"En korsan" ülke hangisi?

Torrent'ten en çok korsan indiren ülke hangisi? Türkiye listenin neresinde? İşte cevaplar...

"En korsan" ülke hangisi?

Amerikalılar BitTorrent'ten yılın ilk yarısında 96,7 milyon müzik dosyası indirerek korsan müzik alanında birinci sıraya yerleşti. Musicmetric araştırma şirketinin yaptığı açıklamaya göre ABD'yi 43,3 milyon ile Birleşik Krallık, 33,2 milyon ile İtalya, 24 milyon ile Kanada ve 19,7 milyon dosya ile Brezilya takip ediyor. Listede Türkiye, 2,5 milyon ile 28. sırada yer alıyor.

Açıklanan rapordan bir iyi, bir de kötü haber çıktı. İyi haber, 2004'ten bu yana ilk defa müzik yapım firmalarının dijital müzik gelirindeki artışın 2011'de daha da yükselmiş olması. 2010'da artış yüzde 5 iken geçen sene bu rakam yüzde 8'e çıkmış durumda.

Kötü haber ise Pirate Bay'in yasaklanmasının yasadışı müzik indirmeyi engellemeye yaramamış olması. Ancak Musicmetric Yönetim Kurulu Başkanı Gregory Mead, bu bilgiyi doğrularken şu yorumu da yapıyor: "Spotify gibi streaming hizmetlerinin yasadışı müzik indirme faaliyetlerini azalttığı açık çünkü bu sayede insanlar istedikleri müziğe yasal yoldan daha rahat ulaşabiliyorlar."

Geçtiğimiz iki yılda telif hakkı sahipleri yaklaşık 200.000 BitTorrent kullanıcısını korsan müzik kullanımı nedeniyle dava etti ama Musicmetric'in açıkladığı rakamlara bakılırsa bu çabalar dosya paylaşımını azaltmadı. Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği RIAA'nın 2007'de bu davalar için avukatlara 17,6 milyon dolar ödediğini ve sadece 391.000 dolar tazminat almayı başardığını da hatırlatalım.

Okuyucu Yorumları