Facebook'a yapılan incelemeler sürüyor

Cambridge Analytica skandalı sonrası Facebook'un yüzleştiği incelemeler devam ediyor

Facebook incelemeleri sürüyor

2017 yılında İngiliz veri madenciliği ve politik danışma firması Cambridge Analytica, Facebook tarafındaki mahremiyet ve veri güvenliği ihlallerinin sonucu olarak 2016 ABD seçimlerinin sonuçlarını etkilemek ile suçlanmıştı. O zamandan beri Facebook özel kullanıcı bilgilerini nasıl kullandığına dair yoğun bir şekilde incelenmeye başlamıştı. ABD Kongresi, AB ve FTC incelemeleri ile firma, muhtemelen milyar dolarlara çıkabilecek bir ceza ile karşı karşıya.

Birleşik Krallık'ın Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi incelemesi dahilinde yayımlanan en son raporda, sosyal medya ve teknoloji firmalarını denetleme, kontrol etme ve cezalandırma yasal yetkisine sahip bir düzenleyici varlığın kurulmasını ve zorunlu "Etik Kuralları"nın oluşturulmasını istediğini belirtiyor. Ayrıca bu varlığın Birleşik Krallık'ta teknoloji firmalarından alınacak vergiler ile yürütülmesini öneriyor.

Facebook raporda özel olarak belirtilerek, kişisel verileri yanlış kullanma ve üçüncü partilerle paylaşma davranışı ile eleştiriliyor. Raporda belirtilene göre 2011 ve 2015 yılları arasında belirli e-postaların incelenmesi sonucunda Faceook'un ciddi bir fiyat karşılığında kullanıcıların gizlilik ayarlarını ihlal etmeye ve verileri, Six4Three gibi diğer firmalarla paylaşmayı reddetmesine (ve firmanın işini kaybetmesine sebep olmasına) rağmen uygulama geliştiricileri ile paylaşmaya hazır olduğuna dair kanıt da bulundu. Rapor, Facebook'un bilinçli bir şekilde hem veri gizliliği hem de rekabet karşıtı kuralları çiğnediğini belirtiyor.

Okuyucu Yorumları