyor. Peki bu gerçek mi?

Ekvador'da bulunan iskelet, gerçekten bir deve ait olabilir mi?

Dünyada bir zamanlar boyları metrelerce uzunluğa ulaşan dev insanların yaşadığına dair komplo teorilerini mutlaka duymuşsunuzdur. Bunun gerçek olup olmadığını kesin olarak elbette kimse bilmiyor ama bazen internette, bu tarih öncesi dev insanlara ait olduğu iddia edilen iskeletlerin fotoğrafları ortaya çıkıyor ve bir anda viral olabiliyor.

Böyle bir devle ilgili söylentiler, birkaç yıl önce Güney Amerika'da da ortaya çıktı ve burada devasa bir insansı iskeletin bulunduğu konuşulmaya başlandı. Antropolog Nicholas Landol da, yeni çalışmasında, arkeologların kısa bir süre önce Ekvador'un sakin bir köyünde bir devin iskeletini buldukları iddiasını inceledi. Burada eski bir iskelet bulunduğu doğru olsa da Landol, bulunan iskeletin boyuna ilişkin tahminlerin fazlasıyla abartıldığı sonucuna vardı.

Julcuy devi: Ne kadar dev?

"Julcuy devi" adı verilen iskelet, 2019 yılının başlarında jeolog Theofilos Toulkeridis ve arkeolog Florencio Delgado tarafından Ekvador'un Manabí eyaletindeki Julcuy köyü yakınlarında ortaya çıkarıldı. İskeleti bulunan bireyin MS 1200 ila 1600 yılları sırasında yaşadığı tahmin ediliyor. Fiziksel kalıntıların çoğu kaybolmuştu, ancak arkeologlar bireyin sol ulnasını, sol radiusunu, her iki humerisini, her iki femurunu ve alt bacak kemiklerinin parçalanmış kısımlarını kurtarmayı başardı.

Aynı yılın ilerleyen günlerinde Code of the Wild adlı bir belgesel, Delgado ve Toulkeridis ile keşifleri hakkında "Devlerin Kayıp Irkı" adlı bir röportaj yaptı. Sunucular, bireyin hayattayken yaklaşık 2,1 metre boyunda olduğunu ve bunun beş asır önceki bir insan için oldukça uzun olduğunu iddia ettiler. Sunucular, yamyam devlerle ilgili sözlü geleneklerini aktaran Salasaca yerlileri ile röportaj yapmaya devam ettiler.

Bununla birlikte, 2019 belgeselindeki boy tahmininin büyük ölçüde abartıldığından şüphelenmek için iyi bir neden var. Landol, keşfi yapan arkeolog Delgado ile konuştu ve kemiklerin sadece bir mezura içeren "ilkel bir teknik" kullanılarak ölçüldüğünü açıkladı.

Landol, "Bireyin kalıntılarının tafonomik süreçler yoluyla yaşayabileceği parçalanma miktarı göz önüne alındığında, böyle bir teknik sorunlu olabilir" diye yazıyor.

Belgeselde, uyluk kemiğinin neredeyse 61 santimetre uzunluğunda olduğunu ve ortalama bir erkeğin 45 santimetreden daha kısa olan uyluk kemiğinden çok daha uzun olduğunu gösteren bir ekran grafiği de gösterildi. Ancak bunun kişinin iddia edilen boyuna dayanan bir varsayım olduğu anlaşılıyor, çünkü Delgado uyluk kemiği için böyle bir ölçüm yapmadıklarını doğruladı.

Julcuy bireyine ait kalıntıların büyük bir kısmı 2023 yağmur sezonunda tahrip olmuş ve yer değiştirmiş olduğundan, kemiklerin tam anlamıyla bilimsel olarak incelenmesi artık mümkün değil. Neyse ki, bireyin sol uyluk kemiği birkaç çizik dışında tamamen sağlam bir şekilde kurtarıldı.

Bacak kemiğinin yeniden değerlendirilmesi, kemiğin maksimum 40 santimetre (15,7 inç) uzunluğunda olduğunu gösteriyor ki bu da ortalama bir insandan biraz daha bile kısa.

Kemik uzunluğuna dayanarak, yeni rapor Julcuy bireyinin hayattayken muhtemelen 153,34 santimetre ile 162,37 santimetre arasında olduğu sonucuna varıyor. Aslında bu, en az 400 yıl önce doğmuş bir Amerikan yerlisinden beklenebilecek bir boy.

Dolayısıyla, Ekvador'da bir zamanlar metrelerce boya sahip devlerin yaşadığına dair heyecan da böylece sönmüş olduoluyor.