Eski laptop pilleri, LED ışıklarını yaktı!

Çöpe giden, artık hiçbir işe yaramayacağı sanılan pillerle bakın neler yaptılar...

Eski laptop pillerine yeni iş

Dünyayı hızla, acımasızca kirlettiğimiz bir gerçek. Her yıl çöpe giden 50 milyon lityum iyon laptop pili de bu kirliliğe katkıda bulunuyor. Hindistan'daki IBM araştırmacıları, bu laptop pillerini tekrar kullanmak için parlak görünen bir fikirle ortaya çıktılar.

İşi bitmiş laptop pilleri, bilgisayarı yeteri kadar çalıştıracak güçten yoksun olsa da, ampülleri yakmakta kullanılabiliyor. Technology Review'un raporuna göre IBM Research India'daki bilim adamları, çöpe atılan laptop pillerinin yüzde 70'inin LED ışıkları yakmak üzere kullanılabileceğini keşfettiler. Araştırmacılar, atılan pilleri parçalarına bölüp, halen çalışan hücreleri ayırdılar ve onlara birkaç parça ekleyerek yeni bir pil oluşturdular. 1 yıl dayanacağı düşünülen bu yeni piller, LED ampülleri günde en az 4 saat yakabildi.

Araştırmacılar ilk testlerinde pilleri Bangalore'daki beş kişiye verdi. Bu beş kişi, pilleri seyyar büfelerinde kullandılar ve sonuçların başarılı olduğu düşünüldü. Bize sorarsanız bu kadar iş, çöpten çıkan şeyler için hiç de fena sayılmaz.

Okuyucu Yorumları